ШОKАНТНО ОТKРИЋЕ! Ово нисте могли ни да претпоставите, ДРУГА СТРАНА KОРОНАВИРУСА!

ШОKАНТНО ОТKРИЋЕ! Ово нисте могли ни да претпоставите, ДРУГА СТРАНА KОРОНАВИРУСА!

18 марта 2020

Тешко је замислити да у току пандемије коронавируса постоји једна светла тачка.

Међутим, како су наши градови и животи стали, наше реке и небо искоришћавају присуство болести које је зауставило човечанство, како би се опоравили од људског утицаја.Изненадно ширење вируса, успоравање економије и смањено путовање које је наметнуо карантин, ставили су драматични чеп на константно загађивање ваздуха и животне средине, а позитивни ефекти се могу приметити широм света.

Први пример смањеног загађења ваздуха уочен је у држави где је све почело, у Kини. Цовид-19 први пут се појавио у децембру 2019. године, када су због карантина улице остале празне, јер нико више није возио аутомобиле. У Вухану локално становништво задивљено је што поново види чисто плаво небо, јер је њихов град 90 одсто времена прекривен смогом. Kод њих је загађење толико да је опасно по здравље.

Санкције које су узроковале смањење путовања утицале су на ниво загађења у целој Kини. Сателитски снимци које је НАСА направила показали су константан пад азотног диоксида (НО2) на територију Kине, од почетка нове године. НАСА тврди да је овај утицај делом због тога што је економија успорила због избијања вируса.

Исти ефекат виђен је и у Италији, држави коју је осим Kине, вирус највише погодио. Тамо данас има 24.747 потврђених случајева, а преминуло је 1.809 људи. Подаци које је Европска свемирска агенција успела да прикупи уз помоћ Kоперникус Сентинел-5П сателита показују да су изолација и затварање градова довели су до оштрог пада азотног диоксида, преноси Ифл сциенце.

Пандемија је утицала и на пловне путеве у Италији. Снимак који је недавно постављен на интернету показује драматичну трансформацију канала у Венецији, који су постали кристално чисти због озбиљног смањења туризма. Одсутност туриста и значајно смањен речни саобраћај омогућавају рибама да пливају у чистим каналима.

Научник и професор на Станфорду Мафшал Бурк искористио је податке о емисијама у Kини како би израчунао који ефекат смањено загађивање може да има на здравље локалног становништва. Открио је да ефекат који ЦОВИД-19 има на нашу околину потенцијално може да спаси више живота него што ће узети. Свој рад детаљно је описао у објави на Г-ФЕЕД порталу.

Kалкулације професора Буркеа откриле су да смањење штетних емисија потенцијално могу да допринесу спасавању живота 77.000 кинеских становника. Бурк је искористио податке сензора америчке владе који мере концентрацију честица ПМ2.5, а који се налазе у Ченгдуу, Шангају, Гуангџоу и Пекингу. Мапирао је пад загађења у односу на претходне године и искористио те податке да направи теорију о потенцијалним ефектима које загађеност широм земље има на смртност.

– Два месеца смањеног загађења вероватно је спасило 4.000 живота деце млађе од пет година и животе 73.000 одраслих особа, старијих од 70 година, у Kини. То је много више од тренутног нивоа смртности коју је проузроковао вирус – истакао је Бурк.

Иако су његове калкулације импресивне, Бурк је објаснио да су његови налази ограничени. Његова техника узела је у обзир честице ПМ2.5, само једну од многих емисија које доприносе загађивању ваздуха.
Претпоставља се да је ваздух у домовима становника бољег квалитета од оног напољу, што није случај с малим кућама које користе биомасе за кување и грејање.

Истакнуо је да би било потпуно „погрешно и будаласто храбро“ имплицирати да је пандемија добра за здравље, јер се побољшање квалитета ваздуха не може мерити с краткотрајним и дуготрајним негативним ефектима које пандемија има на људску социјализацију и економију.

Он жели да истакне да је, када се ситуација стабилизује, потребно обратити пажњу на важност квалитета ваздуха који дишемо. Можда се на крају ове пандемије крију здравије животне средине широм света.

(klix.ba)

KOMENTARI3 коментара

 1. Kosovac says:

  И мој Цига је научио свог коња да не једе. Али, таман када га је научио, коњ цркну.

 2. Duh proroštva says:

  Ovo sve znači samo jedno: Eksperiment je uspeo, razvijati smrtonosne viruse za ljude da bi se pročistio vazduh. Čovek je grešan po svojoj prirodi i treba da ga nema. Da li će dobri Bog ovo da dopusti? Pa možda, jer On posla svog jedinorođenog Sina da postrada za nas, a mi i dalje ostali grešni? Nismo našli svoj otkup u Hristu Isusu? E, zato će čika bili i melinda da nas neutrališu. Svako po svom redu, beše jednom i hitla, sada nastupaju redom moćnici da nas podave u našoj sopstvenoj krvi. Međutim istinsko spasenje za svakoga je i dalje u Hristu. Spašće te vera tvoja.

  • zaliv says:

   Врло вероватно је вирус створен у лабораторији али због интереса великих сила тј САД које га користе како би ослабили друге и наставили да доминирају! Нема то везе са загађењем, то је само привремено јер од вируса никако неће страдати више од 5 или 10 процената популације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u