СОРОШ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ ОРБАНА: Нови светски поредак притиска Мађарску!

SOROŠ DOBIO BITKU PROTIV ORBANA: Novi svetski poredak pritiska Mađarsku!

6 oktobra 2020

Vrhovni sud Evropske unije presudio je da je mađarski zakon o univerzitetima koji se finansiraju iz inostranstva nelegalan, javlja AFP.

Taj zakon Mađarska je koristila da zatvori čuveni koledž koji je osnovao Džordž Soroš.Evropski sud pravde utvrdio je da mađarska reforma pravila o visokom obrazovanju, koja je Centralnoevropski univerzitet primorala da većinu svojih aktivnosti izmesti iz zemlje, nije u skladu sa pravom EU.

Presuda je doneta nakon žalbe Evropske komisije, a ovo je još jedna od nesuglasica između EU i mađarskog premijera Viktora Orbana, pored njegovog stava o migracijama i manjinama, kao i njegovog poteza da poveća državnu kontrolu nad sudovima, medijima i nevladinim ogranizacijama.

Prema reformi pravila o visokom obrazovanju usvojenoj u 2017. godini, univerziteti koji su registrovani u inostranstvu nemaju više prava da rade u Mađarskoj, osim ukoliko ne održavaju nastavu i u njihovim matičnim zemljama.

Evropski sud pravde je rekao da je reforma pravila o visokom obrazovanju u Mađarskoj u suprotnosti sa pravom EU i obavezama koje Mađarska ima kao članica Svetske trgovinske organizacije, kao i da krši odredbe Povelje EU o osnovnim pravima, prenosi Rojters.

Centralnoevropski univerzitet prebacio je većinu svojih kurseva van Mađarske, nakon duge pravne borbe između Džordža Soroša, osnivača univerziteta rođenog u Madarskoj, i vlade premijera Viktora Orbana.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Evropska Unija je sorošoidna. I Evropski sud „pravde“ je sorošoidan.

  2. Izvršitelj Zlatić says:

    Neka Bog poživi i Mađarsku i Orbana. Ako su Mađari našli način finansiranja koji funkcioniše, šta to briga EU, ne plaćaju im školarinu? Rupa u zakonu EU? Pa naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *