ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ АУСТРИЈСКОГ КОМАНДАНТА: Наша војска више не може да брани земљу! ПОТПУНО СМО ПРОПАЛИ

ŠOKANTNO UPOZORENJE AUSTRIJSKOG KOMANDANTA: Naša vojska više ne može da brani zemlju! POTPUNO SMO PROPALI

13 marta 2019

Austrijska vojska uskoro neće biti u stanju da ispunjava svoje zadatke, zbog dramatičnog stanja usled nedostatka novca, upozorava načelnik Generalštaba Robert Briger.

Brigerovo upozorenje došlo je pošto je ranije predsednik Austrije, Aleksander van der Belen, u internoj analizi ukazao na to da vojska nije više u stanju da ispunjava svoje ustavom naložene zadatke.On je istakao da postoji ogromna razlika između ustavnih zadataka, stanja u budžetu, i realne situacije vojske.

„Vojska se u poslednje dve decenije dramatično udaljila od sposobnosti da da samostalno brani zemlju. Uskoro vojska neće moći da obavlja vojne zadatke na osnovu zastarelosti gotovo svih sistema naoružanja“, navodi se u dokumentu. Stalne štednje su dovele do bezbednosnih rupa, ističe se dalje i dodaje da je vojska po prvi put od osnivanja pred prekretnicom da li može još uvek obavljati svoj osnovni zadatak oružane sile u Austriji.

Generalštab zahteva povećanje budžeta za vojsku sa aktuelnih 2,2 na najmanje 3,3 milijardi evra do 2022. I onda na najmanje jedan odsto BDP-a, odnosno više od četiri milijardi evra kako bi se pokrilo „ono najpotrebnije“.

Za sveobuhvatnu odbranu potrebno je dva odsto BDP-a za vojsku, ukazuje vojni vrh.

Ukoliko se budžet vojsci ne poveća, onda će oružane snage ubuduće samo pružati „usluge asistencije“ u slučaju nepogoda, navodi Briger.

Bez investicija za šest godina će u svim segmentima vojske doći do gubitkla sposobnosti delovanja, kako u odbrani vazdušnog prostora, tako i po pitanju opreme.

Generalštab ukazuje da je proteklih 15 godina vojska značajno oslabljena.

Podseća se da je od 2004. „ušteđeno“ 41 odsto aviona, 62 odsto teškog naoružanja, 61 odsto oklopnih vozila, 56 dsto kamiona i 49 odsto putničkih vozila.

Što se osoblja tiče, ono je smanjeno za 16 odsto, a mobilna snaga za čak 50 odsto, te je godišnji kontingent regruta umanjen za 47 odsto. Dramatično stanje je i po pitanju infrastrukture, jer je za 65 odsto objekata potrebna veća rekonstrukcija, u 25 odsto slučajeva manji radovi, a samo 10 odsto zdanja je u novijem stanju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Djordje says:

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😃😃😃pa zar samo vi iz austrije ste propali ma hajde bezi zar ne vidote da je ceo zspad trulez to jest dno dna sodoma i gomora! Uf sto me zabole kalabaster treba da se iskokate sami medku sobom jer ste dosta zla posejali na balkanu i u svetu.

  2. Sasulja says:

    Sta ce vam vojska,ko ce da vas napada?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *