ШОКАНТНИ СНИМЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ: Мигранте на граници туку палицама, ЕУ тражи истрагу

ŠOKANTNI SNIMCI IZ HRVATSKE: Migrante na granici tuku palicama, EU traži istragu

7 oktobra 2021

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o nasilnim vraćanjima migranata na spoljnim granicama EU u Grčkoj i Hrvatskoj, navodeći da se radi o nezakonitim postupcima i da se mora sprovesti istraga. Iz EK su posebno pomenuli snimke iz Hrvatske na kojima se vidi kako maskirane osobe tuku palicama migrante na granici.Poverenica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja, ali i o zloupotrebi evropskih sredstava.

Šokantni snimci i zloupotreba evropskog novca u Hrvatskoj

„Neki od tih izveštaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja. Naravno da se mora provesti temeljna istraga o tome“, izjavila je Johanson, prenela je Hina.

Ona je rekla da „ima uverljivih dokaza o zloupotrebi evropskih sredstava“, koje EU daje članicama za upravljanje spoljnim granicama, Hrvatskoj i Grčkoj.

Najavila je da će večeras u Luksemburgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarahijem i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

„Ti izveštaji su vrlo štetni za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zloupotrebe evropskih fondova. Stoga se o tome mora sprovesti istraga“, rekla je Johanson.

Dodala je da Evropska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica.

„Upravo zato smo u predlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izveštajima postanu obavezne kao i uspostavljanje nezavisnih mehanizama za nadzor“, rekla je poverenica.

Snimka RTL-a hrvatske policije koja mlati migrante na granici

Nasilno vraćanje je nezakonito, potrebna istraga

Portparol EK Adalbert Janz rekao je da su „zabrinjavajući video-snimci o izveštaji o nasilnim vraćanjima migranata koji su juče objavljeni“.

Radi se o snimcima na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavama kako teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na deo uniforme te jedinice, piše hrvatski „Indeks“.

„Evropska komisija snažno se protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i preduzeti mere ako se utvrde da je bilo prekršaja“, dodao je Janz.

Od 2014. godine do danas Hrvatska je dobila oko 177 miliona evra za „upravljanje migracijama“.

Komisija tvrdi da bi, u slučaju da je oprema koju je finansirala EU korištena za kršenje zakona, Hrvatskoj mogle biti izrečene kazne ili bi se moglo zaustaviti dalje finansiranje ovog projekta, navodi „Indeks“.

Nasilje nad migrantima u hrvatskoj dronovima su snimili i pojedini nemački i francuski, ali i hrvatski mediji.

„Kad zateknemo migrante u šumi ili negde drugo, oni obično od straha legnu na zemlju“, rekao je za nemački ARD neimenovani član granične policije, prenosi „Indeks“.

„Policajac zatim hoda pored njih i tuče ih palicom po nogama“, rekao je.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga.

„Stručni tim danas je već na terenu i ima zadatak da utvrdi šta se dogodilo, ko je u tome učestvovao i gde se dogodilo…“, izjavio je Božinović.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ivana says:

  Nema Srba za klanje, premlaćivanje i punjenje logora šta im je specijalnost pa će za iživljavanje poslužiti i drugi. To su ti katolibanski eu miljenici u tri genocida pobili skoro sve Srbe u rvatskoj rešit će oni i migrante a evropa samo glumi.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Prošli put su rekli da su srbi krivi što propuštaju toliko migranata kod njih, pa onda iz besa prema srbima udri jadne migrante.

 3. independend says:

  Da li je zakonito uci u Evropu bez pasosa i viza?Cemu sluze pasosi u vize?Da li je dovoljno da budes crn pa onda mozes da ulazis gde hoces i kod koga te je volja?Cilj je potpuna promena rasnog sastava Evrope i naseljavanje crnih, smedjih ,zutih u Evropu.

 4. Rista says:

  EK - "Slažemo se ali ne javno, molemo vas. Mi smo ove norme o ljubavi prema imigrantima morali da prihvatimo, ali nemamo pojma zašto ni ko nam to uguro u dupe i u glavu. Hrvati, ne smete to raditi, molemo vas lepo. Mi "nemamo alata" da vas kontrolišemo(a i nećemo), ali molemo vas, bute pažljivi. Ono sa Srbima smo sami tražili od vas i nema problema, ali ovo sa imigrantima opet ne znamo zašto, moramo da kritikujemo iako mi nećemo ništa uraditi protiv vas. Malo ćemo Grču krčkati ali oni su jači od vas i izdržaće, a vas nećemo jako. Samo vi njih udrite. I mi bi da smemo, a ponegde ih i čerečimo samo ne javno." Rista - nisu NOVI imigranti nikakav problem u EU. Njih ima najviše jedan milion raspoređen tako da su raspršeni, vidljivi kad treba i beznačajni kad ne treba, ostavljeni da trunu u nekim kampovima dok im ne nađu najnoviju septičku jamu da nešto rade. Nisu problem ni nekoliko miliona muslimana koji su došli ranije i "normalno" pa rade u EU za malo džabe malo leba. Njih će EU nacisti otpremiti nazad kad to zatreba a dotle ćemo malo prisiljavati Srbe, Hrvate, Grke, mađare, makedonce i bugare da ih primaju radosno kako bi mi te države mogli da cedimo i ucenjujemo do mile volje, jer te države su spremljene za nas a njihovi narodi će biti raseljeni i ucveljeni kada EU to zatreba. Migrantska kriza je veštačka i nepostojeća kriza kao i korona pandemija. "Neko" je naredio da bude migrantska kriza i pandemija ali da ne ostavi posledice na zapadne države nego na Srbiju i slične kreature a da Zapad pritisne Srbiju i slične patuljke da propadaju do mile volje. Zato Kon ima podršku i čoek lepo radi li radi. I čak se ponosi svojim radom u KONcentracionom logoru "Srbija" gde spaljuje Srbe na savremeni korona rijaliti način. Hrvati, imate više šansi da opstanete ako pomlatite imigrante. Uostalom, to vama i nije nešto teško. Samo mlatite. Kamo sreće da Srbija sme ponekad to isto uraditi. Ali, nažalost...

 5. persida says:

  Jok nego da ce da im daju heb i so. Neka ih Srbi uzmu, kad su tako plemeniti.

 6. Mate says:

  Neka te migrante primi Merkelica, vikar tame Sranjo, Makron i slična banda kad ih toliko voli, a ovo je samo potenciranje sukoba civilizacija po Samuelu Huntingtonu za ulazak u 3.svjetski rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *