ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ министра просвете!

ŠOKANTNE TVRDNJE ministra prosvete!

26 februara 2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da bi trebalo izbaciti iz škole đake koji sarađuju s dilerima, ali i pooštriti kazne za roditelje. Ministar je govorio i o vršnjačkom nasilju, platama u prosveti i drugim temama.

– Moraju se pooštriti kazne za roditelje, oni brinu o deci, oni moraju znati šta se dešava. Deca koja su ušla u taj svet moraju da se leče, jer je narkomanija bolest zavisnosti. Oni koji prodaju drogu u blizini škola su na meti policije, koja mora pojačati prisustvo. S druge strane, ti dileri imaju svoje saveznike među đacima, koji onda nemaju status učenika, jer je to maloletnički kriminal i treba ih izbaciti iz škole – rekao je Šarčević.

Govoreći o vršnjačkom nasilju u školama, Šarčević u intervjuu za list „Kurir“ napominje da to „nije počelo juče, već je ranije bilo više prikriveno“.

– Mi smo promenili stvari, više ne može da se prikriva, zbog toga je sada vidljivije u kom obimu je prisutno vršnjačko nasilje – navodi Šarčević.

On napominje da je formirana međuministarska grupa i da su određeni jasni protokoli postupanja.

Ipak, ističe, samo Ministarstvo prosvete ne može rešiti problem.

– Moraju biti uključeni Ministarstvo rada, MUP, pravosuđe, ali i mnogi drugi. Sistemskim zakonom pooštrili smo kazne za roditelje koji sada moraju vidljivo uzeti veću ulogu u vaspitanju svoje dece. Sad radimo mnogo na prevenciji. Ona podrazumeva i promenu strategije, koja je usvojena, ali na čijoj realizaciji nije rađeno. Ali prevencija podrazumeva i medijsku kampanju, promociju pravih vrednosti – rekao je Šarčević.

Na konstataciju da je u Srbiji već dugo prisutan problem niskih plata nastavnika i profesora, Šarčević ukazuje da to nije slučaj samo u Srbiji, te navodi da se „niko nije radom u prosveti obogatio, ni u Evropi ni u svetu“.

– Imate veoma malo izuzetaka, poput skandinavskih zemalja, Južne Koreje. U Srbiji, ako neko nije primetio, plate se već dva puta koriguju za godinu dana, za šest, pa za 10 odsto. Najavljuje se novo povećanje do kraja godine i nadam se da će krajem ove i 2019. boljitak biti vidljiv – navodi ministar.

Upitan kada će biti moguće novo zapošljavanje u školama, Šarčević kaže da je obaveznim penzionisanjem sa 65 godina stvoren prvi uslov za novo zapošljavanje.

– A da bismo imali zapošljavanje, moramo preurediti sistem. Na primer, sada imamo da, na osnovu Pravilnika o normativima za vannastavno osoblje, u srednjoj školi imate duplo više domara i tetkica, jer se pravilnik bazira na broju učenika, a ne na površini koju treba da održavaju. S druge strane, smanjen je broj stručnih saradnika, koji imaju veoma važnu ulogu – navodi ministar.

Osvrnuo se i na uvođenje elektronskih dnevnika kojima su, kako kaže, zadovoljni i roditelji i nastavnici.

– Vreme koje nastavnici provode u administraciji je prepolovljeno. Roditelji su informisani o svemu, i to vrlo brzo, tako da manipulacija nema. Izostanci učenika su drastično smanjeni, prijave na ocenjivanje takođe i to je prva faza E-dnevnika – navodi on.

Mnogo važnija faza, dodaje, biće analitika.

– Planirali smo da tokom ove godine 200 škola uvedemo u sistem elektronskog dnevnika, toliko smo obezbedili sredstava, jer je to skup proces koji podrazumeva opremanje škola i obuku nastavnika. Prijavilo se još 500 škola, što je ukupno 700, od 1.751 škole, koliko ih imamo – rekao je Šarčević.

Napominje da je veoma zadovoljan i kako se realizuje program dualnog obrazovanja kojim je, kako navodi, obuhvaćeno osam odsto srednjoškolaca u 19 obrazovnih profila.

– Za narednu školsku godinu planiramo još 14 novih profila – poručio je Šarčević.

KOMENTARI5 komentara

 1. Stanarevic says:

  Prvo vidi kako da sprečiš saradnju tvojih koalicionih partnera Dačića i Vulina sa narko-dilerima, pa onda pričaj o rešavanju problema koje droga donosi. Sve dok Vlada RS truje našu decu nemaš pravo da zucneš.

 2. Korolev says:

  Ama svi su nekako puni predloga i "rešenja",samo nikako nemaju rezultate!Od propalih tamburaša smo došli na stare porodične vrednosti a koje EU promisao zabranjuje i sankcioniše....

 3. Velika Metla says:

  Od kada ste prihvatili "evropske vrednosti"droga je postala sastavni deo "ishrane" Srbinove! Okupator celu drogu dovezenu iz Avganistana transportuje preko Bondstila,a politikantske vlasti koje su postavile u okupiranim kolonijama ne smeju uraditi ništa bez dozvole okupatora! Čemerikanci u tome vode glavnu reč! Napravili su neverovatan biznis od svega toga! Supruge čemerikinih politikanata otvaraju raznorazne agencije za borbu protiv narkomanije,koje se finansiraju iz budžeta,znači poreskih obveznika,a muževi im podržavaju uzgoj i transport droge po celom svetu! Dobar bizniz! Em pare od poreskih obveznika,preko raznoraznih agencija,em muževi od prodaje droge! Cveta zapadnjačka "demokratija i naročito ljudska prava,nema šta! Naravno da tu "decu"treba izbaciti iz škole,ali roditelje ne kažljavati.jer roditelji nemaju vremena od obaveza na poslovima nadzirati decu 24 sata dnevno! Nego postavite dobru kontrolu na granici srbskoj! Kome ja govorim da postavi kontrolu na granici? Svašta od mene! Pa ceo politički vrh je povezan s drogom! Bez njihove dozvole ne bi bilo ni droge u ovim enormnim količinama!

 4. arso says:

  Ministre mali si pobrkao loncice. Deca najvise vremena provode po skolama, a roditelji jedva da ih vidjaju. Nastavni program je pretrpan glupostima, te deca u skoli provode i po 8 sati, sto je previse.Uce se budalastine koje ti u zivotu nizasta nece trebati, a vrednosti poput porodice se omalovazavaju. I sada bi ti da svoju nesposobnost da prebacis na roditelje i jos da ih kaznjavas.Sto ne osmillis resenje da deca ciji roditelji ne rade i slabog su materijalnog stanja, dobiju hranu u istoj toj skoli, a ne da ih teras na ulicu da diluju drogu da bi zaradila i prezivela. Uvek je bilo sit gladnom ne veruje, a ti si koliko vidim sit i presit.

 5. Mi says:

  Ministre Šarčeviću nisam čula da ste u borbi podržali udruženje "Sveti Sava" iz Lazarevca, ni vi ni, ni bilo koji ministar, prosvete, zdravstva,policije. Možda ne znate o čemu se radi, pa zna Neša slina, Đukić Dejanović. Znala cela država, samo nikom nije u interesu da udari na junaka čiji je biznis u pitanju. Pa vam se digla patka sada pred izbore da date doprinos istim kažljavajući zavedenu decu,koju konstantno huškate na roditelje. Roditelji treba da brinu o deci,sada ste se setili, nije nego posle toliko "nauke"o rodnoj ravnopravnosti,o dečijim pravima, i zakonima u prilog razbijanju porodice...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *