ШОКАНТНО! Америка не зна шта да ради са Србијом и Косовом! ЕВО ДОКАЗА

ŠOKANTNO! Amerika ne zna šta da radi sa Srbijom i Kosovom! EVO DOKAZA

25 novembra 2019

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, Bodo Veber, izjavio je da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, ne znači i veće angažovaje SAD u narednom periodu u cilju rešavanja kosovskog pitanja.

„Na Kosovu, u Srbiji i u regionu je imenovanje dva specijalna izaslanika, jednog Metjua Palmera za Zapadni Balkan i drugog Ričarda Grenela za dijalog Beograda i Prištine, interpretirano kao novo angažovanje i da je time stavljen fokus američke administracije na Zapadni Balkan“, rekao je Veber za emisiju Slobodno srpski.Međutim, Vebere kaže da bi to interpretirao upravo suprotno.

„Sama činjenica da paralelno, nekoordinisano budu imenovana dva specijalna izaslanika, Metju Palmer, ne kao predstavnik za Zapadni Balkan ne od strane Trampove administracije, nego samo od Stejt departmenta, a Ričard Grenel od Trampove Bele kuće, po meni je znak da je pažnja američke administracije puno manja ove godine nego ranije. Meni se to više čini kao jedan znak da nemaju više neku novu inicijativu“, rekao je on.

Veber smatra da se Grenel, koji je i aktuelni ambasador SAD u Nemačkoj, sam nametnuo kao izaslanik američkog predsednika.

„Nemam dokaze, ali slutim da je Grenel samoinicijativno tražio od Trampa da bude važan i da možda napreduje u karijeri, ako bude taj koji će inicirati sporazum, ali ne vidim veće angažovanje Amerike nego ranije. Zapravo suprotno, i ne verujem da Grenel ima baš tu ekspertizu i razumevanje da može igrati neku veću ulogu. Sasvim suprotno, vidim da ćemo imati jedinstvo Evropske unije koje nismo imali u vreme (Federike) Mogerini“, kaže Veber.

Prema njegovom mišljenju, politika bivše administracija Evropske unije po pitanju Kosova bila je više nego neodgovorna.

„To je bilo potpuno privatizovanje evropske politike od strane Federike Mogerini i njenog tima od četiri-pet ljudi. To je jedinstveno u istoriji zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, koja nije tako stara, da je glavna visoka predstavnica zadužena za tu politiku potpuno privatizovala pregovarački proces“, ocenio je Veber.

KOMENTARI2 komentara

  1. Istina says:

    Oni neznaju šta da rade sa Kalifornijom a Kosovo jim je zadnja rupa...

  2. petrovgrad says:

    Kosovo ima toliko stanovnika (oko 500.000-600.000 ) da je USA postala glavna briga. Sva ta zbivanja nemaju veze sa Amerikom, već potenciranje plaćenih lobista sa KiM. Ameri-kongresmeni rade za pare. Kakvog smo značaja Mi i sve bivše Socijalističke republike za Ameriku ili Rusiju. Kojim potencijalima, kakvim strateškim položajem,....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *