ШОКАНТНО – АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ најавио рат против Кине! ЕВО КАДА ЋЕ ПОЧЕТИ ТАЈ РАТ

ŠOKANTNO – AMERIČKI GENERAL najavio rat protiv Kine! EVO KADA ĆE POČETI TAJ RAT

26 oktobra 2018

VELIKA je verovatnoća da će Sjedinjene Države zaratiti sa Kinom krzo najviše 15 godina – rekao je general-pukovnik Ben Hodžes, bivši komandant američkih Kopnenih snaga u Evropi.

On je na Varšavskom bezbednosnom forumu – na istu temu – dodatno ukazao:

„Sjedinjenim Državama je od najveće važnosti da imaju čvrst evropski oslonac. Jer, mi ćemo kroz 15 godina zaista biti u ratnom stanju sa Kinom, mada to nije neizbežno“.Hodžs je priznao da SAD nisu u stanju – da bi izašle na kraj sa `kineskom pretnjom` – da čine sve što bi bilo potrebno i u Evropi i na Pacifiku.

Nedavna anketa je pokazala da 46 odsto američkih vojnika i oficira očekuje izbijanje velikog rata – sa Rusijom ili Kinom – već u 2019-oj.

Komentarišući Hodžsovu procenu, poznati moskovski ekspert Vasilij Kašin je rekao:

„Američko-kineski konflikt – to će biti konflikt koji će se voditi za buduće ustrojstvo sveta. Drugim rečima – konflikt koji će Amerikancima biti potreban da bi sačuvali svoju hegemoniju. Taj konflikt mi se čini veoma verovatnim, a može izbiti zbog Tajvana“.

Kašin je vodeći ekspert Instituta Ruske akademije nauka za Daleki istok. Utoliko je važnije njegovo upozorenje:

„Za Peking je prisajedinjavanje Tajvana Kini jedan od najvitalnijih interesa. Problem se zaoštrava i zbog toga što nove generacije na Tajvanu sebe u dobroj meri ne smatraju Kinezima. To otežava `meko pripajanje`, a Amerikanci još nastavljaju da naoružavaju Tajvan. Ima više scenarija mogućeg američko-kineskog rata, ali taj rat ponajpre mogu isprovocirati za Kinu neprihvatljivi politički događaji na Tajvanu koji mogu biti povod za vojnu invaziju.“

Kašin u ovom kontekstu procenjuje:

„Amerikanci će pokušati da brzo priteknu u pomoć Tajvanu. Sve će presudno zavisiti od toga hoće li Kina uspeti da preuzme kontgrolu nad Tajvanom pre nego što SAD uspeju da u region dovedu snage dovoljne za rat protiv Kine. Američka vojna moć je razmazana po celom svetu, a kineska stalno raste pa se odnos snaga postepeno okreće u korist Kineza“.

Kašin naglašava da bitka za Tajvan – ako do nje dođe – neće proteći bez masovne primene raketa zemlja-zemlja i vazdušnih i pomorskih bitaka:

„Čim Kinezi steknu prednost u vazduhu, na scenu će izaći ratne flote dve zemlje i raketne jedinice. Ne treba isključiti ni upotrebu atomskog oružja. Pošto su Kinezi u toj oblasti slabija strana – teško da će oni prvi krenuti u takav sukob“.

Kašin je ubeđen da će Vašington –ako izgubi rat sa Kinom (za Tajvan) prestati da bude svetski lider. A ako SAD  pobede – sačuvaće svoj položaj, a tada će se Kina suočiti i sa unutrašnjim problemima.

Minule nedelje je kineski ministar odbrane Vej Fenhe objavio da je Peking spreman da plati svaku cenu za onemogućavanje pokušaja da mu se otme Tajvan.

(Fakti)

KOMENTARI49 komentara

 1. SLAVKO-KNIN says:

  Dodje li do rata izmedju Kine i Amerike.To nece biti rat samo izmedju ove dvije zemlje vec ce ukljuciti vise nji.Na strani Amerike ce biti sigurno Japan Vijetnam Britanija Australija Indija i mozda Juzna Koreja.Na strani Kine nece biti niko jer niko nebi od potencijalni Kineski saveznika cijo ulaziti u taj konflikt.Sto se tice samog nacina vodjenja rata.Amerikanci ce vjerovatno nekoliko godina ranije povuci svoje firme i kompanije iz Kine.A onda ce Kini uvesti sankcije svake vrste da bi Kineze vratili u ekonomskom smislu jedno 20 godina unazad.Tek tad ce se krenuti u rat ogranicenog dejstva vezanog iskljucivo.Za proceravanje i unistenje Kineski pozicija i instalacija na vjestackim ostrvima.A onda i uvodjenje pomorske blokade Kinezima.Ta operacija bi trajala relativno kratko morda mjesec dana.A onda bi se preslo na iscrpljivanje Kine.Kina bi bila izbacena iz vecine Medjunarodni organizacija.To iscrpljivanje bi potrajalo godinama.Moje misljenje je da bi Amerika Kinu razbila i vojno i ekonomski daleko lakse nego sto morda to nekom tako ne izgleda.Morate znati da Kina nema sopstveni energenata i tu ce biti vrlo ranjiva.Rusija ima energente pa zasad jos nekako odoljeva sankcijama.Kina bi po tom pitanju brzo pala.Znadem recete mi pa energente ima Rusija Rusija ce joj prodati.Ali sta kad Kinezi potrose rezerve novaca koje sad imaju? Sta i kome ce Kinezi prodati svoju robu kad ih Amerikanci totalno blokiraju?? Dakle zaradu u tom slucaju nece imati kaku sad imaju.Vjerujem da ce Amerikanci Kineze ipak dovesti u red i spustiti ih u realne okvire.

  • Nina says:

   Ako mislite na trgovinski rat koji je pokrenuo Tramp, Amerika već gubi u tom ratu. Zatim Amerikanci ne mogu vojno da blokiraju kretanje trgovačkih brodova i trgovinu Kine. Zatim sav kineski izvoz nije usmeren u SAD i on može da se još više preusmerava u druge zemlje. Nije Kina manja država kao Severna Koreja pa da SAD može da je prignječi raznim sankcijama i blokadama. Ako je Severni Vijetnam svojevremeno imao svoje vojne saveznike tek zašto ne bi Kina imala svoje saveznike, ako joj to bude potrebno. Amerikanci su izabrali suviše krupan cilj od koga će im zasesti u grlu.

   • SLAVKO-KNIN says:

    Amerikanci preko svoji saveznika u tom djelu Svjeta ite kako mogu totalno Kinu blokirati.Treba li da napomenem Americke saveznike u tom blizem Kineskom prostoru??? Japan,Juzna Koreja,Vijetnam,Indija.Preko nji Amerika efikasno potpunu vojnu blokadu Kine more sprovesti.I preko tije saveznika dodje li do cega Amerika ce zapoceti udare po Kineskim instalacijama na umjetnim ostrvima.Kina niki odgovor u tome ratu nece imati budi sigurna.Kina je mamut od papira.

    • Ko ne zna says:

     A nezna da nezna, opasan je, izbegavaj ga (Konfučije). Ove cvećke, bulke (BLK, Banija, Lika, Kordun), su strašni. Nisu svesni koliko su nepismeni, a svetsku politiku vode. Stuštili se u čoporu s planine i gaze sve pred sobom, što ne uspeju da ukradu, to unište. Uništili ste i Vojnu Krajini koju su naši dedovi čuvali vekovima! Zagledaj se u sebe jadniče prvo i to dobroooo.

     • Filip says:

      Te strašne bulke, neznalico nepismena, su dale srpskom narodu ljude sa kojima se ti ponosiš...PATRIJARH PAVLE, TESLA, SAVA MRKALJ, PATRIJARH RAJAČIĆ, SIMO MATAVULJ, MILUTIN MILANKOVIĆ, BRANKO RADIČEVIĆ. Samo te žalim!!! Tebe i takve kao što je ovaj ustaša Slavko Knin, bolesni mrzitelji srpskog naroda!

    • daba says:

     Valjda je jasno, zutoj rasi, niko ne moze stati na put. Osvestite se!!!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Do tada KROmanjonija više neće postojati s obzirom na ekstremnu emigraciju, belu kugu i skori bankrot koji će još ubrzati emigraciju. KROmanjonija je sada svetski lider po broju kopača po kontejnerima a i u branju željeza hrvati su potukli čak i romsku konkurenciju, zbog čega je trenutno broj stanovnika KROmanjonije svega 2,6 do najviše 2,7 mil.,a i to sve brže opada. Sudbina KROmanjonije biće identična NDH, Hercegbosni,kao i KROmanjonaca u Srbiji (Vojvodini), Republici Srpskoj i Federaciji beha iz kojih su nestali ili su pred nestankom. Mislim da bi tim problemima KROmanjonci trebali da se bave a ne tuđim problemima.

   • SLAVKO-KNIN says:

    Ja njesam niki pecinski cojek Kromanjonac. Nosijoc sam haplogrupe I1 Srbin sam.Neznam sta ti bi da me nazoves Kromanjoncom????

  • Milan says:

   Donald Tramp je došao na vlast sa rečima Amerika na prvom mestu obećavajući bolju zaposlenost i druga pobolljšanja običnom američkom građaninu, a sada im nudi rat protiv Kine. Amerikanci se još uvek sećaju svog povratka iz Vijetnamskog rata, pa sad neka se zamisle kakav bi bio ljihov povratak iz kineskog rata. Da li će ovaj put uopšte biti povratka iz Kine? Kina ima više stanovništa od SAD za čitavu milijardu i 50-60 miliona, pa koliko pripadnika može da ima kineska vojska? Zbog vojne zauzetosti širom sveta Amerikanci ne bi uspeli blagovremeno da izdvoje veće vojne snage od kineskih ni za Tajvan. ...Trampu nije Amerika na prvom mestu jer danas je ponovo potvrdio da mu je Izrael na prvom mestu. Izrekao je nove sankcije libanskom Hezbolahu sa ciljem da ih dodatno osiromaši u pogledu sredstava. Velika svetska sila SAD spala je na to da se ganja i nadgornjava sa Hezbolahom. E baš su izuzetni ti Amerikanci.

   • SLAVKO-KNIN says:

    Ta Trampova parola Amerika na prvom mjestu je zavarala mnoge ljude sirom Svjeta pa i odje u Srbiji.Jer on kad je reka Amerika na prvom mjestu to je znacilo. Americka hegemonija i dominacija nad ostatkom Svjeta na prvom mjestu.A ljudi odje u Srbiji su mislili da ta Trampova psrola znaci da ce se Amerika povuci use i da ce napustiti Hegemonijalnu politiku.A u stvari sustinski pod Trampom se nista promjeniti nece.I dalje ce Amerika biti glavni hegemon i dalje ce Amerika biti sprovoditelj novog Svjetskog poretka milom ili silom.Amerika ce u Evropi i dalje voditi politiku razdvajanja Ljemacke i Rusije.Jednostavno Amerikanci su u Evropi prisutni samo da se Ljemci i Rusi nikad nebi ekonomski do kraja svezali.Jer to bi bijo nezgodan udarac za Ameriku a oni to nikad dozvoliti nece.

    • Roy says:

     Amerika je sluga Izraelski i sa njom ne vladaju amerikanci nego Cionisti isto kao i Rusija sto je sad glavni cionisticki igrac u Siriji isto tako je Amerika cionisticki igrac u svijetu. Americki gradjani placaju kredite za naoruzanje i vojsku, a to oruzje i vojska ratuju za interese buduceg Velikog Izraela.

  • MITOO says:

   Logicno. Pobijte prvo zene i decu!

  • deko says:

   Kako prvo Kina e ekonomski dzin, mnogu pogolem momentalno i od amerika,Kine zite kako vtoro ne pijat nafta tuku dobro znaat sto sakaat i kako da go sprovedat toa, Kako treto amerika e najgolem dolznik vo svetot a najmnogu i dolzi sepak na Kina no i poradi toa e vozmozen rat pomegu niv,kako cetvrto drzi voda toa kako velis bi trael ratot pomegu niv no mislam deka i voeno ako ne i sega ili za dve tri godini Kina ke ima mnogu pomoderno oruzje od sad i poveke i kako peto vo nivniot megiseben rat na stranata na amerika pa ne veruvam deka osven anglija nekoj drug bi se vklucil na stranata na amerika i kako sesto poveke sankciite od tipot kako protiv Rusija a i Kina ne bi delovale ama bas nikako za razlika od malite drzavi-ekonomii, Sepak na Kina takvite ekonomski sankcii bi i posmetale malku no nema spored mene znacajno i na kraj ke padne hegemonijata na amerika porano ili podocna.Ako gi vidime primerite od bliskato minato ke vidime deka amerika skoro i da nema dobieno ama bas nikakva vojna osven protiv Srbija a kamu li da zavojuva so Kina ili ne daj boze Rusija, togas mislam deka i amerika ke ja snema za prv pat vo ponovata istorija.

  • daba says:

   Valjda je jasno, zutoj rasi, niko ne moze stati na put. Osvestite se!!!

 2. raikkonen says:

  ma kako da ne..100%..kakav rat kakvi bakraci..vi mozete samo da zaratite sa slabim zemljama koji nemogu da se brane i uzvrate udarac, sa velikim nuklearnim silama dobicete po zubima da nemozete da se oporavite 1000 godina.

  • SLAVKO-KNIN says:

   A esi li ti 1000% siguran da Kinezi imaju cime uzvratiti??? E vidis ja sam siguran da nemaju nista cim bi se Kinezi mogli Americkoj koaliciji oduprjeti.To iskopirani avijona sta Kinezi imaju to ce im Amerikanci sve potuci u prvim danima rata.Jer ti Kineski kopirani avijoni njesu nika tehnoloska cuda.To su avijoni koji usebi imaju Ruske motore migova 29 i imaju iskopirane sasije Americki F16 i F35 a elektronika je takodje Ruska iz migova 29.I sad kad cojek vizuelno gleda te Kineske avijone steka bi utisak da su to tehnoloska cuda na nivou Americki avijona.A u stvari su nasminkane kanturine sto bi se kazalo.Kineske rakete ce biti lak zalogaj za rusenje od strane US air defence.Nadji mi i jedno Kinesko sredstvo koje bi moglo ugroziti Americku pomorsku flotu ili Americke zracne snage???Evo da ti pomognem ne postoji nista cime bi mogli ugroziti Amere.A ti mi nadji bar jedno sredstvo kojim bi Kinezi bili opasnost po Americke snage i njevu koaliciju???

   • test01 says:

    Znas, nuklearna IC, i kada je iskopirana nanese istu stetu kao i ona sto je prva napravljena. E upravo te IC rakete su garancija da ce zapad da se spusti na zemlju, ovo je samo propaganda. Oni napadaju samo zemlje koje ne mogu da se brane - sta su uradili Srpskoj vojci a imali smo primitivnu PVO - nista!!! Osim toga zapad ne moze da podnese gubitke u ljudstvu, narod bi se digao! Zato sada i imaju te teroriste da ratuju za njih ali ne mogu da iskoriste to protiv Kine!! Osim toga Kina postaje ekonomska sila i kao sto su druge imperije propale tako se propasti i ova americka (fijat valuta zvana dolar). Isto to se desilo i Britaniji... Samo za sve treba vremena, Rimsko carstvo je umiralo polako godinama...

    • SLAVKO-KNIN says:

     Nuklearnog rata 1000% biti nece.Ako i bude nakog rata bice to klasicni konvencijonalni rat.Jer svi imaju stra od nuklearnog rata i toga se svi boje ki ovcina noza.Morda je to jedina garancija da do nuklearnog rata nece doci.

   • Roy says:

    Seljacino i smlato nepismena nauci prije bar malo pravopisa pa onda laprdaj. Kako te nije sramota da tako pises kao one sesoske babetine iz Like i Dalmacije iz vremena Drugog Svjetskog Rata. Cijo, Avijon, Reka.

   • Milan says:

    Koliki je tvoj stra' i sra jasno je kad ti treba 1000% siguran odgovor.

   • Milan says:

    Kineski raketni sistemi DF-21D (“dong feng”) nazivaju i “ubicama nosača aviona”, imaju domet od 1.000 do 3.000 kilometara. Koliko nosača aviona ima SAD? 10 ili 11. Samo nekoliko komada nosača aviona da im unište američka mornarica u tom delu pacifika je ugrožena. Mogu da gađaju i američke baze u Japanu i ostrvo Gvam na kom se nalaze američke snage. Pomorske snage SAD čine okosnicu američke vojske a baš te snage Kinezi mogu da im oslabe. ... Ruski hiperzvučni avijacioni raketni kompleks „Kindžal“ može veoma uspešno da uništava nosače aviona i celu američku flotu i da pomogne i Moskvi i Pekingu.

    • MITOO says:

     Nemoj imenjace vise. Ali, sta ces, to ti je u psisi. S postovanjem, Cvrci iz Sapca.

   • raikkonen says:

    slusaj ''avijon''..ko koga kopira to svi znaju kravari su iskoristile naciste iz raketnog programa fau1i 2 ..fon brauna pa sikorskog pa jedno brdo inovatvnih planova ruskih tada sssr-ovskih naucnika pa do tog tvog danasnjeg f-35 koji je kopija ruskog jak-141 koji su ruski liberali i prokravarski jelcinovi vlastodrshci dali planove lokid martin-u da bi pobedio boinga pri izboru novog stels aviona 5 generacije sa vertikalnim poletanjem i brzinu u supersonicnom rezimu, jer harier je bio vise prevazidjen..ima mnogo toga shto neznash ali ovo treba da znash..kad god ovi tvoji izadju iz vinkle neko ih vraca opet u vinklu, ali ovaj put ce se u tu vinklu zadrzati jaaaako dugo !!

    • SLAVKO-KNIN says:

     Ajde cojece budi zera ozbiljniji.Sad ce jos ispasti po tvojoj prici da su Rusi projektovali Americki F35.Ajde budi stvarno ozbiljan u iznosenju cinjenica.Rusi da su mogli taki avijon izmisliti napravilu bi ga prvo zase.A nebi ga dali Amerikancima eli tako???Znaci njesu ga Rusi izmislili nego Amerikanci.Cudi me da njesi napisa kako Amerikanci od Ruskog zeljeza prave avijonske sasije? Jer nemaju svoje zeljezo u Americi pa ga od Rusa moraju uzimati.Sto se tice Kineza to je jasno da se oni bave kopiranjem ne samo avijona vec cak i kopiraju i puske.Cak ni obicnu pusku njesu u stanju sami napraviti a da ne iskopiraju.A vjerivatno znades da Kineska kopija nakog oruzja nikad nemere biti ki originalno.Izuzetak je jedino u tome bila SFRJ.Mi smo tad imali kvalitetnije puske mitroljeze i pistolje nego Rusi.Ijako smo odnji uzeli licencu.Konkretno Zastavin pistolj tetejac 7,62 je za dva koplja je kvalitetniji od originalnog Ruskog tetejca.Ili nasa automacka puska M70 je puno kvalitetnija od Ruske.Mi smo pravili kvalitetne stvari iz te oblasti.Ali Kinezima dzabe svi njevi novci kad oni neznaju napraviti kvalitetno.Nezmam esi li ima prilike drzati u rukami Kinesku pusku?To je ki od lime napravljeno.Zato nemoj precerano faliti Kineze njesu oni taka sila kako ih kodnas odje predstavljaju.Puno su slabiji tvrdim kad bi rat izbijo izmedju nji i Amerikanaca.Da bi se Kinezi razbjetali ki zecovi.

 3. Miraš says:

  Kada bi stvarno SAD ušle u takav sukob, verovatno u skorije vreme. "Kroz najviše 15 godina" to može da znači i kroz 6 meseci, godinu dana, dve godine. U početku to bi bio rat izmedju dve Kine: izmedju Kine (N.R.Kine) i Tajvana (Republika Kina). SAD već sada takav razvoj dogadjaja podržavaju. Ako bi Kina krenula u vojno preuzimanje Tajvana šta bi tada preduzela SAD? Da li bi Amerikanci počeli sa iskrcavanjem svojih trupa na to ostrvo? Onda je neminovno da bise sukobili sa NOAK (Narodna oslobodilačka armija Kine) sa vojskom Kine. Treba imati u vidu da su američki saveznici u tom delu sveta Japan, Južna Koreja, pa čak mogao bi da im se priključi i Vijetnam. Amerikanci u odnosu na Kinu nemaju prednost u broju vojnika koje bi za takvu vojnu operaciju mogli da izdvoje, prednost imaju u mornarici mada je ona ranjiva, a najveću prednost u odnosu na Kinu imaju baš u nuklearnim raketama. Baš zbog sve veće proizvodnje nuklearnih raketa u Kini, ne isplati se Amerikancima da čekaju sa realizacijom ratnog plana. Ako bi SAD izgubile u sukobu sa Kinom verovatno bi izgubile i vodeću svetsku ulogu. Ako bi SAD izašle kao pobednik u tom sukobu to bi se odrazilo i na unutrašnjost Kine, a SAD bi učvrstile svoj vodeći položaj u svetu.

  • Miraš says:

   Ako bi SAD izašle kao pobednik u tom sukobu to bi se odrazilo i na unutrašnjost Kine, mislim na veliko kinesko kopno i kakve uslove bi SAD diktirale Kini za obustvljanje sukoba.

  • Nina says:

   SAD čak ako i kad bi donele odluku da američke trupe napuste Siriju, čemu se zbog Sirijaca i dugogodišnjeg rata u Siriji nadamo, pre toga otpočeli bi rat u nekoj drugoj zemlji bilo gde u svetu. Rat i širenje rata je obavezna vrsta američki+og velikog biznisa u inostranstvu te u tome neće biti pauze.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kazes Kinezi imaju prednost u ljudstvu??? Ki prvo taj eventualni rat se nebi vodijo na kopnu.Drugo 99,9% ratni dejstava bi se vodilo sa pomorskim snagama zatim avijonima i raketnim sistemima.U tom ratu uopste vojnik vojnika nebi vidijo niti bi se tu kopnena vojska koristila.Sve bi to Amerikanci odradili svojom flotom i avijacijom.Kazem mjesec dana maksimum bi to trajalo.

   • Milan says:

    Što sede u Bondstilu? Ako ljudstvo u vojsci nije bitno onda lepo neka napuste Bondstil.

  • SLAVKO-KNIN says:

   E ako cemo cerati mak na konac po pitanju ko je brojniji.Jopet njesi u pravu Americka koalicija bi bila brojnija u ukupnim brojevima Kina ima milijardu i trista milijona ljudi.A Americka koalicija koju bi cinili Amerika Britanija Indija Japan Juzna Koreja Vijetnam Australija broji blizu milijardu i devesto milijona ljudi.Prema tome i tu bi Amerikanci imali prednost ako cemo gleti ko kolko vojnika more dati.Sve je prijatelju na Americkoj strani.Ti precjenjujes Kinesku snagu oni esu jaki za nake regijonalne drzave primarno Vijetnam ili Filipime i slicne drzave.Ali za Ameriku Kina je maciji kasalj a narocito za tu Americku koaliciju.Amrrikanci kad bi krenuli u rat protiv Kine unjga nebi samostalno ulazili bez ovije sveznika.A to garantuje brz Kineski poraz.

   • Mileta says:

    Kinezi mogu za kratko vreme u datom momentu da prebace svoje značajne snage ljudstvo i borbenu tehniku na ostrva Spretli u Južnom kineskom moru i na ostrvo Tajvan i da budu tamo NEPRIKOSNOVENI. Svaki pokušaj SAD i ostalih da se to promeni završio bi na štetu SAD mornarice u Tihom okeanu.

 4. trikornjanin says:

  Kina Ameriku moze da pobedi i baci na kolena ako im vrati dolare, vrlo lako bi inflacija mogla da premasi brojku od 1000, a onda bi se survao citav biznis svet od kojih Amerika crpi pare za naoruzanje. Za to vreme bi Kina vec iskoracila za dve generacije u vojnoj opremi ispred Amerike i gledali bi ponovo Milosrdnog Andjela na delu ali sada na njihovom prostoru. Zato - oprezno sa zmajem.

 5. Deda Micko says:

  Jedva cekam.

 6. Miraš says:

  Koliko je realan taj scenario o vojnom sukobu izmedju dve Kine pa ma koliko da na tome nastoje Amerikanci? Neki analitičari kažu da vremena su se promenila, da sada razvoj Tajvan zavisi od kineskog biznisa, medjutim... Ovo je bila vest od 09.08. o2018. godine "Tajvan prema Kini okrenuo krstareće rakete kojima može gađati i Šangaj i Hongkong". LANSIRNE RAMPE POSTAVIO NA ZAPADU OSTRVA – 50 KILOMETARA OD TAJPEHA * Nose kinesko ime koje se prevodi kao „Svirepi vetar“, a neki vojni eksperti navode da liče na američke krstareće rakete „Tomahavk“ ________________________________________________________________________________ TAJVAN je razmestio na zapadu ostrva nove krstareće rakete zemlja-zemlja koje su u stanju da gađaju i Šangaj i Hongkong. Ovo je objavio vojni magazin Kanwa Defence Review na osnovu analize satelitskih snimaka i precizirao da se radi o raketama kojima su na Zapadu dali oznaku Hsiung Feng 2E (HF-2E) čije kinesko ime se prevodi kao „Svirepi vetar“. Njihove lansirne rampe se nalaze u specijalno napravljenoj bazi – 50 kilometara zapadno ot Tajpeha. Glavni urednik magazina, Andre Čan, reč je o raketama dometa do 1.500 kilometara sposobnim za precizne udare po vojnim bazama, atomskim centralama, strateškim skladištima nafte, železničkim prugama, mostovima i tunelima u dubini kineske teritorije. Vojni ekspert iz Singapura, Sun Đunping,ukazuje da „Svirepiu vetar“ u dobroj meri liči na američki Tomahawk i naglašava da Kina ima PVO/PRO koja može dobro da se nosi sa takvim krstarećim raketama. „Svirepi vetar“ je dugačak 5,7metara, a težak jednu tonu. Nosi 200 kilograma eksploziva. Preciznost mu je +-12 metara. Navodno Tajvan ima ambiciju da rasporedi oko 300 takvih raketa. Peking je izgubio kontrolu nad Tajvanom 1949-te. U periodu 2008-2016. došlo je do osetnog otopljavanja u odnosima, ali je nakon pobede na tajvanskim izborima Demokratske progresivne partije usledio korak nazak. Njena liderka Caj Inven je ubeđena protivnica zbližavanja sa Pekingom. U svojstvu vrhovnog komandanta, zatražila je povećanje vojnog budžeta Tajvana za 2019-tu za 5,6 odsto, odnosno – njegovo dizanje na nivo 11,34 milijarde dolara.

 7. Miraš says:

  Krajem septembra 2018. godine objavljeno je da Vašington sprema još jedan "paket za negu" Tajvana. SAD će izvršiti snabdevanje oružjem za potrebe tajvanskog vojske u ukupnom iznosu od $ 330 miliona. Naravno, Peking je izuzetno nezadovoljan ovim korakom Amerikanaca, ali od takve države ne može se bolje ni očekivati. U Beloj kući tvrde da Tajvan se smatra utočištem mira i stabilnosti u regionu, a samim tim u vojnoj pomoći ovoj državi nema ništa loše.

 8. Nina says:

  Jednom je objasnio A.Dugin da SAD svetski hegemon primio je neke udarce, ali još uvek je jak i ponašaće se kao ranjeni zmaj (dragon). Eto to se upravo dešava. Prosto ne znamo na koju stranu će taj razjareni dragon da bljuje vatru. No ako bi uspela dedolarizacija te vatre bi bilo sve manje.

  • MITOO says:

   Nina,jedina si pogodila metu. Kina ima sansu samo prodajom americkih obveznica i unistenjem $. Medjutim povratna sprega je neumoljiva,vratice se 30 godina u nazad sa katastrofalnim reperkusijama po stabilnost i monetarnu izdrzljivost. Sada je pitanje sta im se vise isplati. Kome verovati? Rusima ili Amerima. Mislim da se geopoliticke igre oko Rusije i odvijaju da Ruska podrska Kini splasne, a ne da Rusija bude napadnuta, sto bi vodilo sveopstem unistenju. Meta je sada locirana. Tramp je stvarno genije!!! Okolo, okolo, pa u glavnu metu. Moj ti je savet Vucicu, uzimaj sto vise kineske kredite, jer oni nece uskoro biti naplativi. Mila je neko dobro naucio, ali nemoj u $. Ekonomista iz HN.

   • MITOO says:

    Bik Koji Sedi je bik koji skupo prodaje kozu!

 9. M says:

  Taj rat USA-Kina otvara mogućnosti i asimetričnih odgovora-ratova i mnogih drugih strana,tj.iskorištavanje te situacije za zauzimanje tih i nekih drugih interesnih zona po svijetu!A ako se Rusija i Kina itd.budu držale zajedno,te promjene Zapad neće moći spriječiti!

 10. Vesko says:

  Evropskim NATO vazalima se ne pise dobro! Evo culi ste od ovog generala crno na bijelo = 'evropski oslonac' kako on to kaze. Kina ili Rusija ako dode napada na Rusiju, ce prvo zbrisati sa mape svijeta evropske NATO vazale, budite uvjereni da ce oni prvi da nestanu sa planete. I Kina i Rusija ce izvrsiti munjevite i brutalne napade na njih u Evropi, Rusija kako bi odgovorila SAD od direktnog sukoba, kao poslednji pokusaj toga, i da bi sprijecila kopnenu invaziju. A Kina kako bi onemogucila SAD imperijalistima da imaju 'oslonac u Evropi', kako je to ovaj general rekao. Evropskim NATO vazalima je namijenjeno da crknu, SAD ce biti vise nego voljan da ih gurne u samounistenje protiv Rusije i Kine. Ko to ne razumije on je retardiran.

 11. Bojan says:

  Amerikancima je pod hitno potreban neki rat, bilo kakav, jer je to jedini nacin da se ponovo podigne njhovo militarizovana ekonomija. Kina ce im im za pocetak uvesti carine na Eplove krseve pa da vidis kako se topi berzanska vrednost ovog balona!

 12. Roy says:

  Za petnajst godina niko se nece sjecati ovog teksta, a rata nece biti. Kad ste pametni napiste sta ce u svijetu biti sutra? Da vidimo hocete li reci tacno ili ne.

  • Milan says:

   Od sada pa najduže u roku 15 godina, ne priliči jednom generalu da otkrije tačnije kada. ... Sutra je u značajnom delu sveta SUBOTA.

 13. M says:

  Roy,sutra će biti ponovo(iza noći)-dan!

 14. Zoran says:

  Nika drat izmedju Kine i Amerike ili Amerike i Rusije nece biti. Amerika moze samo iznutra d abusi Rusiju i Kinu. Ona gubi rat od Kine 100%, isto kao i od Rusije. Ona to zna.

 15. Argento says:

  Ja se čudim Rusima što brutalno ne kažnjavaju američke i izraelska saveznike kad god imaju priliku. Znači, ako se ne može napasti i direktno ugroziti zločinačka američka vojska, onda treba satirati njihove satrape koji nisu u NATO barem dok ne dođe do direktnog sukoba sa NATO, ako ga bude. Mislim na tzv Islamsku državu sa masom instruktora Izraelaca I NATOvaca, ranije Gruzija, Ukrajinski neofašisti..Prema njima je trebalo ispoljiti maksimalnu surovost da bi se potencijalni satrapi NATO dobro zamislili videći šta ih čeka jer slede koaliciju zla-NATO sa Izraelom.

 16. Jovo Veselinovic says:

  ovoga rata samo su srbi gubitnici svega i srbije i srpske nacije sa vucicem i dacicem i savetnikom seseljom krajjj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *