СОРОШ ПОСЛЕ СОРОША!

SOROŠ POSLE SOROŠA!

6 marta 2018

Odzvonilo je i Džordžu Sorošu, čini se. Zaigrala mečka i pred vratima Otvorenog društva, sve je izvjesnije. Univerzalna svijest o djelatnostima ovog čovjeka i kruga ljudi oko njega dostiže kulminaciju u vidu sve većeg otpora, izraženog čak u formalizovanju pokreta pod imenom Zaustavimo Soroša, i to baš u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedonijizemlji čije postojanje zavisi isključivo od volje Imperije koju Soroševo dejstvo širi.

Rutinsko prestrojavanje

Ne dajmo se prevariti. Priča puna Soroša, a bez pomena Nacionalne zadužbine za demokratiju (NZD-NED) ili Američke službe za međunarodni razvoj (ASMR-USAID), između ostalih, ne samo da je šuplja, nego je i tendenciozna i iza nje se krije šira strategija.

Sorošev novac i operativa jesu o jadu zabavili mnoge narode označene kao mete imperijalne sile, to je nesumnjivo. Da je zaslužio najcrnje – jeste. Ali alarmira atmosfera u kojoj je za sva zla globalizma po Evropi i Americi prst uprt samo u njega. Sve je jasnije da se ne radi ni o kakvoj poslovičnoj ni pravedničkoj mečki pred Soroševim vratima, nego o skretanju pažnje sa zlonamjerne pojave na njenog najupečatljivijeg nosioca iliti zaklanjanja šume jednim drvetom. I o rutinskom prestrojavanju, koje nije nikakva novina.

soros-s-1-480x360

Neka halabuke protiv Soroša, dobro je to. Ali bojim se da ta halabuka skreće pažnju sa drugih, jednako važnijih, ako ne i važnijih igrača u globalnoj šemi podrivanja država, rušenja režima i prevrata pomoću ljudskopravaštva, tzv. građanskog sektora, nevladinih organizacija, zaklanjanja iza socijalne pravde itd.

Djelatnosti koje simbolizuju Džordž Soroš, rođen kao Đerđ Švarc u Budimpešti, i njegova fondacija, niti su počele sa njim, niti će prestati njegovim potiskivanjem. Politička subverzija protivnika ili meta osvajanja je civilizacijska tekovina i elementarni stub međunarodnih odnosa, kao što su to i načini prikrivanja te subverzije. Važan dio tog prikrivanja je i prestrojavanje i otklon od određenih metoda kad one postanu javno poznate i žigosane kao negativne. Zumiranje kadra na Soroša kao vrhovnog mozga političke subverzije putem mreže tzv. nevladinih grupa je školski primjer otklona i prestrojavanja, ali uz naglašenu komponentu puštanja niz vodu.

Zametanje traga

Nije prvi put da se u imperijalnih centrima moći pribjegava ovom mađioničarskom triku.

Već je poslovična izjava Alena Vajnstina, osnivača i prvog direktora NZD-a (NED), koju je dao pri osnivanju organizacije, a u kojoj kaže kako je NZD osnovan da javno obavlja poslove koje je Cia morala obavljati tajno. NZD se i osniva poslije brojnih afera koje narušavaju kapacitete Cije i krnje opravdanost njenog finansiranja. Ozloglašenu Ciju osamdesetih nadomješćuju NZD i njegovi ogranci, nastavljajući djelatnosti subverzije i rušenja stranih vlada po kojima je Cia bila poznata.

Devedesetih se, recimo, ponovo reformišu neki operativni dijelovi subverzivnih službi ali i novi mehanizmi vrše istu funkciju službe atlantističkom imperijalizmu. Napušta se postepeno upliv u ciljna društva preko radničkih sindikata, koji je služio u hladnoratovskom razdoblju i ključno doprinio i politici opkoljavanja SSSR-a i njegovom rušenju (poljski pokret Solidarnost Leha Valense su od temelja izgradile Cia i Američka federacija rada).

Prelazi se, isto tako postepeno, na privatne fondacije – jedna od kojih je i ona Soroševa – kao glavni instrument finansiranja subverzivnih grupa po stranim zemljama. U prvim decenijama ovog vijeka, tehnološki bum i uzdizanje nove klase međunarodnog tajkuna bliskih američkim obavještajnim službama – Zakerberga, Dorsija, Omidjara, Šmita – omogućava i nove izvore finansiranja i nove operativne metode.

ned

Tako se tzv. Arapska proljeća organizuju na Tviteru, a ukrajinski državni udar je velikoj mjeri finansirao gazda I-beja, Pjer Omidjar, recimo. Nije slučajno to što je osnovni nacrt predsjedničke kampanje Hilari Klinton izradio šef Gugla Erik Šmit. Uspon mnogih giganata Silikonske doline se dovodi u vezu sa američkom vojnim i civilnim obavještajnim službama.

Elem, namjera ostaje ista, mijenjaju se samo sredstva i mehanizmi. Kad se jedan istroši ili kompromituje toliko da ugrozi sam strateški obrazac, on se uklanja i zamjenjuje novim, prilagođenim novim prilikama i protivnicima, i sa kapacitetom koji je potreban da se ciljevi ostvare. Od ciljeva se ne odustaje; poraza nema, samo pregrupisavanje i ispravke unutar strateškog obrasca. Najočitiji pokazatelj presvlačenja je rotacija osoblja i čelnika između državnih službi (posebno bezbjednosnih), nevladinog sektora i sponzorskih fondacija. Posljednji takav potez napravio je Barak Obama postavljajući Gejl Smit, bivšu operativku Cije u Istočnoj Africi i visoku zvaničnicu moćnog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, za direktorku ASMR-a (USAID) 2015. godine.

Poslije Soroša

Soroš je postao neefikasan jer je prokazan i jer se širi front protiv njega koji je pokrenuo Vladimir Putin. Ukoliko njegova sredstva nemaju fizičkog pristupa ciljnom političkom tržištu samo zato što se vežu za ime Soroš, njegova pojava postaje ne samo izlišna, nego i štetna za one čije je ciljeve zastupao. Postao je breme. Kap koja je prelila čašu je neuspjeh u dovođenju Hilari Klinton u Bijelu kuću. I sama ogromnost tog poraza je uticala na intenzitet dopuštene propagande protiv njega u imperijalnim medijima. A kad dođe do toga da takvo ultraglobalističko glasilo kao što je Njujork Tajms objavljuje anti-soroševska pisanija čitalaca, jasno je koliko je sati.

Opasna je činjenica da se udara na samo Soroševo ime, što govori da kad se ono porazi i ukloni, zadovoljiće se oni segmenti kritike koji sve zlo vežu za to ime, a ne za pojavu čiji se oblici neprestano i lako transformišu u trenutno prihvatljive.

globatocracy_1

Kad padne Soroš kao simbol jednog programa, ostaće stari mehanizmi i instrumenti i pojaviće se novi. Zato treva nastaviti žigosati organizacije i pojedince koji se izdržavaju iz priloga fondacija kao što su Rokfelerova i Fordova, zatim gore navedeni ASMR (USAID), NED, (NED), te Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI-NDI), Međunarodni republikanski institut (MRI-IRI), Američki centar za međunarodnu radničku solidarnost (ACMRS-ACILS), Međunarodni centar za privatno preduzetništvo (MCPP-CIPE), Centar za međunarodnu podršku medijima (CMPM-CIMA) itd. Među evropskim sponzorima političke subverzije ističu se Vestminsterska fondacija za demokratiju (VFD-WFD), Njemački Maršalov fond (German Marshall Fund), Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EID-EIDHR) i mnogi drugi.

Dakle, hajka na Soroša je dio presvlačenja ozloglašenih imperijalnih operacija u modernije i ljepše ruho, po ko zna koji put, da se zametne trag. Sve ono zbog čega je Soroš izašao za zao glas će se nastaviti i poslije njega. Čak i njegova operacija neće nestati, nego će se preobličiti u nešto drugo, umiti, napuderisati i nastaviti da služi istoj svrsi, samo možda pod drugim imenom, propagandnom porukom ili kao pipak neke nove hobotnice.

Ako i toliko.

(V. Ivković, Novinar.de)

KOMENTARI3 komentara

  1. mali says:

    Tacno je to,da postoje veliki tajni borci za stvaranje globalnog sistema na celoj planeti sa jednim vladarem..ali je tacno i to da ce otpor udruzenih slobodarskih naroda na kraju izvojevati pobedu/izboriti,i da ce ljudska rasa ipak ziveti u blagostanju.

  2. goran says:

    Dobar tekst, Soros je samo firma, ali sustina se moze opstvariti i preko nekog drugog imena I druge firme. Vladari iz senke nece odustati kad izgube svoja cinovnika Sorosa. Valja se boriti protiv sustine tih kriminalaca, protiv njhovih ciljeva. Imena su manje vazna.

  3. Pera says:

    pa kad se vec pominje soros, valja znati da je on samo potrcko rotsildovih, kao mnogi znani i neznani u zemlji i u svetu. Netreba naglasavati da su oni jevreji. Njih, cioniste, cak i posteni jevreji nevole !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *