„СОКОЛОВИ“ – Последњи стуб одбране Србије!

„СОКОЛОВИ“ – Последњи стуб одбране Србије!

3 јануара 2016

4 67867hjЗнак сокола на рамену не заслужује се лако. За њега је потребно много проливеног зноја и, оно најважније, јуначко срце.

Противтерористички батаљон „Соколови“ представља сам врх српске војске, а препознатљива црна униформа је ствар престижа, али и велике одговорности. Јер, када је најтеже, потез је на њима. Ипак, да би неко постао „соко“, потребно је да испуни бројне и за већину људи непремостиве услове.

– Попуна ове специјалне јединице врши се на неколико начина: из постојећих редова војске, али и такозваним пријемом из грађанства. Свако ко је одслужио војни рок може да се пријави на конкурс који се објављује у часопису „Одбрана“ и покуша да постане „соко“ – каже потпуковник Дејан Николић.

Након што се прегледају све пријаве, одабрани морају да пређу неколико крупних корака само да би постали кандидати за место у елитном противтерористичком батаљону.

– Следе разговори са психологом и војним командантима, безбедносна и физичка провера, као и комплетан лекарски преглед. Након те селекције, они који преостану шаљу се на основни курс од девет недеља – додаје потпуковник Николић.

Основну обуку не завршавају сви. Штавише, већина одустане. Један од чланова специјалне јединице, водник чији се идентитет неће открити, прича о „паклених девет недеља“.

– Када сам дошао, нисам имао појма шта ме чека, али убрзо сам сазнао. Девет недеља пакла, а сваки следећи круг је све тежи – каже водник који ће ускоро бити унапређен.

Како дани пролазе, обука постаје све суровија.

– Психички напор је можда и тежи од физичког. Кључ су дисциплина и заједништво. Не постоји појединац, већ само тим. Појединац не може ништа, а тим може све. Ми смо као карике. Не дозвољава се да иједна пукне – јасан је будући официр.

Ко није довољно добар, врло лако може да одустане у сваком моменту. Добије обичан бели папир, напише добровољну изјаву и у следећем моменту је већ на капији.

Ко преживи девет недеља, а таквих је врло мало, враћа се свом старом животу. И чека позив да постане „соко“, уколико се отвори формацијско место. Када позив стигне, следи обука од шест месеци. Али то није она основна обука, већ много сложенија и тежа, са елементима противтерористичке тактике. Врхунац обуке су тактичке вежбе са бојним гађањем у урбаној или руралној средини. Ове особине су, према речима „соколова“, веома важне приликом реализације високоризичних задатака јер у моменту појављивања претње треба лоцирати циљ, поштовати све радње и процедуре и елиминисати тренутну претњу уз поштовање свих мера безбедности. Ко све то прође, може добити част да га назову „соколом“.

Оно у чему су „соколови“ такође посебни, јесу чувене „вежбе поверења“.

– Вежба поверења представља највиши облик увежбавања. Уместо мете таоца користимо живу мету. Неретко је то командант батаљона. На 10 цениметара од тела постављене су мете које представљају отмичаре, а које морају бити елиминисане. У гађању се користи права муниција, те особа која је у улози таоца на вежби практично ставља свој живот у руке „соколова“ – каже потпуковник Николић.

У ПТ батаљону има места и за женске чланове, за које су критеријуми пријављивања потпуно исти као и за мушкарце. Тренутно батаљон својим присуством оплемењују две жене, лекарка и стручњак за телекомуникације.

Што се тиче оружја које припадници противтерористичког батаљона користе, оно се разликује од оног које се већином користи у војсци.

– Опрема спада у сам врх. Такво оружје користе најелитније специјалне јединице на свету, те по томе не заостајемо. Највише се користе аутомат и пиштољ, као примарно оружје у решавању талачких ситуација и противтерористичких акција – каже потпуковник Николић.

(Блиц)

KOMENTARI2 коментара

  1. SPJ Jaguar says:

    Ovim vrapcima bi bilo bolje da cute jer ako budu reagovali kao na "vezbi" u novembru, pa njih bi malo bolje organizovana grupa rasturila kao bugarsku skupstinu. Neka se ugledaju na ruske Alfe i Specnaz uopste, ali i neka traze da rade nezavisno, mozda budu bolji. Kobre su unistene, SAJ i PTJ kompromitovani i ne sluze nicemu sem kao Pretorijanska garda. Ali generalno, nase antiteroristicke sluzbe su smesne.

  2. magnum says:

    Nekada su bili ponos i strah,a danas samo naduvani baloni.Sve što je valjalo oterano je iz ove brigade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u