ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКАНАЦА: Вучић се игра са ватром!

ŠOKANTNO UPOZORENJE AMERIKANACA: Vučić se igra sa vatrom!

2 januara 2020

Beograd mora da odluči da li želi da prihvati standard transparentnosti i vladavine prava Evropske unije ili želi da se prikloni oligarhijskom nedemokratskom i neslobodnom modelu Putinove Rusije, izjavio je bivši američki diplomata Tomas Kantrimen za Glas Amerike.

Kantrimen, koji je danas visokopozicionirani član nevladinog Uruženja za kontrolu naoružanja, ocenio je da te dve stvari ne idu zajedno.“Srbija ne može da očekuje da uživa privilegije i odgovornosti na nivou članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine”, upozorio je.

Podsećajući da je Srbija država u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji koja gaji bliske odnose sa Rusijom, VOA navodi da to pokazuju nedavni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak sa Vladimirom Putinom u Soči, kupovina ruskog oružja, kao i sve češće posete visokih ruskih zvaničnika, poput ministra odbrane Sergeja Šojgua ili šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu.

“Imalo bi smisla da Srbija, kao država bez aspiracija za članstvo u EU, nastavi navigaciju stazom koja drži Vašington, Brisel i Moskvu što je moguće više na svojoj strani… Ali sasvim je drugo pitanje ako je reč o aspiracijama Srbije da postane članica EU”, ocenio je Kantimen.

Dženifer Braš, bivša otpravnica poslova u ambasadi SAD u Beogradu, ukazala je da, kako se izrazila, izgleda kao da srpsko rukovodstvo ima u svom DNK uklesano da može da sedi na više stolica.

“Ali Srbija se igra sa vatrom, ako misli da je pametnija od Moskve, Brisela i Vašingtona zajedno. Srbija nije Jugoslavija, a Aleksandar Vučić nije maršal Tito”, rekla je.

Braš je ukazala da građani Srbije predugo čekaju na bolju budućnost i da ih – igranje sa stolicama, kako se izrazila, neće tamo dovesti.

“Ruski mit je preuveličan i sada se koristi za produženje kosovske agonije. U veoma romantičnoj viziji srpsko-turskog rata, samo u bici iz 1810. kod Varvarina, ruske snage su se zapravo borile rame uz rame sa srpskim”, istakla je Braš.

Ona je dodala da je istorija iz Drugog svetskog rata još gora.

“Partizani su se borili sa saveznicima do oslobođenja Beograda, dok mi je sama Jovanka Broz pričala da su Rusi pomagali pretežno izdaleka. Umesto toga Crvena armija je vršila zlodela koja su navela jugoslovenskog ambasadora da apeluje na Staljina da sovjetski vojnici prestanu da siluju partizanke”, rekla je Dženifer Braš.

Iz bliže zajedničke prošlosti dve države ona je podsetila na Južni tok, projekat napušten 2014. godine koji je državama EU trebalo da obezbedi snadbevanje gasom iz Rusije. Deo gasovoda trebalo je da bude izgrađen na teritoriji Srbije što je utanačeno gasnim sporazumom dve države, čiji je deo bila i prodaja Naftne industrije Srbije ruskom državnom preduzeću Gaspormnjeft.

Kontrolni paket akcija ruska strana je platila 400 miliona evra uz obavezu investicija od 500 miliona evra. Posao je zaključen bez tendera, direktnom nagodbom, a deo stručne javnosti ga je označio kao prodaju državnog bogatstva u bescenje.

“Ove užasne istorijske činjenice čine još tužnijom rešenost predsednika Vučića da ih ponovi i dozvoli Srbiji da padne u ruke korumpirane ruske strane čiji je krajnji cilj globalna diktatorska kleptokratija”, poduklča je Braš.Na kraju razgovora za VOA Braš je apeolovala na “drage srpske prijatelje”.

“Vaša budućnost je u demokratskoj EU, koja je predana ideji da poboljša život svih Srba, a ne samo takozvane elite koja zarađuje novac od ruskih oligarha. Saradnja sa EU je teža i zahteva reforme, ali sudbina Srbije je u Evropi, ne u Centralnoj Aziji”, rekla je Braš.

U oktobru 2019. Srbija je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Osim Rusije njene članice su Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara i tržištem od 183,8 miliona ljudi.Rusija koja je država predvodnica Evroazijskog saveza nalazi se pod sankcijama EU i SAD koje su joj uvedene zbog ruske aneksije Krima 2014. godine.

(Beta)

KOMENTARI21 komentara

 1. Cp6a says:

  Kad su aparačici istočnog bloka počeli da lupaju daleko manje gluposti od ovih, taj blok je propao. Ili su ovi na zapadu oduvek bili ovakvi tupsoni, samo smo ih mi malo idealizovali, ili su im vrhunski lažovi otišli u biznis, prepustivši službe za propagandu ovim nekreativnim dileama. Ovo je stvarno smešno i bruka.

  • Za Srbiju says:

   Njeno znanje istorije je naprosto mozGOVNO.

  • Velika Metla says:

   Nemoćni su po pitanju Rusije,pa lupaju kao otvoren prozor!

 2. Crna Plovdina says:

  Vaša budućnost je u demokratskoj EU,- koja nas toliko ponižava pa neće da nas bombarduje čistim uranijumom već ga razblažuje,osiromašuje.Licemerno.

  • Velika Metla says:

   Licemerje je na zapadu vrlina,za razliku od juga,severa i istoka gde je izuzetno loša osobina ljudskog,nažalost,bića!

 3. petrovgrad says:

  Čuj NVO, koga pa to interesuje.

 4. Miki says:

  Svetu je dosta kolonijalnih pričalica koje su je vekovima orobljavale pljačkale i tamanile narode pa čak i koji više danas nepostoje.Vaš štap sa dugačkim kanapom vezujete sada oko svog vrata, jer je ostatak sveta progledao,a mi idemo ka tom svetu koji ima dušu i budućnost jer je Zapad prošlost i topi se kao sapun.

 5. Miraš says:

  Ovi američki stručnjaci hvataju se za nas kao utopljenik za slamku. Sa Kinom i Rusijom značajno više nego Srbijica saradjuju zemlje EU: Nemačka, Francuska, Grčka, Italija, Madjarska i mnoge druge. Ne mogu svoje NATO i EU članice da odvrate od saradnje sa Kinom i Rusijom, a proces eventualnog ulaska Srbije u EU praktično je obustavljen i to od strane EU.

  • krojač says:

   Tačno je da je proces ulaska Srbije u eu obustavljen od strane eu, da nam je otvoreno rečeno da nas nikad neće primiti, ali to ne znači da mi ne treba da se i dalje trudimo, da patimo i cvilimo, da molimo i preklinjemo i što je najvažnije da budemo beskrajno ponizni i pokorni. Bolesnici!

 6. Miraš says:

  Bugarska je platila 6 američkih aviona F 16 1,2 milijarde dolara, a Grčka će platiti 1,5 milijardi dolara za modernizaciju svojih aviona. KAD BI SRBIJA POSTALA TRANSPARENTNIJA ETO NJIMA JOŠ 1 - 2 MILIJARDE SAMO ZA AVIONE, A KOLIKO BI NAS KOŠTALO SVO OSTALO NAORUŽANJE koje bi Srbija morala da nabavi i PLATI da bi se uskladila sa NATO alijansom.

 7. Aleksandar says:

  Jel to ovi opet govore što je najbolje za nas. Za nas je sve bolje od onih kasetnih bombi što nam pobiše decu na košarama. Srbija je slobodna država I biće dobra da svima koji hoće da saraðuju. /Vučić

  • Ajde says:

   Žale se na njega što nam nije isprao mozak. Njemu se može da jedno govori, drugo misli, treće radi, ali sve je to lični izbor između duhovnog i materijalnog. Otfikarili Rujama od A-2020, a žele ih ugurati na silu. Koga je moliti, nije ga srditi. Nama odgovara tih 10 Zona što kasnije, tj. kad ove generacije ne bude.

 8. Aleksandar says:

  Jel to ovi opet govore što je najbolje za nas. Za nas je sve bolje od onih kasetnih bombi što nam pobiše decu na košarama. Srbija je slobodna država I biće dobra da svima koji hoće da saraðuju.

 9. branicevac says:

  O kakvim privilegijama pricaju ovi?pa nama samo zuc dolazi sa zapada!kakve crne privilegije?

 10. G says:

  Kada već spominje NIS koji je "prodat u bescenje" i danas je jedna od najboljih kompanija u Srbiji, zašto ne spominje Sartid koji je US Stil perfidno iskoristio, doveo do bankrota i preko noći napustio.

 11. padre says:

  Šta Amerikanac zna o vladavini prava i transparentnosti i to još u EU!Sredite vi svoju kuću!Jedina transparentnost kod vas je, da sada ne krijete više svoju zlobu, a o vladavini prava da ne pričamo!

 12. Kulak says:

  Krah ustaša.

 13. krojač says:

  Ameri su odustali od oružanog rata, jer su najzad do kraja shvatili da bi ga izgubili. Ni trgovinski rat protiv rastućih ekonomija Rusije, a naročito KIne ne mogu više dobiti. Ostaje im još samo jedan vid ratovanja u kom bar zasad imaju neku prednost, ili bar tako veruju, a to je sajber rat. Još uvek su ubedjeni da pameću uvezenom iz celog sveta mogu da pobede ili bar zadrže nešto od svojih pozicija na medjunarodnom planu dok ne smisle način da ameriku ojačaju ekonomski i vojno. Kad u tome uspeju, ili kad se Rusija i Kina ozbiljno pozabave sajber ratovanjem, oni će se ponovo vratiti oružju.

 14. Cetnik says:

  Ko jos obraca paznju na glas amerike. To je propala zapadna propagandna masinerija. Toliko izvrcu i lazu da su i kod najneobavestenijih davno izgubili kredibilitet.

 15. Predrag says:

  nožda predsednik vodi neku čudnu politiku ali zato se odlilčno zna ko upravlja premijerkom to jest kako se troši srpski budžet.

 16. slobodan says:

  Slobodan Vukosavljević Slobodan Vukosavljević Dolivanje ulja na vatru u kojim se želi raspaliti "Bal Vampira" na Balkanu. Amerika ne skriva svoj cilj poput Engleza i Vatikana koji taj bal zasnivaju na verskoj osnovi. Naime ciljevi im se, ne samo podudaraju, nego su kuvani u istom loncu osovine zla "Rim-London-Vašington". U onom u kojem su kuvani 1980.godine za razbijanje pravoslavnih integracija, Rusa i Srba. Svoje alternativne snage su našli u ostacima Pete kolone 2.000 koju obnavljaju, pljačkašima Srbije, podanicima kolonijalnog sistema utkanim u sve strukture društva, naslednivima klasnog sistema i značajnim delom Srpskig Pravoslavig Klera. Očito je da izazivanjem nereda i sukoba širih razmera, na koje aludira i sam Patrijarh Irinej i poziva na razum i mir, žele da intervencijom nato snaga zagospodare celim Balkanom i da ga očiste od svih ljudi, snaga i partija koje mu smetaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *