ШОКАНТНО! Ово је права порука ТРАМПА СРБИЈИ!? НЕ ПИШЕ НАМ СЕ ДОБРО

ŠOKANTNO! Ovo je prava poruka TRAMPA SRBIJI!? NE PIŠE NAM SE DOBRO

27 decembra 2018

Trampovo pismo Vučiću i Tačiju je višeslojno i verovatno namerno sastavljeno tako da svako može da ga tumači sebi u prilog, odnosno da iz njega ništa jasno ne proizilazi. Isuviše je rano za zaključak kako pismo predstavlja nešto što ide u prilog Srbiji, dok ni Albanci nemaju osnova da tvrde da je pozitivno za njih.

Pisma američkog predsednika Donalda Trampa, koja je uputio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju, na različite načine interpretiraju se u srpskoj javnosti i među kosovskim Albancima.Dok neki u Srbiji poziv koji je američki predsednik uputio vide kao neku vrstu preokreta u dosadašnjoj američkoj politici prema rešenju kosovskog pitanja, predsednik privremenih institucija na KiM Hašim Tači pismo tumači kao jedan od četiri istorijska momenta u odnosima SAD i Kosova.

„Prvi momenat je bio kada je pokojni predsednik Džordž Buš Stariji uputio jasnu poruku Slobodanu Miloševiću na Božić 1992. godine da neće dozvoliti da se ono što se desilo u Bosni i Hercegovini ponovi na Kosovu. Druga jasna istorijska poruka bila je odluka predsednika SAD Bila Klintona da započne bombardovanje. Treća istorijska poruka bila je izjava Džordža Buša Mlađeg: ’Što je dosta, dosta je‘, i šest meseci potom Kosovo je postalo nezavisno i suvereno“, rekao je Tači za prištinsku televiziju „Klan Kosova“.

Ono što je jasno, prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, jeste da Trampovo pismo ne predstavlja kontinuitet američke politike kako ga vidi Hašim Tači.

„To pismo ne predstavlja produbljivanje antisrpske politike. S druge strane, ne možemo da izvedemo zaključak da ovaj Trampov nastup predstavlja jednu vrstu diskontinuiteta u odnosu na sve i da Amerika zauzima objektivnu poziciju, ako ne prosrpsku, da je spremna i da teži kompromisu. Trampovo pismo je višeslojno i verovatno namerno sastavljeno tako da svako može da ga tumači sebi u prilog, odnosno da iz njega ništa jasno ne proizilazi“, kaže Anđelković.

Prema Anđelkovićevom mišljenju, isuviše je rano za zaključak kako pismo predstavlja nešto što ide u prilog Srbiji, dok ni Albanci nemaju osnova da tvrde da je pozitivno za njih, jer je za njih pozitivno samo ono što predstavlja kontinuitet pređašnje politike.

U pismu od 14. decembra Donald Tramp je naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji, koji je nadohvat ruke. Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova, prema Trampovim rečima, bili bi prekretnica za region.

Tramp je u pismu Tačiju naveo da je Kosovo ključni partner u naporima Vašingtona da garantuje mir i stabilnost cele Evrope.

(Sputnjik)

KOMENTARI22 komentara

 1. Baracuda says:

  Ako Tramp misli da je Kosovo ključni partner za čitavu EU, onda je on izgubljen u svemiru !

  • Deda Micko says:

   Prolupao, samo da naudi Rusiji, spavace sa Sipcima u istom krevetu, a Melaniju staviti u podrum.

  • Željko says:

   Čitam komentare dolje i pitam se susjedi gdje nestade ona vaša euforija, bilbordi, majice, etc. sa natpisom " Trampe Srbine "!!

   • Miraš says:

    Tramp sigurno jeste bolji od Hilari Klinton. Imaš ozbiljan problem sa sobom, u životu te vodi samo pakost i zloba. Au baš ćeš daleko dogurati.

 2. Posmatrac says:

  Neko treba ovom scipeterskom zlocincu tachiu da kaze da je I KiM I kvazi drzava aljbanija srbska zemlja I da ce morati prije ili kaznije da plate za sve zlocine koje su pocinili nad Srbima I da napuste nasu zemlju. Jedno Srbi treba da znaju, Trump je nekoliko puta bio pred bankrotom I rotsildi su ga spasavali, pa sad vidite ciju politiku on void.

  • Zoran says:

   Prijatelju pametniji si od našeg predsednika.

 3. Budi Bog s nama says:

  Beše taj Sfor pa napraviše Kfor, a mi ne napravismo RusoFor, pa nas sada mrče odozdo sa juga. Ništa problem navikli smo mi, uvežbani smo dovoljno i braća hrvati - pokatoličeni srbi i braća bosanci - islamizovani srbi su nas dosta klali, pa što nas ne bi klali i ovi što nisu naši? Imamo mi još dovoljno organa da im damo i prodamo ako će da kupe. Ruka im se pozlatila, pa valjda smo mi taj mazohistički narod, "Udri jače manijače", pa ćeš i ti dobiti platu o pravednom sudu Božijem kao i svako po delima svojim. Jer u Bibliji piše da će se knjige otvoriti i da će svako primiti platu po delima svojim. A vi sada pravite račun bez krčmara, ali doći će vreme naplate.

  • Pastrovic says:

   Dobri moj, nemam ni ja ni mnogi strpljenja da cekamo da to "vreme naplate" konacno dodje. Cekajuci to "vreme naplate" nece nas uopste ni biti. Cemu onda i kome ta "naplata"?

   • Miraš says:

    Zapravo čekamo samo pravo vreme, za nas povoljniji momenat. To je npr. smanjivanje broja američkih baza u svetu jer vođstvo SAD-a, bar jedan deo, shvata da Amerika treba da počne da smanjuje svoje suvišne rashode. Suvišni rashodi su nastali zbog vojnog jačanja Rusije pa je npr. na kraju ispalo da su bacili milijarde na Siriju a da nisu ništa ostvarili. S druge strane potrebu da štede imaju zbog sve večeg trgovinskog širenja Kine i zbog trgovinskog rata sa Kinom. Zatim u sklopu svih promena možda će i ova srednja i zapadna Evropa početi ubrzo da se menja. Ubrzo može da se desi da npr. Francuska, naravno Francuska bez Makrona, da povuče priznanje Kosova i i biće još evropskih a i drugih zemalja koje će povlačiti to priznanje. Zatim biće još za nas važnih promena koje možete i sami onako otprilike da zamislite.

 4. Budi Bog s nama says:

  Vidi, vidi, što je slatka ova manguljica tramp, fotogenična, samo mu još fali jabuka u usta i rerna na 250 farenhajta.

  • Deda Micko says:

   Ja bih ga stavio na 550 farenhajta.

 5. Miraš says:

  Kosovo NIŠTA ili sve. Sve podrazumeva da idu direkt u SBUN da bude stalna članica SB sa pravom veta. Sedeće uvek do Amerike kao blizanci. Tek kad taj kvarter zasvira biće značajno jači nego dosadašnji trijumvirat (SAD + V.B. + Francuska).

 6. Pastrovic says:

  Ne pise se Srbima dobro evo ce skoro 1.200 i neka "sica" godina! Tumacite ovo sto rekoh po sopstvenoj volji.

 7. Slobodanka says:

  Tramp se sada ne bavi sa nama, ima puno važnijeg posla. Upravo je izjavio ovo: SAD više ne mogu biti svetski policajac. "Nije pošteno da to breme u celini leži na nama. Mi smo razbacani po celom svetu. Nalazimo se čak i u zemljama za koje većina ljudi nije ni čula pa to je smešno" Američki lider je u nastavku rekao da zvanični Vašington ne želi da druge zemlje bez naknade koriste američku vojnu silu za sopstvenu zaštitu. .... Nastupio je u stilu kao da želi prvenstveno da smanji rashode SAD i naravno tu su i rashodi u vezi veoma razgranatog američkog vojnog prisustva po celom svetu. Konkretno u Siriji imali su više od 20 vojnih baza, što manjih što većih. Sada se sve to zatvara, a koristiće bazu Ajn al Asad zapadno od Bagdada. ... PO TOJ ISTOJ LOGICI NEKA NAPUSTE KOSOVO I METOHIJU. MOGU DA ZATVORE BAZU BONDSTIL U SOJEVU KOD UROŠEVCA I NEKA SE SMESTE U ALBANIJI.

 8. Slobodanka says:

  Opširnije u tekstu: Tramp u Iraku: Amerika više ne može biti svetski policajac 26.12.2018.

 9. Milica says:

  U Siriji su vojno prisutni od 2014.godine. Na kraju je tako ispalo da za rashode koje su tamo napravili - za njih nemaju pokriće u prihodima, u minusu su. E sada pamet u glavu. Napravimo i podržimo scenario da nemaju prihode tj. ćar ni od prisustva na tkzv. Kosovu.

 10. trikornjanin says:

  Mnogo budala i mnogo zelja. Za sada je jedini pravi put povratak na rezoluciju 1244 i ispunjavanje svih tacaka iz tog dokumenta. Tek kada se sprovede ono sto je napisano onda mozemo da napravimo sledeci korak. Svi koji misle drugacije su neprijatelji Srbije.

 11. Za Srbiju says:

  Ne znam čime su napunjene glave tzv vučićevih analitičara.

 12. petrovgrad says:

  Tramp deluje kao šarlatan, ali taj čovek je veoma pametan. Da nije pametan, odavno bi mu oteli bogatstvo. Racionalno razmišlja i gleda interese SAD. Provalio je sve prevare EU. Hoće od njega da zarati sa Putinom, a EU da u miru trguje sa Rusima i kupuje njihov plin. Šta su očekivali Šiptari da zbog njih ponovo bombarduje Srbiju, a oni za uzvrat da ga vole i da mu podignu spomenik. Zabole Trampa ona stvar da li ga Šiptari vole ili mrze. Tramp ne zavisi od Šipata. Realno šta Šiptari mogu da pruže Trampu ništa. To je jako bogat čovek da bi ga podkupili. Klinton, baba Olbrajt su u odnosu na Trampa socijalni slučajevi i svaka apanaža od Šiptara dobro im je došla. Kod Trampa to ne pali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *