ШОКАНТНИ СНИМЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ: Мигранте на граници туку палицама, ЕУ тражи истрагу

ШОКАНТНИ СНИМЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ: Мигранте на граници туку палицама, ЕУ тражи истрагу

7 октобра 2021

Европска комисија изразила је забринутост због извештаја о насилним враћањима миграната на спољним границама ЕУ у Грчкој и Хрватској, наводећи да се ради о незаконитим поступцима и да се мора спровести истрага. Из ЕК су посебно поменули снимке из Хрватске на којима се види како маскиране особе туку палицама мигранте на граници.Повереница Европске комисије за унутрашње послове Илва Јохансон рекла је да има назнака о некој врсти оркестрираног насиља, али и о злоупотреби европских средстава.

Шокантни снимци и злоупотреба европског новца у Хрватској

„Неки од тих извештаја су шокантни. Изузетно сам забринута због тога и чини ми се да има назнака о некој врсти оркестрираног насиља. Наравно да се мора провести темељна истрага о томе“, изјавила је Јохансон, пренела је Хина.

Она је рекла да „има уверљивих доказа о злоупотреби европских средстава“, које ЕУ даје чланицама за управљање спољним границама, Хрватској и Грчкој.

Најавила је да ће вечерас у Луксембургу о томе разговарати с грчким министром за миграције и азил Нотисом Митарахијем и хрватским министром унутрашњих послова Давором Божиновићем.

„Ти извештаји су врло штетни за нашу репутацију. Потпуно је неприхватљиво ако су људи изложени насиљу и ако је било злоупотребе европских фондова. Стога се о томе мора спровести истрага“, рекла је Јохансон.

Додала је да Европска комисија нема довољно алата ни овлашћења у тим питањима, јер су спољне границе у надлежности држава чланица.

„Управо зато смо у предлогу новог пакта за миграције и азил предложили да истраге о оваквим извештајима постану обавезне као и успостављање независних механизама за надзор“, рекла је повереница.

Snimka RTL-a hrvatske policije koja mlati migrante na granici

Насилно враћање је незаконито, потребна истрага

Портпарол ЕК Адалберт Јанз рекао је да су „забрињавајући видео-снимци о извештаји о насилним враћањима миграната који су јуче објављени“.

Ради се о снимцима на којима се виде мушкарци с фантомкама на главама како терају мигранте из Хрватске преко рукавца реке Коране, ударајући их палицама какве имају припадници интервентне полиције, а неки носе и подјакне налик на део униформе те јединице, пише хрватски „Индекс“.

„Европска комисија снажно се противи било каквој пракси насилног враћања, истиче да је то незаконито, да националне власти морају провести истрагу како би се утврдиле чињенице и предузети мере ако се утврде да је било прекршаја“, додао је Јанз.

Од 2014. године до данас Хрватска је добила око 177 милиона евра за „управљање миграцијама“.

Комисија тврди да би, у случају да је опрема коју је финансирала ЕУ кориштена за кршење закона, Хрватској могле бити изречене казне или би се могло зауставити даље финансирање овог пројекта, наводи „Индекс“.

Насиље над мигрантима у хрватској дроновима су снимили и поједини немачки и француски, али и хрватски медији.

„Кад затекнемо мигранте у шуми или негде друго, они обично од страха легну на земљу“, рекао је за немачки АРД неименовани члан граничне полиције, преноси „Индекс“.

„Полицајац затим хода поред њих и туче их палицом по ногама“, рекао је.

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је у четвртак да је већ покренута истрага.

„Стручни тим данас је већ на терену и има задатак да утврди шта се догодило, ко је у томе учествовао и где се догодило…“, изјавио је Божиновић.

KOMENTARI6 коментара

 1. Ivana says:

  Nema Srba za klanje, premlaćivanje i punjenje logora šta im je specijalnost pa će za iživljavanje poslužiti i drugi. To su ti katolibanski eu miljenici u tri genocida pobili skoro sve Srbe u rvatskoj rešit će oni i migrante a evropa samo glumi.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Prošli put su rekli da su srbi krivi što propuštaju toliko migranata kod njih, pa onda iz besa prema srbima udri jadne migrante.

 3. independend says:

  Da li je zakonito uci u Evropu bez pasosa i viza?Cemu sluze pasosi u vize?Da li je dovoljno da budes crn pa onda mozes da ulazis gde hoces i kod koga te je volja?Cilj je potpuna promena rasnog sastava Evrope i naseljavanje crnih, smedjih ,zutih u Evropu.

 4. Риста says:

  ЕК - "Слажемо се али не јавно, молемо вас. Ми смо ове норме о љубави према имигрантима морали да прихватимо, али немамо појма зашто ни ко нам то угуро у дупе и у главу. Хрвати, не смете то радити, молемо вас лепо. Ми "немамо алата" да вас контролишемо(а и нећемо), али молемо вас, буте пажљиви. Оно са Србима смо сами тражили од вас и нема проблема, али ово са имигрантима опет не знамо зашто, морамо да критикујемо иако ми нећемо ништа урадити против вас. Мало ћемо Грчу крчкати али они су јачи од вас и издржаће, а вас нећемо јако. Само ви њих удрите. И ми би да смемо, а понегде их и черечимо само не јавно." Риста - нису НОВИ имигранти никакав проблем у ЕУ. Њих има највише један милион распоређен тако да су распршени, видљиви кад треба и безначајни кад не треба, остављени да труну у неким камповима док им не нађу најновију септичку јаму да нешто раде. Нису проблем ни неколико милиона муслимана који су дошли раније и "нормално" па раде у ЕУ за мало џабе мало леба. Њих ће ЕУ нацисти отпремити назад кад то затреба а дотле ћемо мало присиљавати Србе, Хрвате, Грке, мађаре, македонце и бугаре да их примају радосно како би ми те државе могли да цедимо и уцењујемо до миле воље, јер те државе су спремљене за нас а њихови народи ће бити расељени и уцвељени када ЕУ то затреба. Мигрантска криза је вештачка и непостојећа криза као и корона пандемија. "Неко" је наредио да буде мигрантска криза и пандемија али да не остави последице на западне државе него на Србију и сличне креатуре а да Запад притисне Србију и сличне патуљке да пропадају до миле воље. Зато Кон има подршку и чоек лепо ради ли ради. И чак се поноси својим радом у КОНцентрационом логору "Србија" где спаљује Србе на савремени корона ријалити начин. Хрвати, имате више шанси да опстанете ако помлатите имигранте. Уосталом, то вама и није нешто тешко. Само млатите. Камо среће да Србија сме понекад то исто урадити. Али, нажалост...

 5. persida says:

  Jok nego da ce da im daju heb i so. Neka ih Srbi uzmu, kad su tako plemeniti.

 6. Mate says:

  Neka te migrante primi Merkelica, vikar tame Sranjo, Makron i slična banda kad ih toliko voli, a ovo je samo potenciranje sukoba civilizacija po Samuelu Huntingtonu za ulazak u 3.svjetski rat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u