СОРОШ ЗАТРЕСАО СВЕТ: „Отварају се нове могућности!“ ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА

SOROŠ ZATRESAO SVET: „Otvaraju se nove mogućnosti!“ EVO ŠTA SE SPREMA

13 maja 2020

Špekulant milijarder Džordž Soroš prepoznao je pandemiju Kovid-19 kao krizu svog života, a sve zbog šanse za preuređenje društva usred „revolucionarnog trenutka“ za koji tvrdi da je prethodio virusu.

“Pre nego što je pandemija izbila, shvatio sam da smo u revolucionarnom trenutku gde je ono što bi bilo nemoguće ili čak nezamislivo u normalnim vremenima postalo ne samo moguće, već vjerovatno i apsolutno neophodno”, rekao je Soroš u ponedeljak. “I onda je došao Kovid-19.”Priznajući da “događaj bez presedana koji se verovatno nikada nije dogodio u ovoj kombinaciji … stvarno ugrožava opstanak naše civilizacije”, filantrop je upozorio “nećemo se vratiti tamo gde smo bili kad je počela pandemija.”

„Sve ostalo je spremno. Mislim da niko ne zna kako će kapitalizam evoluirati.“

Iako nije precizirao šta je tačno definisalo pre-koronavirus „revolucionarni trenutak“ o kome je govorio, Soroš je poslednjih meseci uložio milijardu dolara svog ogromnog bogatstva u osnivanje univerzitetske mreže za borbu protiv „nacionalizma“ i klimatskih promena, nazivajući inicijativu „najvažniji projekat u mom životu“.

I vratio se toj temi u intervjuu u ponedeljak, nagoveštavajući da se politički životi i kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog predsednika Donalda Trampa – koga je opisao kao “diktator” i vanabe-diktator, privode kraju. Kriza bi nacije zbližila „na duži rok“, predvideo je, čak i ako kratkoročno „naštete sebi“ iz straha.

Kineska borba sa koronavirusom pokazala je Sija “možda ranjivim”, nagađao je Soroš, opisujući sebe kao osobu “na strani onih koji veruju u otvoreno društvo. A u Kini ima puno ljudi koji se takođe zalažu za otvoreno društvo.” Sorošove fondacije otvorenog društva igrale su istaknutu ulogu u podsticanju „obojenih revolucija“ u društvima kojima nedostaje Sorošova „otvorenost“, dodajući potencijalni sloj pretnje onome što je na površini zvučalo benigno.

Ali uprkos suštinskom slaganju sa Trampom da „moramo zaštititi naše demokratsko otvoreno društvo“ ne sarađujući previše s Kinom, Soroš je zadržao odbojnost prema američkom lideru. “Takođe ću reći da sam uložio veru u Trampa da će sam sebe uništiti i on je premašio moja najluđa očekivanja”, rekao je.

Grupe koje finansira Soroš rade na uklanjanju Trampa sa vlasti praktično otkako je on preuzeo funkciju, a u novije vreme fokusirali su svoje napore na kampanju za glasanje putem pošte za koju su republikanci tvrdili da će otvoriti vrata dosad neviđenim nivoima prevara glasača. U međuvremenu je i sam Soroš optužio izvršnog direktora Fejsbuka Marka Cukerberga da se udružio sa Trampovom kampanjom da pomogne Trampu da osigura ponovni izbor, idući tako daleko da je zahtevao njegovo uklanjanje iz kontrolne platforme društvenih medija ako ne zaustavi svako političko oglašavanje.

U stvari, Soroš vidi diktatore svuda, posebno kao pretnju EU. U svojoj rodnoj Mađarskoj, rekao je, “Viktor Orban je već iskoristio hitnu situaciju Kovid-19 i zarobljeni parlament da imenuje sebe za diktatora.” Takođe mu se činio bolan koncept zakonskog izazova Nemačke prema Briselu o kvantitativnom ublažavanju, izražavajući zabrinutost da bi druge zemlje mogle „slediti njen primer“ i započeti stavljanje sopstvenih zakona iznad EU ako ta alijansa odmah ne kazni pridošlice poput Mađarske i Poljske kada „krše zakon EU“.

“Ako presuda nemačkog suda spreči EU da se odupre ovakvim kretanjima, to će biti kraj EU kakvu znamo”, upozorio je. Izlazak Italije iz EU takođe bi ubilo savez, dodao je.

Pandemija koronavirusa razotkrila je pukotine u kontinentalnom savezu kad su se evropske nacije okrenule jedna protiv druge u sukobu oko zaliha i zatvorile svoje granice u pokušaju da spriječe virus. Italija je posebno pogođena, samo što su susedi i Brisel uglavnom zanemarili njen vapaj za pomoć. Kada je pomoć stigla, došla je iz neočekivanih krajeva – Rusije, Kine, Kube – ili u obliku usmenih obećanja koja se graniče s uvredljivim, kao što je to bila ponuda Nemačke da primi nekoliko desetina italijanskih pacijenata sa koronavirusom od njih 80.000, kako bi se oslobodila napetosti u zdravstvenom sistemu. Uporedo sa Španijom i Francuskom, Italija se suočava s uništenom ekonomijom jer njeni građani izlaze iz karantina – oko 700.000 dece mlađih od 15 godina nema adekvatnu hranu, prema rečima italijanske poljoprivredne organizacije – dok EU i dalje nerado pruža finansijsku pomoć.

(logicno.com​​​​​​​)

KOMENTARI10 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ovu smrdljivu njusku obesiti u Njujorku za banderu. Za primer drugim "filantropima".

 2. Gardista says:

  Sto ga ne ubiju kao Gadafija i uzmu mu pare da nahrane gladne i rese se bede.

  • Popara Dorcol says:

   Sta , nemas sta da jedes, zbog tvoje bede treba poceti ubijanje ljudi. Gde ce biti kraj,

   • Milutin says:

    Ovo se graniči sa mnogoboštvom. ONI (Soroš, Gejts, Rokfeler, Rotšild i malo još drugih), koji su "demokratska većina kapitala" gledaju na one samozvane kraljeve-diktatore kao na pošast koja kalja njihovu demokratiju. Ti diktator bi da pitaju nešto narod. Pa valjda treba da pitaju NJIH BOGOVE a ne da diktatorski navode narod da pomisli da imaju neki značaj.

 3. Zoran says:

  Covek se pogubio.

 4. šiško says:

  Nikad nije bio mnogo pametan, ali ovo što je natrabunjao u ovom intervjuu opisuje ga kao nekog ko je potpuno odlepio. Nepovezane, rasejane misli, slabo artikulisani pokušaji političke propagande, prazne floskule van konteksta itd. On je svoje završio.

 5. Zoran says:

  A sta nece biti isto? Da nece da radimo mnogo za male pare? Ili necemo da radimo nista a primamo mnogo? Sta nece biti isto? Jel cete da uvedete komunizam u svetu? I sta onda? Jel cete da bacite atomsku bombu? I sta onda? Jel ce svi d agladujemo jer nestalo plodne zemlje? Ili cemo svi d aumremo od zedji jer nema vode? Ili cemo da se otopimo od tvog globalnog zagrevanja? E pacenice. mozes samo da nas kaznjavas jer ne ide kako si planirao, ne slusamo te.

 6. persida says:

  Sto vise pije decje krvi, to je sve mladji.

  • Miraš says:

   Soroš je možda već u skladištu-zamrzivaču tipa "krionika" na minus 196 stepeni C. A ovaj što nam se javlja može biti dvojnik.

 7. Crni says:

  Zle stvari zlim ljudima daju krila da još veće zlo počine. E, ta mi je vala kao u Njegoša. Planeta zemlja je postala kristalna lopta u rukama zlikovaca, da li će je tresnuti i razbiti? Pa naravno da hoće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *