СОЊА БИСЕРКА У „ПАНИЦИ“: Србија ће бити десничарска држава!

SONJA BISERKA U „PANICI“: Srbija će biti desničarska država!

30 januara 2016

003 Sonja Biserko 34Konzervativne i antimoderne stranke poput DSS i Dveri uživaju podršku SPC, SANU, imaju veliki uticaj na Univerzitetu i zasnivaju se na ogromnoj frustraciji građana.

Poslednjih 20 godina nije bilo nikakvih ideoloških razlika među strankama na srpskoj političkoj sceni, jer su sve partije bile nacionalističke i podržavale su nacionalni program Slobodana Miloševića. One su se razlikovale samo po članstvu.

SPS je nasledio članstvo iz socijalističke Jugoslavije sa dosta širokim društvenim spektrom od radnika, seljaka, do intelektualaca. Demokrate su uglavnom dobile podršku srednje klase, a radikali i SPO su dobili četničku Srbiju. Sve dosadašnje vlade posle 2000. deklarativno su proevropske i uglavnom su pratile koncept EU sa manje ili više uspeha, analizira za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u odgovoru na pitanje kako komentariše navode da između takozvanog demokratskog bloka i SNS, odnosno SPS, nema više ideoloških razlika, odnosno da li su demokrate ostale bez sopstvene politike.

Na pitanje koliko su naprednjaci i socijalisti istinski proevropsko orijentisani i kako ocenjuje navode da aktuelna koalicija čak vodi više proevropsku politiku od prethodne vlasti DS Borisa Tadića, sagovornica Danasa kaže da se ne bi složila sa takvom postavkom.

„Ne bih se složila sa tom tvrdnjom. Oni su možda bili spori, ali ipak su doveli Srbiju do jednog nivoa koji je omogućio sadašnjoj koaliciji da potpiše Briselski sporazum. Podsećanja radi, prethodna vlada je završila saradnju sa Haškim tribunalom. Ne treba zaboraviti da je upravo sadašnja koalicija bila protiv te saradnje i da je na sve moguće načine opstruirala. To ne znači da ni DS nije imala kolebanja u vezi sa tom saradnjom. Smatram da ovde nijedna stranka nema jasan koncept ili ako hoćete politiku. Pre svega, zato što nije napravljen ratni bilans. Zbog te činjenice Srbija nije uspela da izvede uspešnu tranziciju i transformaciju društva koji bi obezbedili razvoj. Ratni ciljevi još su na dnevnom redu”, upozorava Sonja Biserko za list Danas.


Na konstataciju da nisu retke ocene da, s obzirom na to ideološko mešanje, istinsku opoziciju pretpostavljaju desničarske, nacionalističke odnosno proruske stranke, poput Dveri i DSS, ali i SRS, Sonja Biserko napominje ogromnu podršku koju ta opcija uživa u obrazovnim institucijama i crkvi.

„Te stranke su konzervativne, patrijarhalne, antimoderne i uživaju podršku SPC, SANU, imaju veliki uticaj na Univerzitetu. One se zalažu za svetosavski identitet srpskog naroda, kao oslonac na kome ‘počivaju sve pobede i nada za oporavak Srbije’. Opiru se reformi države i društva pod izgovorom da to uništava srpski identitet. Oslanjaju se na Rusiju i zagovaraju priključenje Srbije Evroaziji, što je koncept bez strategije i programa. U suštini to opredeljenje zasniva se na ogromnoj frustraciji koja nije zanemarljiva kada je reč o mobilizaciji građana. Može se reći da njihove nazore deli i SNS, ali da su DSS i Dveri intelektualno nadmoćnije”, napominje Sonja Biserko.

Upitana kakve su šanse da Srbija postane u budućnosti desničarska država, poput većine država istočnog bloka, Biserko ocenjuje da je taj put izvestan.

„Mislim da će Srbija neumitno ići u tom pravcu jer nema potencijala za drugo. Osim toga, DS, koja bi eventualno mogla da artikuliše moderniji program sa osloncem na EU, ne pokazuje znakove konsolidacije. Sve te frakcije DS nemaju šanse da pređu cenzus. Samo ujedinjena i demokratska opozicija može ostvariti nekakav značajniji rezultat na sledećim izborima. Iako se Vučić opredelio za evropsku opciju, indikativno je da se on obračunava sa evropskim blokom, u prvom redu sa DS, a onda i delom civilnog sektora koji zagovara evropske vrednosti. Kampanja lista Politika se nastavlja, a koja u stvari preporučuje Putinov model kada je reč o organizacijama koje su finansiraju iz vana. Pri tome se zaboravlja da Srbija ne bi preživela kao država bez finansijske podrške sa Zapada”, zaključuje sagovornica Danasa.

(danas.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Sonjice veštice uskoro se selišm iz Srbije osim ako nećeš u zatvor.

 2. pravdaa says:

  Srbija će na ovim izborima preći na Svetosavlje na Dveri DSS i Radikale a ovakve izdajnike ćemo spaljivati na lomaču da se oslobodimo fašizma sa zapada.

 3. Komšija says:

  U Srbiji će se uskoro dogoditi katastrofalni gradjanski rat, koji će uvesti strane vojske u Srbiju, i geografski rezultirati sasvim drugačiju sliku Srbije.

 4. pele says:

  U Srbiji ce se dao Bog probuditi to nazadno svetosavlje i konacno dati nadu i moral ovom napacenom narodu. Dosta je bilo pljacke u ime drzave i njenog budzeta. Dosta je bilo mmf-a i Amerike.Nece biti gradjanskog rata a ti Komsija nadam se da si cuo za onu izreku - Zloj tici govno u kljun dovijeka -.

 5. miroslav says:

  oooo kurvetino biserka hoćeš kurac da mi popušiš?

 6. milan says:

  KO jos ovu ustasku ku/rvrtinu uzima za ozbiljno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *