ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ НЕМАЧКОГ АМБАСАДОРА: „Србија ће…“

ŠOKANTNE TVRDNJE NEMAČKOG AMBASADORA: „Srbija će…“

22 avgusta 2019

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograd-Priština uz posredstvo EU.

“Verujem i optimista sam, svakako se nadamo da će se dijalog uskoro desiti. Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse. Do sad to nije urodilo plodom. Nadamo se da će u blisko vreme doći do toga”, izjavio je Šib za televiziju N1.On dodaje da su zemlje tzv. Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) u nedavnom zajedničkom saopštenju iznele zajednički stav o potrebi obnove dijaloga, kao i da je sada “pravi trenutak da zajedno još jednom iznesemo poruku na adresu obe strane”.

“Pozvali smo obe strane da odustanu od svakog pokušaja koji bi uticao negativno na pokušaje obnove dijaloga… a u to spada i kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”, istakao je Šib.

Prema njegovim rečima, najpre je važno obnoviti dijalog, a kasnije doći do sporazuma koji bi na sveobuhvatan način rešio otvorena pitanja.

“Treba prvo da se održi razgovor pa ćemo videti da li je moguće da se obe strane dogovore. Sve dok ne postoji dijalog postoji mogućnost za pogoršanje odnosa i tenzije. Utvrden je format razgovora, važno je da se proces vodi uz posredstvo EU”, napomenuo je on.

Kada je reč o stavu kancelarke Nemačke Angele Merkel da Evropa bez Zapadnog Balkana nije kompletna, Šib kaže da može samo da potvrdi taj stav koji je nedvosmislen, jer se vlada (Nemačke) izjasnila u tom smislu i duhu.“Proces proširenja je ključan projekat EU. Perspektiva za proširenje postoji i ona je potvrđena prošle godine”, kazao je on. Upitan o “otporu” nekih zemalja članica EU prema proširenju, Šib kaže da to ne bi nazvao otporom, već da se radi o različitim raspravama unutar EU.

“Postoji mišljenje da EU treba da sprovede unutrašnje reforme. Od kad postoji EU ona se reformiše ali i širi kako bi bila bolja. To su paralelni procesi”, zaključio je nemački ambasador.

(Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Budaletina.

 2. Istina says:

  Ma nema ništa od toga, Srbija ne ulazi u EU, posle 1.januara 2020 podpisuje sporazum sa EuroAzijskom Unijom

 3. Milan says:

  U ovome ne treba da slušamo Nemačku, a ni zemlje Kvinte: “Pozvali smo obe strane da odustanu od svakog pokušaja koji bi uticao negativno na pokušaje obnove dijaloga… A U TO SPADA I KAMPANJA ZA POVLAČENJE NEZAVISNOSTI KOSOVA”, istakao je nemački ambasador Šib. Pravljenje nezavisnog Kosova na teritoriji države Srbije je strateška igra Zapada sa divljačkim, otimačkim, nezakonitim , prevarantskim i ucenjivačkim karakterom, ali povlačenjem ovih priznanja najviše gube oni Zapad. Šiptare ističu u prvi plan da bi sakrili svoje prljave rabote, zapadne sile koriste Šiptare kao jeftino sredstvo za ostvarivanje svojih interesa.

  • Istina says:

   Bravo Milane, konačno neko napisao kako stoje stvari. Kada budu shvatili da jim država ne funkcioniše i kada budu shvatili da se država ne stiče sa prodajom organa i švercom droge biće kasno po njihovu državu, samo neka nastave sa svojim poslom. Brzo će početi i Evropske države da povlače priznanje lažne države Kosova. Ako je iko imao totalnu kontrolu i dobru nameru za sve narode na Kosovu i Metohiji to je bila Srbija.

   • Ana says:

    EU tj, nemacka. je pripremala 40 Godina otcepljenje Kosova, tu spadaju sve zemlje Koje su albancima azil davale, tako sto su se kotili I morao ih je neko izdrzava ti... To je I plan albanije jer albanci imaju los karakter, nadam se da ce imobema Bog vratiti, vidimo otcepljenje engleska... Hehehe nesto ne ide, tako ce svaka clanica EU proci.... Otcepice se Onda kada u istom momentu pozeli vise drzava da se odcepi.... Tad ce pasti EU I NATO.... Lepo bi bilo da im se vrate svi ovi ratovi Koje su vodili ovih zadnji 25 g..... Rat im bio u kuci... Zrtve ne oprastaju

 4. E.Lirsch says:

  Gehe SCHEISSEN; ELEBAK: pO SRPSKOM:::: neseri Hitlerovac.

  • Four Seas says:

   Znači da uspjeva "kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova” Baš sada treba dignuti srednji prst zapadu i reći 'kako vi gurate za priznanje, mi nastavljamo sa kampanjom...." Pa da vidimo dokle... Nije više ista geopolitička ravnoteża kao 90-ti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *