СОЊА БИСЕРКО ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Не разумем зашто не Косово у Унеско

SONJA BISERKO PONOVO PROVOCIRA: Ne razumem zašto ne Kosovo u Unesko

28 oktobra 2015

003 Sonja Biserko 34Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da bi ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština na Kosovu bila bolje zaštićena.

Ona je novinarima u Beogradu rekla da je regionalna saradnja ključna za ulazak zemalja Balkana u Evropsku uniju i da u tom kontekstu ne razume kampanju protiv ulaska Kosova u Unesko.

„Ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština bila bi bolje zaštićena, a Unesko nije samo kultura, već i obrazovanje i nauka. Ova politička garnitura nije spremna da bude konsekventna onome što radi u Briselu. Pa oni su potpisali Briselski sporazum“, kazala je Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, Srbija još nije svesna koliko je za nju važan regionalni aspekt za pozicioniranje u EU.

„Pre svega ovde mislim na saradnju sa Kosovom. Važno je da zemlje na Balkanu budu na istoj strani, što bi smanjilo mešetarenje velikih sila“, rekla je Sonja Biserko novinarima.

Upitana o odnosu Srbije i Rusije, ona je kazala da je taj odnos „remetilački“, jer Rusija preko Srbije remeti odnose u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Predstavnik Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost Dušan Reljić kazao je novinarima da Srbija i Rusija imaju poseban odnos zbog energetske zavisnosti, ali i zbog toga što Rusija i Kina blokiraju Kosovo u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija.

KOMENTARI2 komentara

  1. ZC says:

    A ja ne razumem sta radi Helsinski odbor u Srbiji osim sto minira sve sto je dobro za Srbe. Znate i Srbi su ljudi i oni imaju neka prava zar ne?

  2. Slavica Jovanovic says:

    TRAJNO ZABRANITI CRNOGORCIMA DA BUDU NA RUKOVODEĆIM MESTIMA U SRBIJI! http://www.peticije24.com/128180

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *