ШОКАНТНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ: Америка их се одрекла!

ŠOKANTNE VESTI ZA UKRAJINU: Amerika ih se odrekla!

18 novembra 2019

Nakon odlaska specijalnog predstavnika SAD za Ukrajinu Kurta Volkera krajem septembra ove godine, Vašington nije imenovao nikoga na mesto pomoćnika Kijeva u rešavanju situacije u Donbasu.

Američke vlasti, pored toga, još nisu nikoga poslale da zameni američku ambasadorku Mari Jovanovič, koja je ranije bila primorana da napusti svoje ambasadorsko mesto i napusti Kijev.Uticajni američki časopis „Tajm“ skrenuo je pažnju na „strašne“ posledice američke političke krize — Vašington je napustio Kijev. Prema navodima američkog lista, Ukrajina se oseća sve usamljenije i prepuštena je sama sebi usred drame impičmenta, koja se odvija u Vašingtonu.

Dobar i loš policajac

Japanski mediji smatraju da se Ukrajina našla u središtu geopolitičke borbe između Istoka i Zapada, a da SAD pokazuju sve manje volje da brane svoje saveznike u Istočnoj Evropi.

Ruski eksperti, naprotiv, veruju da sve to ne znači da su SAD „napustile“ Ukrajinu — one jednostavno ne žele da se zamaraju njenim stvarima.

„Sjedinjene Države su dale ogroman novac da bi u Ukrajini na vlast postavile svoje pristalice, kako bi promenile kurs zemlje. Ipak, Amerika, kao i u bilo kojoj drugoj marionetskoj državi, pokušava da se manje bavi upravljanjem kako ne bi uronila u korupciju i probleme koji prate ovu državu. Zbog toga oni istovremeno nastupaju kao loš i dobar policajac — ako se rukovodstvo Ukrajine sa nečim ne snalazi SAD se distanciraju od njega, a ako nešto ide kako treba, onda ih tapšu po ramenu da nastave da rade svoj posao“, smatra predsednik Međunarodnog saveta ruskih sunarodnika Vadim Kolesničenko.Prema njegovom mišljenju, Vašington neće pustiti Ukrajinu iz svojih kandži, iako ih suštinski, ne zanima sudbina te zemlje.

„SAD nisu zainteresovane za sudbinu Ukrajine, već njih interesuje antiruski projekat, koji bi trebalo da stalno drži Rusiju u stanju napetosti, tenzija. Vašington koristi Kijev isključivo kao instrument za pregovore o procesima i političkim igrama sa Ruskom Federacijom. Stoga, niko neće pustiti Ukrajinu — to je stvar trgovine“, ističe ekspert.

Šta će uraditi ukrajinska elita

Kijev je u poslednje vreme nezadovoljan zbog nedovoljne podrške Vašingtona. Ta podrška je više simbolična nego realna.

Nedavno je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao da je predsednik SAD Donald Tramp već tri puta pružio materijalnu pomoć Ukrajini za odbranu od „ruske agresije“, za razliku od svog prethodnika Baraka Obame.

Međutim, ukrajinski političar i bivši poslanik Vrhovne rade Spiridon Kilinkarov ne veruje u miroljubivu izjavu američkog državnog sekretara o američkom interesovanju za stabilnost u Ukrajini. Prema njegovim rečima, izjave i stavovi američkog Stejt departmenta se delom ne poklapaju, jer je savremena ukrajinska elita formirana u vreme vladavine demokrata u SAD i više je fokusirana na Demokratsku stranku, a ne na republikance.

Kilinkarov veruje da će kampanja uoči predsedničkih izbora u SAD negativno uticati na stanje u Ukrajini zbog položaja aktuelnog predsednika zemlje Vladimira Zelenskog, a da će američki faktor u Ukrajini biti destruktivan i da će se njegov intenzitet samo povećavati.

On očekuje da će aktuelna elita u Ukrajini učiniti sve da „sruši“ Trampa, a za Ukrajinu se to može završiti loše. Problem je, prema njegovim rečima, što Zelenski pokušava da poput noja zabije glavu u pesak i da se maksimalno distancira od međunarodnih političkih procesa u koje je uvučena Ukrajina.

(

KOMENTARI2 komentara

  1. Dane says:

    Ocekivano.sta ce im ukraina bez krima

  2. Grim says:

    Oni su šćeli meso a ne kosku. Meso I'm je pred nosom ugrabila Rusija(Krim) a koski imaju svuda iza sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *