СОРОШ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ ОРБАНА: Нови светски поредак притиска Мађарску!

СОРОШ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ ОРБАНА: Нови светски поредак притиска Мађарску!

6 октобра 2020

Врховни суд Европске уније пресудио је да је мађарски закон о универзитетима који се финансирају из иностранства нелегалан, јавља АФП.

Тај закон Мађарска је користила да затвори чувени колеџ који је основао Џорџ Сорош.Европски суд правде утврдио је да мађарска реформа правила о високом образовању, која је Централноевропски универзитет приморала да већину својих активности измести из земље, није у складу са правом ЕУ.

Пресуда је донета након жалбе Европске комисије, а ово је још једна од несугласица између ЕУ и мађарског премијера Виктора Орбана, поред његовог става о миграцијама и мањинама, као и његовог потеза да повећа државну контролу над судовима, медијима и невладиним огранизацијама.

Према реформи правила о високом образовању усвојеној у 2017. години, универзитети који су регистровани у иностранству немају више права да раде у Мађарској, осим уколико не одржавају наставу и у њиховим матичним земљама.

Европски суд правде је рекао да је реформа правила о високом образовању у Мађарској у супротности са правом ЕУ и обавезама које Мађарска има као чланица Светске трговинске организације, као и да крши одредбе Повеље ЕУ о основним правима, преноси Ројтерс.

Централноевропски универзитет пребацио је већину својих курсева ван Мађарске, након дуге правне борбе између Џорџа Сороша, оснивача универзитета рођеног у Мадарској, и владе премијера Виктора Орбана.

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Европска Унија је сорошоидна. И Европски суд „правде“ је сорошоидан.

  2. Izvršitelj Zlatić says:

    Neka Bog poživi i Mađarsku i Orbana. Ako su Mađari našli način finansiranja koji funkcioniše, šta to briga EU, ne plaćaju im školarinu? Rupa u zakonu EU? Pa naravno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u