ШОКАНТНО! СРБИЈА ОДУСТАЈЕ ОД ЕУ? – ВУЧИЋ ПРВИ ПУТ ОТВОРЕНО: ЕУ никада неће прихватити Србију као члана – чак и ако испуни све услове

ШОКАНТНО! СРБИЈА ОДУСТАЈЕ ОД ЕУ? – ВУЧИЋ ПРВИ ПУТ ОТВОРЕНО: ЕУ никада неће прихватити Србију као члана – чак и ако испуни све услове

20 маја 2021

Председник Србије Александар Вучић који борави у дводневној посети Чешкој изјавио је за тамошњи радио Плус да би Србија волела да постане чланица Европске уније, али да и ако испуни све потребне услове, Унија је никада неће прихватити као пуну чланицу.

Он је изјавио да још много тога треба да се уради, да се побољша владавина права, али да је питање Косова велики проблем.„Србија не признаје независност Косова, а 22 земље чланице од 27 га признају“, рекао је Вучић и обећао да ће се Србија приближити стандардима и политичким позицијама у вези са спољнополитичким питањима.

Како је објаснио, он је отворено рекао Бриселу да Србија има сопствене интересе које мора да брани.

„Не можемо да пуцамо себи у ногу ако имамо подршку Русије и Кине у вези нашег територијалног интегритета. И зашто бисмо рекли ишта против њих“, рекао је Вучић.

Он је додао да су добри односи са Кином, Русијом, па и Турском помогли Србији у решавању бројних проблема у протеклих 15 месеци.

„Зашто бисмо радили нешто што није у најбољем интересу наше земље. А када би се поједине земље ЕУ буниле против чињенице да сарађујемо са Кином, иако је њихов трговински баланс са Кином хиљаду пута већи него наш, то би било лицемерје“, закључио је Вучић.

Говорећи о вакцинацији против корона вируса, која је по оцени Чешког радија најбржа у Европи, Вучић подсећа да је у Србији на располагању пет вакцина, од којих руски Спутњик Ве и кинески Синофарм нису одобрене у ЕУ.

„Не занимају ме геополитике. Занима ме здравље људи. Ми спашавамо животе, што нам је битно“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је забринут да би ЕУ могла да забрани улазак грађанима вакцинисаним неком од нерегистрованих вакцина, Вучић понавља да је хиљаде грађана вакцинисано и да није било никакавих проблема.

Говорећи о новчаној помоћи од око 25 евра свакоме ко се вакцинише, Вучић је казао да тај систем функционише.

„Раније смо вакцинисали 10.000 грађана дневно, сада 25.000 и поставили смо одређена ограничења, јер је на почетку било 85.000 дневно. За нас није проблем да понудимо 80 или 100 милиона евра, јер ако то не учинимо, наша економија се неће покренути. Нећемо напредовати као што смо планирали“, рекао је Вучић и додао да што се више људи вакцинише, економија ће бити боља.

Рад на набавци вакцина компанија Фајзер и Бионтек почео је прошлог августа, а Вучић истиче да је у то уложено доста рада и енергије.„Почели смо тако што смо причали са свима“, рекао је Вучић и подсетио да је Србија први контигент вакцина добила истовремено када и ЕУ, која је наручила 600 милиона доза, а Србија само два милиона.

„И добили смо их крајем године. То је био наш билатерални споразум. Разговарали смо са њима сваки дан, а они су се према нама односили искрено, били су поуздани и испоручили су све на време“, рекао је Вучић.

Када је реч о кинеским и руским вакцинама, Вучић каже да оне нису поклоњење, већ да је Србија платила сваку вакцину, а да их је бесплатно дистрибуирала и у региону.

„Платили смо све наше обавезе, не дугујемо Русији ни долар, као ни за, на пример, испоруке гаса“, рекао је Вучић, а пренео Танјуг.

KOMENTARI24 коментара

  • Beli Orao says:

   Мислиш рећи “ ЕУ нема алтернативу”!!! Вучићева мантра!!!

  • padre says:

   Pa ništa, sad smo izgleda stali i bez te alternative!

 1. Mirjana says:

  Ne odustaje Srbija, nego UNIJA neće prihvatiti Srbiju kao PUNU članicu. Island nije članica EU, odustao je od članstva 12 marta 2015 godine. Kako su tad izjavili interesi Islanda su van EU. Dok Norveška i Švajcarska isto nisu članice EU, ali imaju imaju svoje sporazume sa Unijom. Takodje V. Britanija više nije članica EU, ali nije izašla bez sporazuma, tj. imaće nekakav sporazum sa unijom.

  • Archelay says:

   To,ko moze da bude clan a ko ne,odlucuje Tutor.Nisu oni uterani u tom jatu da bi dokazali da su Neki nego na poziv Tutora da odvrate sa"razumem".E sad,ima ih i takvih,poput Islanda koji imaju statut marijonete koji sluze za sminku kao"evo,u ovom drustvu uclanjavanje je izbor svakog kandidata".Medzutim kao sto je Jugoslavija bila vodzena od osmerca bez kormilara tako ce i ovo drustvo zavrsice sa"svako zlo-za dobro"bez bombardovanja .

   • Мирјана says:

    Дејан Милетић изјавио је да све указује да су шансе да Србија уђе у ЕУ мале и да нема назнака да је чланство за Србију у овом формату ЕУ реално. Коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића данас у Прагу, да би Србија волела да постане чланица Европске уније, али да је Унија неће примити у пуно (ПУНО!) чланство и ако испуни све потребне услове, Милетић каже да ће по свему судећи у будућности бити различитих степена интеграције држава. “Ако се деси интеграција Србије у ЕУ она ће бити у оном тренутку када на нивоу целе ЕУ буду направљене промене. Биће различитих степена интеграције држава. Србија неће бити у том интегративном језгру које ће чинити Немачка и Француска, као основа ЕУ. Просто није изгледно да ћемо доћи у позицију да будемо равноправни са Француском, Немачком и водећим државама ЕУ, бар се то не види у овом тренутку”, рекао је Милетић.

   • Mirjana says:

    Понуда некад и сад се доста променила због реформи ЕУ. Србија ће се наћи у последњој 5-ој или 6-ој колони ЕУ, што сигурно не личи на Пуно чланство, и то под условом да чланице тада кроз неколико година буду расположене и за такво проширење, а заузврат унапред и на невиђено (у шта идемо) да признамо независност Косова. Ово је понуда за БУДАЛЕ. Као у песми: Димитрије сине Митре, мајкина будало зар не видиш да те ЕУ (žena) vara.

   • Mirjana says:

    Tutor je na prvom mestu zainteresovan da se ulazi u NATO. Island je članica NATO-a od osnivanja, Norveška takodje; Švajcarskoj je neutralnost odavno data. DOk EU je slatka šargarepa da bi se na prvom mestu širio NATO.

 2. Косовац says:

  Србија је већ чланица Европске Уније, чланица III класе. Ова глума о приступним преговорима служи само да се оправда послушност према газди из Брисела. Односно газди из центра сорошоидне управе. ……………Није новинар добро разумео да Вучић одустаје од ЕУ. Вучић је само најзад објаснио реалност да Србија ни физички не може да буде чланица I класе (са правима које имају првих 12 чланица ЕУ). Може овако као до сада, већ 20 година фол приступни преговори, па извештаји комитетлија, етц. У приступне преговоре нико у Србији не верује, верују само плаћеници по службеној обавези. Ми остали смо свесни да се Сорошоидној Европској Унији веома исплати шаргарепа на штапу, доказано, па зашто би она нешто уопште мењала. Не мења се тим који побеђује.

  • Miraš says:

   Ali EU će tata povući za uši jer na zapadnom Balkanu nije završila zadatak > Srbija, BIH, a ni oteto Kosovo* nisu postale članice NATO-a. Srbija i BIH, to je više od 50 posto teritorije bivše Jugoslavije. Malo li je?

  • rajna says:

   ti koji zas.rao na kosovu sad nas iz beograda treba da ucis, svasta.

   • Косовац says:

    @ rajna, …..Цела Тузла једну краву музла, Једна Рајна јој изела лајна.

 3. Zlopamtilo says:

  Jedino je Adolf Hitler nudio da udjemo u U N i j u, al mi nismo šćeli. Sad oni zatežu i to je ono što je dobro. Družina ista i tamo i vamo.

 4. marko says:

  i sta tu nije jasno ne gubiti vreme s to m eu koja i da priznas nema garancije da ces ikad uci u eu i da nece vojvodinu traziti drzavu i rasku.kao sto prof dr komazec kaze pametan imati s njima u govore u svoju vecu ekonomsku korist.ionako trziste je srbije veca sansa evroazija kina dole egipat alzir prostor od 3 miljarde ljudi juznoafricka republika

 5. Aco says:

  Sa ulaskom u Eu samo cene navrnu inpolitičarima plate odu u nebo. Evropski poslanik za primer slovenacki u briselu 21-24.000eur. Poslanik u sloveniji 4-5000eur radnik 700eur a kila hleba 3eur pa ga ti vidi. Sve je bilo još nekako dok se nije preuzelo euro valutu. Pa je godinu dana bilo po radnjama obavezno cene u tolarima i eurima...E posle toga ode sve u materinu. Za primer 1eur- 240 tolara. Ekspreso i kila banana su bili 80 tolara a posle 1eur Sve za 300%. Da nepričamo o nekim dađbinama mrežnini za pitku vodu ta ne sad par godina na snazi...Odeš da godisnji vrstis se vode si potrošijo za 2eur a mrežina 20eur😁. Da kapi ne potrošiš 20eur...A sve se kurče...Nemojte u Eu bar u srbiji mogu da se najedem i napijem ko čovek. Hamburger ovde 7eur bree u oko da ga staviš.

  • 1389 says:

   Slovenija je prodata za šaku maraka. Jedino zemlje koje nemaju €uro valutu u budućnosti imaju perspektivu. Ostale zemlje se nemogu otarasiti okova i lanca. Slovenaca nema ni milion a nisu ni svstni kakav jim se bumarang vrača za uništavanje Yuge, ponižavanje Srbije i uvodjenje sankcije Rusima. Žale već sada za Yugom a plakaće za Savez sa Srbijom...

 6. 1389 says:

  Ne žele evropska deca (čitaj - EU) da se vrate svojo majci (Srbiji) staroj civilizaciji Vinča. Deca su odkrila nešto novo, nešto što MISLE, da će jim pomoći u budučnosti, ne shavćajući da je budućnost koju deca razumeju opasnost po njih samih. Svako dete jednom mora otići od roditelja, tako se i Evropa naselila narodima stare Vinče tj. Srbima, koji su prihvatili druhe vere, običaje, jezike i razmišljanja. Zašto će gospod Isus ponovo kazniti EvropU? Zašto jih već sada kažnjava? Da li se neko pita šta su Evropski narodi zaboravili? Zaboravili su svoje poreklo, zaboravili su svoje postojanje, zaboravili su svoj početak. Taj početak je baš na teritoriji Srbije početak je u Vinči, ne samo za EU nego i šire. Ko zaboravlja svoj početak, ne zna gde mu je KRAJ. Srbijaje bombardovana zbog istine, zbog početka, zbog Vinče, zbog tradicije, zbog dece. Deca Vinče su napala Vinču i to NAM JE DOKAZ, da njima dolazi kraj. Napali su svoj dokaz o postojanju, ne žaleći, da shvate da je Srbiju nemoguće uništiti. Srbi smo žilav, surov i veseo narod. Ne žalimo rod svoj i znamo da ovo nije život. Ovo je iluzija, puna laži, obmane, nevaljalosti, lažnog materializma. Koji nama ne znači ništa a njima sve. Zato jih je Gospod Isus doveo do njihovog iztrebljenja, nisu ni svestni šta jih čeka u narednih godinama. Setiće se SRBA i KOSOVA i METOHIJE kada jim na njihovom pragu budu migranti i ostali NeEvropljani tražili prava. Skupo će jih koštati taj njihov Evropizam. Ima da sanjaju Srbiju i KosovoMetohiju. Dolazi jim propast koje nisu ni svestni.

 7. Beli Orao says:

  Од разбијања Радикалне па до данас? му је требало то да схвати , одао маго за шаргарепом док су га европајаци јашили !

 8. Kvante says:

  Imamo veliku šansu da se učlanimo u Evroazijski savez. Ne bi nam mogao niko ništa.

 9. test01 says:

  Sta je tu cudno (osim sto veleizdajnik to rece ali sve ce on uraditi samo da zadrzi diktatorsku palicu). Zar ste zaboravili kada su procurilli dokumenti iz USA kako Srbiji NE TREBA dozvoliti bilo kakav razvoj nego treba nastaviti da "ubijanjem" Srbije i Srba (ekonomski, moralno itd). Pa oni to rade od pocetka cepanja ex-YU i vrse GENOCID nad Srbima. EU je od pocetka trebala da bude sargarepa da se Srbiji otme Srpski KiM a ja sam oduvek govorio da je to ono sto se ne jede!

  • Mi says:

   Тест01, Прича о уласку Србије у ЕУ је била и остала само прича. Маска за кадрове да оперу паре да сатру и оно мало што је вредело од привреде и пољопривреде, Да прихвате хемијски, нуклеарни и сличне отпаде које Европске земље немају где да лагерују..... Да би ствари око уласка у ЕУ. биле јасније нађите писмо Немачког дипломате Вилија Вимера Живораду Јовановићу, први пут објављеног неких 2005 или 2006 године. Писмо садржи текст који овлаш споменусте. Знали су то наши политичари и пре и ови данас. Али кокетирање са Уласком у Европску Унију је било потрбно из неких других разлога.... Иначе радило се на урушавању, а не на изграђивању цивилних вредности, сведоци смо тога. Наши политичари и њихови намесници су уз помоћ европских секретара завршичи своје послове уз наше паре, али су Србију оборили на колена..........

 10. uddu says:

  Šta,kao da ovo do sada mi nismo znali ? Zar mislite da ljudi u Srbiji (barem ona manjina što ima mozga ) nisu znali da Srbija nikad neće ući u EU ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u