ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ АМЕРИКАНАЦА: Када се земља прегреје, СВИ ЋЕМО ЖИВЕТИ У…

ŠOKANTNE TVRDNJE AMERIKANACA: Kada se zemlja pregreje, SVI ĆEMO ŽIVETI U…

1 septembra 2019

Američki list ozbiljno razmatra mogućnost da umesto osvajanja Marsa građani SAD-a kolonizuju Sibir, jer će za 60 godina, posle neizbežnih klimatskih promena, život u ovom području Zemlje biti mnogo prijatniji.

“Svi znamo da je Rusija ogromna. Ova zemlja je gotovo dvostruko veća od Kanade, a površina joj je gotovo jednaka površini Plutona. Ali, slabo je naseljena: na jednog stanovnika Rusije dolazi četiri puta veća teritorija nego na jednog Amerikanca. A Sibir se izdvaja čak i po ruskim merilima”, prozaično razvija svoju teoriju Elia Kabanov, novinar lista The Huffington Post.Prema podacima koje navodi novinar, Sibir zauzima 77 odsto teritorije Rusije, a u njemu živi samo 27 odsto stanovništva zemlje, tj. 39 miliona ljudi. Razlog zašto je to tako leži u surovoj klimi Sibira. Većim delom pokriven je večnim snegom i ledom, što je donedavno praktički onemogućavalo izgradnju i razvoj poljoprivrede.

Međutim, situacija bi mogla da se promeni usled globalnog zagrevanja, dosetio se autor teksta. On navodi da će, po mišljenju naučnika iz Istraživačkog centra “Langley” američke NASA-e i Krasnojarskog naučno-istraživačkog centra, neizbežni porast temperature i povećanje količine padavina do 2080. godine učiniti uslove za život u azijskom delu Rusije znatno povoljnijim.

“Prema prognozama, surova klima će postati blaža i prijatnija. Zahvaljujući tome, Sibir će po svoj prilici biti devet puta ugodnije mesto za život ljudi i u njega će početi da pristižu klimatski imigranti”, predviđa novinar. “Sibirska klima će do 2080. godine postati znatno toplija i blaža. Zona večitog leda značajno će se pomeriti prema severoistoku. Uslovi za život u azijskom delu Rusije će, u poređenju sa današnjim, postati tri do devet puta bolji.”

U uslovima toplije klime večiti led će početi da se topi, što će povećati poljoprivredni potencijal severnog Sibira, piše autor. Međutim, on ukazuje i na moguće probleme: poplave bi mogle dovesti do uništavanja infrastrukture i stambenih objekata, što možemo videti već danas. Naime, infrastruktura na ruskom Arktiku već propada zbog degradacije večitog leda.

Porast migracija će, po mišljenju američkog novinara, kompenzovati pad nataliteta u Rusiji. Elia Kabanov, pozivajući se na podatke UN-a, predviđa da će se broj stanovnika u Rusiji do 2050. godine smanjiti sa 143,9 miliona na 132,7 miliona. “Klimatske migracije bi za Rusiju mogle biti jedini način da se ovi gubici nadoknade”, zaključuje autor članka.

(hr.rbth.com)

KOMENTARI13 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Živela Rusija i Sibir, ali šta ako rusi uvedu sankcije amerikancima da ovi ne mogu doći u Sibir? Pržogrnjci, pobeći će pod zemlju po Otkrivenju.

 2. A akoM says:

  Ostavila je USA za sebe Kanadu,a Sibir za exploataciju!Tak su oni to zamislili!A što će biti,vidjet će se!?!

 3. Karital says:

  Najbolje za vas srbe da što pre spakirate kofere i krenete put Kamčatke.

  • Milan says:

   Da, rvatska bi da doseli Ukrajince da bi tako postala jača, a mi da se raselimo valjda zato da bi ste nas još lakše mlatili u sledećem krugu. Nećemo ništa drugo preduzimati za sebe, nego samo ćemo Vas Rvate kopirati u napuštanju sopstvene zemlje. Vaš hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić potpisao je u martu 2018 u Kijevu s tadašnjim ukrajinskim premijerom Vladimirom Grojsmanom memorandum o saradnji Pavićeva ministarstva s ukrajinskim ministarstvom socijalne politike, čime se polako otvaraju vrata za dolazak Ukrajinaca u Hrvatsku. Država Poljska je nakon ulaska u EU izgubila oko 3 miliona Poljaka, pokušala je to da nadoknadi programima povratka ali nisu postigli značajne rezultate. Poljska je najveći uspeh postigla doseljavanjem oko 2 miliona Ukrajinaca, i to onih koji su im slični, a to je postalo moguće usled dugogodišnje krize u Ukrajini. Posle Poljske slične programe sa prijemom Ukrajinaca napravile su za sebe Češka, Slovačka i Hrvatska.

   • rajko says:

    Ma ne. Hrvatskoj će pripasti šiptari sa KiM.

 4. rajko says:

  Jeste, trebate Rusima ko čir na nosu.

 5. Savetodavac says:

  Amerikanci uvek gledaju u Rusiju. Zašto mu nije pala na pamet Kanada? Nalazi se na sličnoj geografskoj širini i mnogo je manje naseljenija od Rusije!

  • persida says:

   Zato sto je Kanada u vlasnistvu engleske kraljevske kuce, a oni to ne bi dozvolili.

  • Milan says:

   The Huffington Post je preneo razmišljanja tj. žvrljotine neke budale iz Moskve. OVO NISU TVRDNJE AMERIKANACA, kao što stoji u naslovu. Autor je od 2005 godine do sada često imao predavanja u Indiji, Bangladešu, Uzbekistanu i u 12 regiona Rusije (od ukupno 85). Navedene zemlje su baš daleko od Amerike, ne samo geografski. Ilja (Elia) Kabanov je Rus, rodjen je u Novosibirsku i tamo je počeo sa svojim radom u oblasti komunikacija, a sada živi i radi u Moskvi. Radi kao glavni urednik sajta i tobože naučnog almanaha metkere.com

 6. teoretičar says:

  Kakvih amerikanca? On je rus i koliko ja znam živi u novosibirsku. Kandićkin brat po maćehi. I nije mu ovo jedini tekst. Svi su slične nakaze kao i on sam. Piše za hafington post i bloguje za dolar po instagramu i okuplja devojčice ispod 10 godina da mu mašu za jednu američku majicu. Gde ga nađoste?

 7. Kosovac says:

  I ja bih hteo da budem kapetan na belu lađu.

 8. kugla says:

  Ako dođe do otopljavanja, pola Sibira će biti poplavljeno, tako da otpada i ova suluda ideja dokonih novinara!

 9. Beli Orao says:

  Može samo molim jedan po jedan , prekrštavanje u Pravoslavne , učenje jezika ruskog , kulture i mnogo djece da izrodite a engleski da zaboravite !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *