Сорош хоће и Галенику!

Soroš hoće i Galeniku!

24 februara 2015

Redesigning the International Monetary System: A Davos Debate: George SorosKontraverzni američki biznismen i milijarder mađarskog porekla, Džordž Soroš, koji je pre par nedelja kupio Danjub fuds grupu u čijem vlasništvu su Imlek, Bambi, Knjaz Miloš i Subotička mlekara, zainteresovan je i za privatizaciju Galenike, saznaje Danas.

On je preko svog fonda Kvantum stratedžik partners, još u oktobru, kada je Agencija za privatizaciju objavila da će privatizovati 502 preduzeća u većinskom ili stopostotnom državnom vlasništvu, poslao pismo o zainteresovanosti.

– Na taj javni poziv Agencije, za Galeniku se prijavilo ukupno 15 potencijalnih kupaca. Iako je reč o neobavezujućem dokumentu, tek iskazivanju namere da se, eventualno, učestvuje na tenderu ukoliko država odluči da ga raspiše, procenjuje se da je reč o jednoj od ozbiljnijih ponuda.

Inače, Soroš je na tržište Srbije došao preko medija, još u vreme Slobodana Miloševića, kada je njegova finansijska podrška bila ključna prilikom osnivanja radija i televizije B92.

Istovremeno, jedan od Sorošovih fondova stvorio je značajnog regionalnog kablovskog i internet operatera, SBB. Iako se jednog trenutka činilo da se ovaj milijarder povlači iz poslova u Srbiji, jer je sredinom 2013. prodao SBB i svoj udeo u B92, zastoj je trajao kratko. Već prošle godine ušao je u pregovore sa Danjub grupom i uspešno ih okončao tokom januara ove, kupovinom vodećih prehrambenih brendova.

Interesovanje koje je iskazao za Galaniku, za sada još ne znači da će ući u pregovore, sa srpskim vlastima, jer odluka o metodu privatizacije u uslovima, koliko se zna, još nije doneta.

U prilog neizvesnosti ide i činjenica da se među poslatim pismima o namerama nalazi i nekoliko velikih igrača u farmaceustkoj industriji.

Naime, od ukupnog broja zainteresovanih za srpsku državnu fabriku lekova, pet je fizičkih lica – dva iz Srbije i po jedno iz Kanade, Bugarske i BiH, kao i jedna domaća firma – Gama sistem, koja je, inače, Agenciji poslala najviše neobavezujućih ponuda za kupovinu državnih preduzeća (osim Galenike, i za IMT, IMR, Trepču, Trajal , FAP …) zatim nekoliko manje poznatih kompanija i investicionih fondova iz Rusije, Južne Afrike, Češke i Kipra. Ali na spisku je i srpski ogranak švajcarske kuće Roše, osnovane pre više od sto godina sa visokim referencama u proizvodnji lekova iz oblasti onkologije, kao i mađarski VMD hospital tehnolodži, koja se bavi nabavkom medicinske opreme, projektovanjem medicinskih sistema za zdravstvene ustanove i nabavkama potrošnog materijala za bolnice.

U ozbiljniju ponudu može se svrstati i Tera partners aset Manadžment sa Malta, koji je zapravo menadžer investicionog fonda Vorldvajd oportuniti sa Kajmanskih ostrva, sa iskustvom ulaganja u tržišta u razvoju, a u regionu je poznata i kao jedan od glavnih akcionara crnogorskog Telekoma. U grupi partnera od kojih Vlada, ukoliko bude donela odluku o modelu privatizacije, priželjkuje učešće na tenderu, svakakao bi se našao i Sorošov fond.

(Danas)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *