ШОКАНТНО! ОВО ЈЕ АМЕРИЧКО РЕШЕЊЕ ЗА БЛИСКИ ИСТОК

ŠOKANTNO! OVO JE AMERIČKO REŠENJE ZA BLISKI ISTOK

1 septembra 2020

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert Obrajen, rekao je da američka vizija za mir na Bliskom istoku potvrđuje suverenitet Izraela nad okupiranim Golanskim visoravnima i davajući Izraelu pravo na naseljavanje u toj oblasti.

“Amerika potvrđuje suverenitet Izraela nad Golanskim visoravnima i čini da Izrael ima pravo na naseljavanje”, rekao je Obrajen na konferenciji za štampu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i savetnikom predsednika SAD za mir Džaredom Kušnerom, u nedelju u Zapadnom Jerusalimu.



Golanske visoravni su međunarodno priznate kao sirijska teritorija i prema američkoj Rezoluciji 497, izraelske tvrdnje o regionu su “ništavne”.

“Američka vizija zasniva se na neophodnosti sigurnosti Izraela”, dodao je.

U međuvremenu, stariji savetnik predsednika SAD, Džared Kušner, rekao je da će nedavno najavljeni sporazum o normalizaciji između Izraela i UAE promeniti kurs.

“Ovo je prva inicijativa za uspešan komercijalni i ekonomski odnos”, rekao je.

“Region je bio svedok mnogih katastrofa, ali ovaj ugovor će promeniti tok stvari”, dodao je on.

Događaji su usledili nakon što je američki predsednik Donald Tramp, 13. avgusta, objavio da je postignut istorijski mirovni sporazum između Izraela i UAE pod američkim okriljem.

(Pravda)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *