ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА: Kонтраофанзива Украјине је нешто друго од оног што су објавили

ŠOKANTNE TVRDNJE AMERIČKOG PUKOVNIKA: Kontraofanziva Ukrajine je nešto drugo od onog što su objavili

26 septembra 2022

„Ukrajinska kontraofanziva u oblasti Harkova zapravo je bila veoma skroman uspeh, zbog čega je Kijev morao da pretrpi velike gubitke“, smatra bivši viši savetnik američkog sekretara za odbranu i pukovnik u penziji, Daglas Mekgregor.

On je u intervjuu za Jutjub kanal „Judging Freedom“ istakao, da će ukrajinske vlasti moći da iskoriste plodove svog delovanja samo u propagandne svrhe, i to u kratkom roku, ubeđujući Zapad da se Ukrajina „i dalje drži”.Ova posebna kontraofanziva je pokrenuta u oblasti gde Rusi nisu imali više od 2.000 lako naoružanih vojnika. Ukrajinci su od naših satelitskih obaveštajnih podataka saznali da im se ukazala prilika. Prikupili su sveže trupe i snage, koje su se sastojale uglavnom od neobučenih skladištara i malog broja iskusnih boraca.

Pokrenuto je oko 40 tenkova, plus još 40-50 oklopnih transportera, a iza njih je glavnina snaga već bila na kamionima, na koje su montirali vojno naoružanje.

Probili su se kroz Rusku liniju odbrane, a zatim prešli oko 50-60 milja i stigli do grada Izjuma, u blizini granice sa Rusijom.

Dok su se vozili, dobijali su strašnu vatru iz raketnih bacača, artiljerijskih oruđa i aviona. Tih 2.000 Rusa je verovatno pretrpelo manje žrtve i povuklo se u generalno dobrom stanju, ali su Ukrajinci, zarad tako vrlo skromnog uspeha, morali da žrtvuju prema različitim procenama, od 5.000 do 10.000 vojnika.

Ruske snage su se preselile na jug, u Hersonsku oblast, a takođe i u Donbas, da bi završile operacije koje se tamo odvijaju.

Voditelj: Ovaj uspeh nazivate „skromnim“?

Daglas Mekgregor: Da.

Pa šta je sa teritorijama koje su, prema rečima predsednika Zelenskog, Ukrajinci vratili sebi – da li je ovaj povratak vredan gubitaka, koje su morali da pretrpe?

Daglas Mekgregor: Ne, nije vredno. Većinu ukrajinskih resursa – minerala, industrije, pa čak i najplodnije zemlje – trenutno kontrolišu Rusi. Ako uporedimo ovu oblast sa ostatkom teritorija koje su pod kontrolom Rusije, ispada da je reč o jednom procentu.

Rusi su odlučili da urade ono, što se ponekad mora učiniti tokom neprijateljstava- rizikovali su iz razloga štednje snaga i sredstava. Potrebno je ili obezbediti ljudstvo za front, ili povući najefikasnije snage i pokretnu rezervu, i prebaciti ih na drugo mesto, gde su neki mnogo važniji zadaci. Rusi su rizikovali, a Ukrajinci su to saznali.

Ovo je kratkoročno „velika“ pobeda za Ukrajinu, posebno uoči predstojećeg sastanka u Teksasu, između Zelenskog i čelnika svih američkih odbrambenih industrija. To će omogućiti da se stvori iluzija, da se Ukrajina još uvek drži.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  Ukro armija NE POSTOJI to je bajka.Oni će se raspasti na prvi jači udar rusa,a rusi ,opušteno i polako to pripremaju,jer imaju vremena.Zelenski i ekipa u kijevu će videti jasno sa američkih satelita kako im se približavaju ruske oklopne divizije,to je zaista smešno na kraju krajeva.Posle toga više neće biti satelita:)

  • V.D. Raka says:

   Naravski sve je bilo gotovo za 3 dana. Putin od marta u Kijevu sprema povrat MiM Srbiji.

 2. Kulak says:

  Rusi su na prostoru od 8.000 km2 držali 2.000 vojnika. To je bilo u istočnom delu Herkovske oblasti, jednom od najređe naseljenih prostora bivše propale države ukrajine. Kad su ukri navalili sa 33.000 vojnika, tih 2.000 Rusa se povuklo na položaje istočno od reke Oskol.Zanimljivo da su za vreme 2. svetskog rata nemački nacisti upravo u oblasti Harkova naneli Sovjetima neke od najtežih gubitaka u ljudstvu. Bilo pa prošlo, uskoro se vraćamo u gradove gde se govori ruskim jezikom, Kupjansk i Izjum.

 3. padre says:

  Koliko sam ja razumeo činove, pukovnik vodi jedan puk i samo izvodi ono što mu narede, a ono što kaže o strategiji armije, je na nivou kavanske priče!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *