ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКАНАЦА: Због Куртија размишљамо о повлачењу војске са КОСОВА

ŠOKANTNO UPOZORENJE AMERIKANACA: Zbog Kurtija razmišljamo o povlačenju vojske sa KOSOVA

9 juna 2023

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost izricanja kaznenih mera Kosovu u slučaju da ne ispuni svoje obaveze, pišu mediji.

To je navedeno u dokumentu američke administracije u koji je Juronjuz Albanija imao uvid.Kaznene mere, kako se navodi, uključuju sankcije Aljbinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji, koji bi mogli biti proglašeni personama non grata „zbog toga što predstavljaju pretnju bezbednosti i miru“.

Prva faza sankcija tzv. Kosovu uključivala bi zamrzavanje svih fondova EU, zaustavljanje procesa liberalizacije viznog režima, procesa članstva u Savetu Evrope, kao i zamrzavanje američkih fondova i drugih projekata koje finansira Zapad, objavio je Juronjuz Albanija, prenosi Kosovo onlajn.

Druga faza bi bio pasivan odnos kosovskih saveznika prema kampanji Srbije za nepriznavanje tzv. Kosova, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva i masovno smanjenje američkog kontingenta na tzv. Kosovu, kao i isključenje tzv. Kosova iz međunarodnih organizacija.

U dokumentu se kaže da „transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da ne dozvoli krizu iza linija kontakta sa Rusijom i da je postojalo uverenje da će problemi doći od strane Srbije, kada je reč o francusko-nemačkom planu, kao najtvrdoglavije i nekonstruktivne strane u dijalogu“.

„Niko nije očekivao da će Vlada tzv. Kosova biti koja će svojim delovanjem promovisati nesigurnost i podgrevati sukobe i krize“, navodi se u dokumentu, prenosi Juronjuz Albanija.

U tekstu se dalje navodi da međunarodna zajednica nema više strpljenja i zahteva jasan odgovor kosovske vlade da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije.

„Biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza, dok nepoštovanje znači posledice“, navodi se u tekstu.

Osim kritike aktuelne kosovske vlasti, u dokumentu se kritikuje i kosovska opozicija, koja se optužuje da „ne shvata ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za tzv. Kosovo“.

Ukazuje se da opozicija mora da izađe sa jasnim stavom, ako se zalaže za ispunjavanje obaveza tzv. Kosova u procesu dijaloga.

„To što opozicija to nije uradila, unosi nepoverenje i projektuje oportunizam“, stoji u tekstu.

Na kraju se kaže da „ako tzv. Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje budućnost“.

Juronjuz Albanija se obratio Evropskoj komisiji za komentar, sa pitanjem da li su upoznati sa ovim dokumentom i slažu li se sa takvim mogućim merama prema Kosovu.

(Kosovo online)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Joj sto laze, oni ih nahuskali, sad ih kao kritikuju, idi begaj, providni ste ko guzic papir.

 2. Filip says:

  Baš im verujem.

 3. Mastur faker says:

  Kako da ne. Oni cw sa KiM se povući jedino bezanijom kao iz Af.i sa Krima 2014.

 4. milorad5 says:

  samo neka idu ..što pre..ostaće šiptari gole gujice na poljani na kraju..Definitivno su rešili da ih puste niz vodu..jedino se u londonu opiru tome ozbiljno..ima tamo likova koji nas ozbiljno i mračno mrze kao naciju.Još od 1914 je to tradicija u nekim krugovima...Izraz "srbija je remetilački faktor na balkanu" nisu izmislili nemci..to je engleska poskočica..iz nekog razloga njima je mnogo prijatnije društvo nacista i neonacista pomešano sa bilo kojim balkaskim mafijašem i kasapinom...isti ti balave od sreće kad vide zelenskog na TV.ekranu...ima nešto trulo u tom londonu...smrdljivog...a brate i glupi su..oni misle da smo mi rusi pa nas zato mrze...ozbiljna greška koja ih je više puta koštala gadno..gori smo mi za njih od rusa...bolje da nas više ne čačkaju bez razloga..a nemaju neki razlog sem te bolesne mržnje prema svemu ruskom....missguided brains...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *