ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: Сунце је можда много веће него што се мислило

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Sunce je možda mnogo veće nego što se mislilo

29 jula 2017

Sunce je možda mnogo veće nego što se dosad mislilo, tvrde naučnici NASA.

Istraživači koji su proučavali senku tokom pomračenja sunca veruju da su pronašli dokaz da je prečnik naše zvezde mnogo veći nego što se ranije mislilo.

Predstojeće pomračenje koje će biti vidljivo iz Severne Amerike 21. avgusta moglo bi da dokaže da je nemački astronom Artur Auvers, koji je prvi procenio veličinu Sunca 1891, pogrešio.

Na osnovu fotosfere zvezde, tela Sunca čije su talasne dužine vidljive golim okom, on je izračunao da naša zvezda ima prečnik od 696.000 kilometara.

Tek 2015. je taj broj na osnovu satelitskih snimaka promenjen u 695.700 km. Međutim, naučnici sada smatraju da je i ta procena pogrešna.

Gzavije Hubije, istraživač iz Ontonija u Francuskoj koji pravi detaljne modele pomračenja Sunca i Meseca na Google Maps, kaže da je prema njegovim proračunima Sunce mnogo veće nego što se misli.

On je primetio da nešto nije u redu sa dimenzijama Sunca dok je poredio ranije prognoze eklipse sa fotografijama napravljenim tokom samih pomračenja.

Predviđanja su se poklapala s realnim stanjem, samo kada bi povećao prečnik Sunca za nekoliko stotina kilometara.

Erni Rajt istraživač NASA Godard Svemirskog centra u Grinbeltu, koji takođe pravi precizne modele pomračenja i sam se našao u sličnoj dilemi kao Hubije.

Istraživači se nadaju da će predstojeće pomračenje konačno ponuditi dokaze o stvarnim dimenzijama Sunca.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ovchara says:

    Ma nemate vi iz NASE pojma o nicemu a mi moramo da slusamo vase lazi i "naucna otkrica" ko da smo budale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *