ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Русија и европски десничари формирали су опасни савез…ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

ŠOKANTNE TVRDNJE: Rusija i evropski desničari formirali su opasni savez…EVO ŠTA SE DEŠAVA

17 septembra 2018

“Rusija i europske populističke stranke su formirale opasni savez”, piše u članku za Handelsblatt bivši premijer Belgije Guy Verhofstadt. Štoviše, Moskva navodno provodi “opsežnu hibridni rat” protiv Zapada, jer “za Putina nema ničega boljeg od mogućnosti da od EU napravi pakao na zemlji”, kaže Verhofstadt.

“Rusija i veliki broj desnih populističkih stranaka u Europi imaju iste interese i formiraju opasan savez“, piše u članku za njemački list Handelsblatt vođa Liberalnih demokrata u Europskom parlamentu, bivši premijer Belgije Guy Verhofstadt.Konkretno, složenost sadašnje situacije u Europi, gdje su desničarski populisti došli na vlast u važnim zemljama EU kao što su Austrija, Italija, Mađarska i Poljska, počeli su “potkopavati rad sigurnosnih snaga potrebnih u borbi protiv ruske agresije”, napominje Verhofstadt.

Argumenata i bilo kakvih dokaza za ovu tvrdnju, naravno, nema. Naime, Austrija se u tom smislu drži načela neutralnosti, Italija se, koliko god je moguće, drži podalje od sukoba i napetosti na istočnim granicama NATO pakta, Mađarska također, dok Poljska čini sve, čak i više nego je potrebno, da suzdrži “rusku prijetnju”.

Zaista nije jasno što je htio reći Guy Verhofstadt, ali se mora priznati da vrlo elokventno širi atmosferu straha i panike u EU, vjerojatno uz obećanje da će liberalni demokrati i njima srodne stranke biti jamac mira i stabilnosti u Europskoj uniji.

“U svim tim zemljama populisti ne samo da su pridonijeli porastu napetosti između službi nacionalne sigurnosti, nego uspješno vrše politički utjecaj na institucije i pravne instrumente o kojima ovisi europska sigurnost”, kaže vođa Liberalnih demokrata u Europskom parlamentu.

“S druge strane, od ožujka 2014. ruski predsjednik Vladimir Putin provodi sveobuhvatni hibridni rat protiv Zapada i pomoću specijalnih operacija aktivno sabotira rad europskih institucija”, nastavlja bivši premijer Belgije.

“Da bi to mogao činiti, Kremlj aktivno podupire europske populističke stranke i pokrete, te koristiti povijesne razlike u svrhe i jačanja razdora unutar Europske unije”, naglašava Guy Verhofstadt.

“Te nesuglasice idu na ruku samom Putinu. Posvađani Zapad i njegove oslabljene sigurnosne službe, koje slabije surađuju jedna s drugom, mnogo više su izložene riziku da postanu meta napada, a unutarnji ekstremizam i nepovjerenje u demokratske institucije postali su ranjivo mjesto. Za Putina nema ničega boljeg od mogućnosti da od EU napravi pakao na zemlji”, zaključio je Guy Verhofstadt.

Mišljenje Guya Verhofstadta nije nikakva novost, ali njegova kolumna otkriva dva važna detalja. Naime, bivši premijer Belgije i čelnik Liberalnih demokrata u Europskom parlamentu uopće ne može znati kakvo je stanje unutar sigurnosnih službi u svakoj od zemalja članica Europske unije, osim ako mu kolege liberali iz Austrije, Italije, Mađarske i Poljske nisu otkrili državne tajne, što bi bilo protivno njihovim nacionalnim ustavima i zakonima.

S druge strane, to je nemoguće zato što europarlamentarci uglavnom nemaju saznanja o važnim stvarima u domovini kao njihove kolege u nacionalnim vladama i parlamentima. Stoga je više nego sigurno da, blago rečeno, ne zna o čemu govori ili da ne govori istinu.

Drugi detalj, još važniji, jest onaj da se već sada nazire kako će se voditi bitka na izborima za Europski parlament. Europski liberali će u kampanji svoje suparnike iz tabora takozvanih “desnih populističkih stranaka” etiketirati kao “ruske kolaboracioniste i neprijatelje Europske unije”, što je besmislica, jer govorimo o vrlo heterogenom bloku u kojem, na primjer, poljska vladajuća stranka Pravo i pravda i odnedavno izrazito jaki Švedski demokrati otvoreno zagovaraju antiruski kurs, dok austrijska i talijanska vladajuća koalicija ne vide ničega dobrog od sukoba s Moskvom.

Ovakvo etiketiranje suparničkih stranka je bilo karakteristično za totalitarne režime, ali za zapadne demokracije tijekom prošlog stoljeća, kada se političke suparnike, gotovo uvijek, optuživalo za suradnju s “neprijateljem”. Put kojim je krenuo Guy Verhofstadt samo potvrđuje totalitarnu prirodu Europske unije u kojoj je svako drugačije mišljenje od onoga političkog vrha u Bruxellesu ravno veleizdaji i EU vodi u pakao, što je, naravno, “san Vladimira Putina”.

(handelsblatt.com,logicno.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Soros vam napravio desbicare.

  • E.Lirsch says:

   Bagra ofucana,.

 2. Bumerang says:

  Bwhaaaa...EU Rajh degenerici...

 3. test01 says:

  Kada se kihne, Rusija i Putin su krivi. Tako i sa EU. Kamo srece da su Rusi tako sposobni i da mogu da pomazu opoziciju po svetu. Nazalost jos nije puklo narodu da skinu fasiste sa vlasti ali doci ce i to na red.

 4. Cetnik says:

  Zelim pakao ovakvoj debilskoj uniji. Nista bolje nisu ni zasluzili.

 5. teoretičar says:

  Pa imaju pakao u EU. Taj pakao se zove Tramp i traži lovu da im i dalje pomaže da se uporno i bez prekida brane od Rusa koji nemaju nikakvih namera da napadnu EU. Od Trampa, koji im šeta sve više meričkih vojnika i tenkova po državama, tako da moraju da plaćaju američkim firmama da im prave mostove koji mogu da podnesu teret novih, gigantskih američkih tenkova. A ujedno da stvore eventualne mogućnosti da te mostove koriste i ruski teški giganti ako bude potrebe,jer u slučaju potrebe Rusi uvek idu do Berlina ili Pariza. Naravno da imaju pak'o! Koja je najveća tica na svetu? Pa oro! Tako njih mrda Tramp. Rijaliti ali nevidljiv. Zamislite kada bi vas neko terao da gledate rijaliti na razbijenom ekranu? Tako to ide sa EU državama. Jel vam sada jasno zašto je Britanija napustila EU, ali će ostati aktivan član EU gde joj odgovara?

 6. Deda Micko says:

  Evropa je udarila sankcije Rusiji, a sada se cudi sto Rusija uzvraca. Pa, sta bi hteli, da vam salje poklone?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *