SOROŠ: Kina će doživeti finansijski krah

SOROŠ: Kina će doživeti finansijski krah

14 januara 2014

SorosModel rasta koji je osiguravao Kini nagli razvoj ekonomije prestaje da funkcioniše. Situacija podseća na stanje u SAD uoči krize 2008. godine.

Takvo mišljenje izrazio je investitor Džordž Soroš, poznat čitavom svetu kao čovek koji je srušio banku Engleske.

On smatra da će mehur na tržištu kreditiranja upravo pući i nikakve reforme ne mogu da spasu Kinu. Zanimljivo je da je još pre nekoliko godina Soros iznosio dijametralno suprotnu tačku gledišta.

U izvesnom smislu Kina je zemlja koja je bolje od drugih preživela finansijsku krizu, pretpostavke za to nalaze se u onoj ekonomskoj situaciji koja postoji i Kini. Zemlja ima resurs za stimulisanje ekonomije i ona se prva oporavila posle krize. I teško da još neka država može da konkuriše Kine po temu ovog oporavka.

Aktualne bojazni Sorosa povodom kineske ekonomije nisu neosnovane, kaže direktor Arbat Kapital Aleksandar Orlov.

Najverovatnije Soros se oslanja na činjenicu da sumarni dug kineske ekonomije počinje da dostiže problematične razmere. Glavna njegova koncentracija krije se u korporativnom sektoru i u municipalnim dugovima. Oni već prelaze granice koje se istorijski smatraju kritičnim za preživljavanje ekonomije.

Korporativni dug je već veći od 100 odsto unutrašnjeg bruto proizvoda, a municipalni dug dostigoa je 17 triliona juana. To je mnogo manje od najpesimističnijih bojazni od 20 triliona juana, ali više od 10-12 triliona koliko je bilo još pre nekoliko godina.

Krizu u finansijskom sektoru Kina neće dopustiti. Kao prvo, dug Kine za razliku od drugih zemalja nije velik i može se još uvećavati. Kao drugo, odigraće značajnu ulogu prisustvo u ekonomiji država sa velikim resursima. Uz to, u januaru Kina će ukinuti moratorijum na sprovođenje IPO od strane privatnih kompanija, kak obi one mogle da privlače investicije za svoj razvoj, a ne da uzimaju od banaka zajmove.

Vlasti Kine već menjaju glavna pravila igre. Veliki dugovi kod municipaliteta i kompanija pojavili su se zbog zatehva vlade da po svaku cenu dostignu potrebne pokazatelje rasta. Sada je glavni zadatak osigurati kvalitet tog rasta, ističe galvni analitičar kompanije RGS – Upravljanje aktivima Aleksandar Potavin.

Odustajanje od putanje ekonomskog rasta biće najprihvatljivije rešenje problema ekonomske ekspanzije, koja se sada dešava u Kini. Sve to je podstaklo Komunističku partiju da u decembru 2013. proklamuje nov program ekonomskih reformi u zemlji. Na osnovu njegovih rezultata predviđeno je da se istaknu činovnici na lokalnom nivou za kvalitet ekonomskog rasta, a ne za kvantitativne pokazatelje.

Poslednji podaci iz Kine takođe ulivaju optimizam. Tako obim spoljne trgovine Kine prošle godine premašio je 4 triliona dolara, što je samo malo manje od 8% rasta, koje je prognozirala vlast. Naredne godine unutrašnji bruto proizvod će napredovati sporije, ali njegova struktura će biti kvalitetnija, a tempo rasta sve jedno će ostati prilično visok.

Između ostalog dalji razvoj treba da osiguraju mnogobrojni infrastukturni projekti, koje su već utvrdile kineske vlasti. Što se tiče prognoza Sorosa, analitičari vide u njegovim izjavama želju da zaradi na stavkama protiv Kine. jer po njegovoj sopstvenoj strategiji ekonomija zemalja u mnogome zavisi od očekivanja investitora, kojima je lako manipulisati. Na primer, sprovođenjem informacione kampanje u pesimističkom duhu.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    LUPA KO MAXIM PO DIVIZIJI, JEDNO JE ŠTA BI ON VOLEO A DRUGO JE ŠTA JE . KINA NIJE GRADILA SVOJU EKONOMIJU NA AMERIČKIM PRINCIPIMA VOJNE INDUSTRIJE PA DA PROPADNE TAKO LAKO. AMERIČKA EKONOMIJA JE U OSNOVI VOJNA EKONOMIJA KOJA NE MOŽE OPSTATI BEZ RATOVA. POSLE PRVOG SVETSKOG RATA UVIDELI SU DA SE NA RATU MOŽE LEPO ZARADITI, KADA SU EVROPI PRODAVALI PASULJ ZA VOJSKU.TE PARE SU POKRENULE NJIHOVU VOJNU INDUSTRIJU. KINEZIMA MOŽETE SAMO DA ZAVIDITE I DA IH MOLITE DA DRŽE VAŠE DOLARE ŠTO DUŽE U SVOJIM TREZORIMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *