ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПРИПАДНИКА СОВЈЕТСКЕ АРМИЈЕ: „Тито је забранио да кренемо тенковима на Косово!“

ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПРИПАДНИКА СОВЈЕТСКЕ АРМИЈЕ: „Тито је забранио да кренемо тенковима на Косово!“

24 октобра 2020

Моја јединица је после ослобођења севера Србије требала да иде на Косово, али је Тито то изричито забранио. Побунили су се Шиптари који су требали да иду на Сремски фронт. Да су Совјети отишли, данас би било другачије, каже за Спутњик Милан Рулић, једини тенкиста, Србин, припадник Совјетске армије.Нови Сад данас слави 76 година од ослобођења од фашизма, тим поводом Спутњик је разговарао једниним тенкистом Србином који је као припадник Совјетске армије учествовао борбама за ослобођење наше земље од фашиста.

Србин тенкиста у Совјетској армији

Милан Рулић, некадашњи професор и декан Технолошког факултета у Зрењаниу, иако има 93 године, савршено се сећа и преноси нам неке од најважнијих догађаја у историји ових простора.

Био је средњошколац када су мађарске окупационе снаге ушле у Нови Сад. Упали су у двориште његове куће, од смрти их је спасао отац који је говорио мађарски и био резервиста аустроуграске војске у Првом светском рату.

Тада седамнаестогодишњи Рунић напустио је Нови Сад и са мајком отишао у Крушевац. Партизани су током једне акције убили више дестина немачких војника. У одмазди, Немци су насумично хапсили, одводили на стрељање. Гимназијалац Рунић је побегао на село и прикључио се партизанском покрету.

У Црвену армију због руског

Негде код Зајечара срео се са јединицама Црвене армије. Био је добар ђак и знао је руски, тетке су биле удате за Беле Русе, то је пресудило да им се придружи.

„Главни ме је питао ме да ли знам тригонометрију, тад сам био седми разред гимназије, реко знам, како да не знам. Каже, нама требају тенкисти, то је била тенковска дивизија, каже, ти би могао да будеш нишанџија тенка Т34. Обучили су ме за то у прлазу, за један сат“, каже Рунић.

Прва битка у којој је учествовао десила се између Чачка и Краљева, Немци су покушали да Русима пресеку фронт. Одлично се сналазио у тенку. Возач је, каже, био Узбекистанац, командир тенка који је погинуо на Авали, а он преузео команду, био је Рус. У посади је било и Киргистанаца, ускоро је добио и официрски чин, као командир тенка.

Рус ми је спасио живот

Сећања једног од ретких живих сведока Другог светског рата још су свежа. Посебно она најлепша, сећања на руске војнике.

„Никада са људима нисам имао однос какав сам имао са Русима. Била је у логистици нека Серженци Наташа, свака је јединица имала логистику, ако погоде тенк, они га вуку на поправку. Та Наташа је тражила од команданта батаљона да ја будем на ручку у официрској мензи. А мене је било срамота од Руса. Био сам једно два пута, а нисам више ни могао. Ишло се из битке у битку, нисам имао времена да се бавим нечим другим“, присећа се совјетски тенкиста из Новог Сада.

Он додаје да је однос са Русима и њихов међусобни, био много бољи него међу људима у нашим јединицама, а он је са партизанима био два месеца, али их је и успут сретао. Један Рус му је и живот спасао, током борби за ослобођење Београда.

„Ја сам изашао из тенка, а један Немац је пуцао са другог спрата пушкомитраљезом. Он се бацио, легао на мене да ме не погоди. Он је био водник, са другог тенка. Питао ме ко сам, ко ми је мати, коме да каже да сам погинуо, мислио је да сам погођен“, прича нам Рунић.

Преко Старог савског моста одмах после Зарића

Наш саговорник је директно учествовао и у једном од најважнијих делова операције ослобођења главног града, у акцији спасавања Старог савског моста.

„То је био једнини мост којим смо могли преко Саве. Мој тенк је био први, испред нас су били минери. Тај човек, Зарић, помогао је да се мост разминира, дошао је чамцем. Ја сам с њим мало разговарао, док нисмо прешли преко“.

Да су Совјети тада отишли на Косово, било би другачије

У другом делу своје „Књиге сећања“ која ускоро излази из штампе, наш саговорник посебно се бави Косовом и Метохијом, јер, како каже, данашњи догађаји у јужној српској покрајини везани су управо за оно што се дешавало на крају Другог светског рата.

„Ми смо требали да идемо на Косово, та моја јединица, али је Тито то забранио, о томе сам писао у књизи. Мени је управо мој старији поручник рекао, Рунићу, не можемо на Косово. Ми нисмо смели да уђемо ни у Хрватску. Наредио је, пошто су то тражили они који су били на Сремском фронту, да са тенковима пробијемо фронт, да то урадим ја, са три тенка, али да се вратим назад“.

Демобилисан је из јединице Совјетске армије 1946., прешао је, како каже, у нашу. После тога је био на Косову. Каже да је и тада био сведок догађаја који су утицали на данашње стање на југу зеље, о којима се и даље мало говори.

„Тамо су се побунили Шиптари који су требали да иду на Сремски фронт. Недовољно се говори о томе да су се они масовно придружили Италијанима и Немцима“.Преживео и Голи оток

Због својих политичких ставова завршио је на Голом отоку. После неколико месеци малтретирања, један војвођански официр Удбе обавестио га је да ће бити премештен изнад Новог Виндолског, где су се рушила стабла за потребе пилане.Тај рад га је спасио.

По повратку 1951. трпео је последице етикете голооточанина, посветио се науци, годинама касније добио је и заслужено место декана.

Судском рехабилитацијом држава је донекле поправила штету нанесену угледу. Међутим, Русија памти своје хероје, Милана Рулића одликовала је чак пет пута. Прву медаљу ветерана добио је 20. марта 1995, када је амбасада Руске федерације обележила 50 година победе у Великом отаџбинском рату.

Жали што након рата никада више није срео другове из Русије и бивших совјетских република са којима се борио за живот у слободи.

„Најблискији сам био са једним старијим поручником, дао му је адресу у Москви, да га потражим. То сам и урадио 1969. године, водио сам студенте у Русију, али било је касно, ратни друг из Москве умро је годину дана раније, ипак, видео сам се са његовом ћерком“, каже на крају разговора за Спутњик једнини Србин тенкиста, припадник Совјетске армије.

KOMENTARI24 коментара

 1. Gagi says:

  Sada ce prvoboracki unuci i ovi iz subnora napisati peticiju da se uvazeni Milan Rulic ponovo posalje na Goli otok. Da nije bilo ljubicice bele i ovog korova oko njega, ne bi Srbi ovako katastrofalno prosli u XX veku. Svi oni koji su iz nekog razloga ili ubedjenja napustili Srpski korpus: bosnjaci, rvati,komunisti,sorosoidi, nisu vise Srbi i ocekivano je da rade protiv matice. Ima i onih koji su uvideli nasu nacionalnu nesrecu, grize ih savest pa su malo ovo i ono, sto bi se reklo, srpski komunisti, ti su najgori. Ko god je zamenio Svetog Savu za Marxa i Engelsa, krst sa ocilima za srp i cekic, nemoguce je da se zove Srbinom. Mozda ovim pobeguljama iz svoga roda savest prema junackim pretcima nalaze da se pokaju jer je samoupravna hipnoza prosla, medjutim,otreznjenje je uvek bolno i tesko. Licno bih voleo da se otrezne i dodju sebi, da se suoce sa svojim pijanstvom i ludilom, da shvate kakve su sve gluposti i budalastine izgovarali u tom stanju i maltretirali redom sve oko sebe kao npr. ovog junaka iz teksta. Doduse, nisam preterano optimistican, bolece ih glava jos dugo jer im je njihov gazda te samoupravne krcme mesao svakakve buckurise, da bi sto duze bili pijani i nesvesniji. Gleda Bog Srbina svog,zavrsava se velelepno zdanje naseg Svetog Save gde ce hrliti ljudi iz celog sveta da vide svetinju nad svetinjama. Ozivece Srpski duh u najlepsem sjaju i ponosu, za razliku od neke tamo kuce gde ima nekog cveca koje ne mirise i niko ga ne zaliva. Niko i ne odlazi u tu tamu i camotinju, sta da trazi tamo, nema tamo radosti i duhovne veselosti, to mesto je podsetnik strasnog Srpskog stradanja i nesrece.

  • Косовац says:

   Срби су Божији Велики народ, али су и грешан народ. И тако су навукли на Србију велико проклетство. Проклетство са Србије је могуће отклонити, уколико се разруши то ругло са цвећем, иако тог цвећа тамо можда и нема. Било би интересантно посматрати реакцију Интернационалне Јудео Масонске Сорошоидне јавности на поступак рушења тог ругла са венцима и жалопојкама Ивице Дачића. Није искључено чак ни да оперативно интервенише НАТО пакт. ……………Проклетство са Црне Горе могуће је отклонити уколико се разруши оно ругло маузолеј на Ловћену, и стара – ранија капела буде враћена на своје место. Такође било би интересантно посматрати реакцију Интернационалне Јудео Масонске Сорошоидне јавности на поступак рушења тог ругла које су комунисти натртили на сред Ловћена.

 2. Becki konjusar says:

  Komunisti i onda i danas rade ne uništenju srpskog naroda.

 3. Beli Orao says:

  Броз радио против Срба , Хрвати радили против Срба , босанчероси радили протв Срба , шипци радили од вајкада против Срба , Комуњаре црногорске исто , сами Срби добар дио исто поданички код Брозе , данашњи нео комунистички синови исто са вођом из Чипуљића , !!! Па докле мајку му ! Зар се не можемо већ једном опасуљити и ујединити и направити државу како треба ??? Зашто нам је похлепа и влас толико битна , зар не схватамо да је живот кратак и да ништа са собом понијети нећемо ! Зар нам је ген толико покварен да радимо на самоуништењу не само себа нго и наше дјеце ? ! Радимо прави и честито и за опште добро и не жалимо себе а и друге тјерајмо да и они иду таквим путем јер само тако можемо опстати ! Власт и моћ су пролазници али Образ и поштење живе и послије нас ! Сјетите се прошлих а имамо и још живих патриота који су се уписали у историју са свијетлим образом !!! Зашто не тако ???

 4. milorad3 says:

  kakva neverovatna priča a ovo za tita i ustašo-komuniste iz hrvatske verujem jedan general major PARTIZANSKE ARMIJE (malo je bilo ljudi, prvoboraca koji su imali toliko visok čin na kraju rata u tada tzv narodnooslobodilačkoj armiji, taj je znao mnogo i o komunistima i o ustašama i italijanima,pravi dugogodišnji predratni član partije, bio je komunista pre tita bre, ubedjeni komunista i idealista iz dalmacije) mi je pričao kako su posle rata ustaše i domobrani dobijali čak i spomenice prvoboravca i kako su mnogi kao od šale prevedeni u partizanske borce,zato je i on završio na golom otoku i zato što je voleo ruse tito je izdao revoluciju i radio sve vreme za vatikana i engleze ako je to upopšte bio tito koji je poveo ustanak na početku rata , a ja mislim fda nije, on ima facu i naglasak SUDDEUTCHE i koliko sam ja čuo on je kopile habzburga ili nekog iz viskog austrougarskog plemstva koji je podmetnut u komunistički pokret u jugoslaviji za račun katoličke kurije u nadi da će uspeti da sačuva katolički uticajj na balkanu, nekako.Šteta što staljin nije roknuo tog bednika, danas bi postojala jugoslavija i bili bi jaka i napredna država da nije bilo tog izdajnika svega dobrog što je revolucija i pobuna ugnjetanih nesrećnika iz jugoistočne evrope donela sa sobom.ON i kralja aleksandar uzurpator su nas RASTURILI strahota kolika je šteta nanesena svim balkankim seronjama od od samo ta dva lika.

  • Karital says:

   Jedan jedini borac Srbin u redovima crvene armije.Gde su bili drugi?Hrvati su imali kompletnu brigadu u sastavu crvene armije, tako da su vam oslobađali glavni grad, i sa Titom i sa Staljinom.Samo da znate da se je Staljin zalagao za razbijanje Jugoslavije.

 5. Avangard-Kinzal says:

  Jasno da je ustaša tito, sa maskom komunjare i najvećeg sina naših naroda &narodnosti, zapravo sačuvao sve one koji su kolaborirali sa nacistima i fašistima,od ustaškog do šiptarskog nazovi naroda. Danas su isti članovi istih saveza, sada 4.rajha. '45. ih je ustaša tito spasio kazne ali sada u Rusiji više ne vladaju komunjare pa će i oni konačno dobiti uzvrat za Jasenovac i sve od '90-te kako zaslužuju jer što se sije to se mora požnjeti. Kako smo zaboravili na Isis junacine jer su ih Rusi demolirali i iskorenili sa lica zemlje,jednako će šiptari i ustaški nazovi narodi da završe u skorom ratu.

 6. Bilo jednom u Ameriki says:

  Ma ne, to je bilo okej, Albanci u pokrajini su tada bila naša braća u zemlji bratstva i jedinstva, a umesto Rusa, Tito je imao svoje favorite, JNA i Rankovića i ostale oklopnjake, u vreme protesta jedno veče gaze albance a do ujutru operu ulice šmrkovima. Tile se ponašao baš prijateljski sa albancima Kosova, i dosta im je kumovao da bi pokazao svoje dobre namere, a simpatisao ih je jer su i albanci iz albanije imali svog tita tzv. Enver Hodžu, koji je bio takođe komunista i revolucionar. Osim toga u tom periodu Rusija se puno razlikovala od ove današnje.

 7. RASPUCHIN says:

  Шокантно је то што се у наслову избјегава поменути и да је зликовац Броз забранио да тенкови иду и на "лијепу њину" а "јасеновац" је и даље радио пуном паром. Неко упорно , у сред Београда , брани усташке злочине , почињене кроз читав прошли вјек. Србијом и Србима још увјек владају комуњаре и усташе као и њихови идеолошки и генетски насљедници.

 8. Suzuki Vitara says:

  Slava ti junace, konacno izlazi istina na videlo, koju su komunousrase, represijom i likvidacijama Srba, dugo i nazalost uspesno skrivale. NDH je neometano funkcionisala sve do kapitulacije nacinemacke, radili logori[logorasi u Jasenovcu, njih oko 1000, saznavsi sa je rat zavrsen a da njih niko ne oslobadja pokusavaju bekstvo ispod ustaske kame i prezivljava ih oko 100. Ostatak, ostatka zaklanog naroda] ubijali Srbe, kao sto su partizani za to vreme u Srbiji takodje ubijali Srbe, Lisicji jarak, Banjica, Jajinci. . . to je samo Beograd, a tako je bilo sirom Srbije. Komunousrase i usrase i domobrani i handzarovci i balisti i vmrovci i folksdojceri, kao saveznici svi na istom zadatku i sa istom idejom vodiljom, iskoristiti svaku priliku da istrebe sto je vise moguce Srba.

 9. Petar says:

  Malo je čudno da je on kao neko ko je bio na golom otoku kasnije postao dekan na fakultetu. Stvarno zvuči bizarno i neuvjerljivo.

  • Косовац says:

   @ Petar, …..Ако теби звучи бизарно и неуверљиво, нормално је да кажеш да професор лаже. Види се да су то докази које си по звуку усвојио. Нама они не звуче бизарно ни неуверљиво. И ми поштованом професору све верујемо. Дакле мирна Бачка, ти на једној страни, ми на другој. ……………Изразио си неверовање о изнетој чињеници Голи Оток – Декан факултета. А мене здраво интересује како си се одредио у вези оног Сатрапа од кога су Срби пропиштали. Питање гласи, како ти звучи ова реченица: „Мени је управо мој старији поручник рекао, Рунићу, не можемо на Косово. Ми нисмо смели да уђемо ни у Хрватску. Наредио је, пошто су то тражили они који су били на Сремском фронту, да са тенковима пробијемо фронт, да то урадим ја, са три тенка, али да се вратим назад“.

 10. Duca says:

  Titi nije bio ni Srbin, ni Hrvat, ni Albanac. Bio je kopile poljske grofice i ????. Zato nam je himna bila prevedena Poljska himna - želeo je da mu sviraju njegovu himnu kada negde ide. Nisu ga zanimali ni Srbi, ni Hrvati, ni... niko. Želeo je što veću državu za sebe, plan je obuhvatao Albaniju, Grčku, možda i Bugarsku (onda Trst, možda i još po nešto). Zato je morao pritiskati veće narode (Srbe) i pridobijati manje (šiptari). Znate li da su prva dva aviona oborena posle završetka drugog svetskog rata bili američki koje su naši partizani oborili u Grčkoj - bili su tamo da pomognu dolazak komunističke vlade u Grčkoj. Kad je Staljin video da će mu Tito postati konkurencija, došlo je do rezolucije info biroa 1948. Tako je Tito morao da se odrekne snova o veeeelikoj federaciji i zadovolji se postojećom uz skrivenu saradnju sa Amerikom, a Grčka ostade kapitalistička, ali uprkos tome sirotinjska. Hoću reći, nije Tito mrzeo Srbe, on je samo gledao kako da ostvari svoje ambicije i ciljeve, a Srbi su kolateralna šteta. Pravi krivac nije Tito, već Srpski komunistički kadrovi koji su to dozvolili, svi drugi su čuvali svoje republike, Srbi ne.

  • Suzuki Vitara says:

   Duco, sad mi je mnogo lakse kad si mi ojasnio da nas nisu komunousrase ubijale za vreme i posle rata, smrznjom nego sa ljubavlju. Ta prica vise ne prolazi ni kod male dece.

 11. Braćo moja says:

  Da li ovde neko misli da su Rusi besplatno oslobađali države?Gde je njihova čizma došla, tu je i ostala, samo kod nas nije i jedva smo to preživeli bez rata.A da su išli još na Jug Srbije - Kosmet, ne bismo se mogli otarasiti tog Staljina ni na koji način.Još smo i za Sremski front jeftino prošli, što se tiče Rusa.Zna se da su sevale varnice od Staljina sve dok nije umro.Da li se stariji sećaju da smo mi za Varšavski pakt bili Zapad? A da li neko vidi da je DANAS taj isti Varšavski pakt za nas Zapad(a nemamo Tita), zbog kojeg ćemo ostati i bez gaća i bez dostojanstva, samo da bismo im se pridružili? A posle Tita smo imali neke izređane predsednike po ključu, a posle raspada, Miloševića (Srbendu nacionalistu), Koštunicu Srbendu, Tadića(ne znam ni šta je), Tomu(Srbendu nad Srbendama, Ovoga(Srbendu nad svim Srbendama-odmah iza Hrvata Šešelja, papu nad papama, patrijarha nad patrijarsima, Reis ul ulemu nad svim Muslimanima i njihovim izbeglicama, Boga nad Bogovima).I je li vam sada nešto ne valja?Dok vam ne valja, onda i ove proglašavate Titovim potomcima i imate rešenje i opravdanje i ne činite ništa.Ako ste neki Srbi, koje je svako jahao, onda maknite ove Titove orepke i dovedite te neke druge četnike, jer ispada da su ovi neki lažni četnici, na čelu sa njihovim vojvodama šešeljom, Tomom,... I hajde da počnemo rezonovati ovako:Da ne polazimo od toga što ćemo nekoga u startu da mrzimo i da onda izmišljamo argumente za to, nego da razmatramo argumente, pa ako nas oni dovedu do mržnje, onda da ga mrzimo, bez obzira što mržnja prvo razara onoga koji je razvija.Zato, NE MRZIM NIKOGA i lepo se zdravstveno osećam, samo nekoga više, nekoga manje, a nekoga nimalo ne poštujem.A uopšte mi nije potrebno da mi neko kaže ko je Srbiji naneo štetu, jer znam i bez toga.Za početak, po mojem mišljenju, to su Pašić, Aleksandar, Milošević, Šešelj, Vučić. A vi kukajte na Tita, koji je umro pre 40 godina i nećete mrdnuti ni centimetra napred, jer ćete i sledeće godine kukati na njega nakon 41-e godine njegove smrti i tako u nedogled.I sve dok sami sebe budemo lagali, samo ćemo se vrteti ukrug kao pseto koje juri svoj rep, a drugi će se sprdati s nama, kao što i sada rade i smatrati nas primitivnim, glupim, zatupastim, nacistički i fašistički nastrojenim,... I kad smo kod samoobmanjivanja i samolaganja, sve dok budemo tvrdili da nas je Ante Marković upropstio, bez obzira što nam je obična plata činovnika bila oko 1200 DM, a uzdizali npr. Miloševića, za čijeg vremena, kad se išlo na glasanje, po kilometar su bile razbacane novčanice u apoenima i od 500 milijardi dinara i kada je jedna šibica koštala toliko da kad bi se teretna kompozicija voza natovarila metalnim dinarima, (po 10 tona u svaki vagon, koliko i staje u njega), bila bi dugačka preko 20 km!Jednostavno, kad budemo spremni da priznamo sebi i drugima da ono što jeste - jeste, a što nije - nije.Mi sada ne znamo šta jeste, a šta nije i moramo da pitamo druge i da nam oni sopštavaju, praveći nas pri tom ludim, primitivnim i zaostalim.Zar neka belosvetska protuva, ili neka tv treba da nas obaveštava da živimo super, kao što nas je i Milošević stalno obaveštavao da smo nadomak blagostanja, a ovi su počeli sa:"Strpite se još godinu - dve", dok ne uzeše plate i penzije, pa još jednom, "još godinu dve"(Ako njima pripadate, onda džabe trošim vreme).Jesmo raspamećeni i bićemo još više ako na to pristajemo...Svako dobro.

  • Косовац says:

   @ Braćo moja, …..Драшковић, ти ли си? Не мислиш ваљда да ове твоје пароле још важе. Уз пут, ј.бао те Анте Марковић, у вр' гузице. ……………Сећам се када си са балкона узвикивао: „Браћо….. …..Јуриш“.

   • Braćo moja says:

    Nisam Vuk, ali je evidentno da si ti prost, primitivan i nevaspitan.A kad si pomenuo Vuka, tačno je da se o njemu može reći sve najgore, ali si zaboravio da je taj Vuk, kad je Rugova bio predsednik tzv Kosova, predlagao podelu Kosova i da je Rugova bio srećan, ali mi imadosmo Miloševića sa njegovim:"Svi Srbi u jednoj državi" i od tog posla ne bi ništa.A vidiš li šta se sada radi "da bi se dobio jedan metar kvadratni" od Kosova?Ipak ti želim sve dobro, a posebno mnogo pameti.

  • RASPUCHIN says:

   Чак се нећу ни освртати на све небулозе које сте написали јер оне проистичу из Вашег властитог искуства али ћу се само осврнути на Анту Марковића који је у економији одрадио исто што и Стипе Месић у политици а били су на заједничком задатку уништавања свега СРБског. То што неко у Србији и даље чува тајну , то је сасвим нека друга прича. Распитајте се мало код паметнијих и упућенијих а немојте ко "Митке" жалити за младошћу.

   • Stojko says:

    Što se neće pojaviti opet neko da nas rasturi sa platama od 1200 - 1500 evra, pa da ga slavim, pa makar bio i crni Arpin Abu Bin Zajeb.

  • Gagi says:

   Oko Rusa ima velikih polemika. Beli Rusi su nam ulepsali Beograd velelepnim zdanjima, doneli nam kulturu i balet,imali smo pozorisne predstave koje se nisu mogle zamisliti u Europi. Ovi komunisticki Rusi su nesto sasvim drugo, oni su nas oslobadjali da bi prosirili Internacionalu i svoj komunisticki uticaj. Tu nema generalizovanja, isto je kao i kod nas. Neki od nasih su branili svoju drzavu i zasluge iz I sv. rata, drugi su pristupili nekom novom vampirskom poretku i ustupili nasu drzavotvornost za neko "opste dobro" nasim najgorim dusmanima. Kako god bilo, poznato je da se komunizam samo zapatio na istoku, nigde se nije "primio" na zapadu bez obzira sto su tu izmisljotinu smislili njihovi umovi. A, to je onda veoma sumnjivo.

  • Ovladao primitivizam says:

   Čoveče, ne pomaže ti ni logika, niti istina.Toga ovde odavno nema, jer je ovde učinjena degeneracija svega i svačega, a usput je ljotićevski uticaj učinio da je aktuelno i kul biti opasan, zadrt i glup i što je najgore, takav soj, koji je i genetski degeneričan, uveliko se namnožio i sve se više množi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u