ŠOVINIZAM: Hrvati koče obnovu Principove kuće

ŠOVINIZAM: Hrvati koče obnovu Principove kuće

22 februara 2014

dru-kuca-Gavrila-Principa_620x0U Bosanskom Grahovu, uprkos velikoj besparici i žestokim političkim opstrukcijama, ne odustaju od – obnove i rekonstrukcije kuće Gavrila Principa u njegovom rodnom selu Obljaj.

Dok čekaju dolazak delegacije Grada Novog Sada i uplatu početnih 15.000 evra, u ovom mestu ne gube vreme.

– Izvršili smo sanaciju terena oko Gavrilove kuće, a privedena je kraju izrada projektne dokumentacije. Zasad nema nagoveštaja da bi realizaciju ideje oko obnove ovog objekta finansijski pomogle druge institucije, pogotovo ne iz Livanjske županije, kojoj teritorijalno pripada naša opština – kaže za „Novosti“ načelnik grahovske opštine Uroš Makić.

Grahovljaci zasada jedino računaju na donaciju iz Novog Sada, a matičnoj županiji nisu se ni obraćali za sufinansiranje sanacije Principove kuće. Štaviše, iz županije stižu političke opstrukcije.

Tadija Ljubičić iz Tomislavgrada (bivšeg Duvna), predsednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) za BiH, koji je na ovo mesto izabran na nedavnom saboru pod sloganom „Teško kući bez ljubavi bratske, Herceg-Bosni bez zemlje Hrvatske“, osudio je najavu obnove Principove kuće.

– Čin osuđujemo zbog raspirivanja međunacionalne mržnje,netrpeljivosti, veličanja terorizma i neodustajanja od Garašanin-Moljević-Šešeljevog programa. Isto tako, HČSP osuđuje i vlasti Herceg-bosanskog kantona koje zabijaju glavu u pesak – stoji u saopštenju HČSP BiH koji je potpisao Tadija Ljubičić, indirektno prozvavši Dragana Čovića,predsednika HDZ-a zbog saradnje sa Dodikom i Lagumdžijom.

U Bosanskom Grahovu nemaju nameru da reaguju na ovo. Gledaju svoja posla. Makić tvrdi da će radovi na obnovi kuće Gavrila Principa biti okončani po planu. Dipl. inž. Dara Kesić je potvrdila da je dokumentacija spremna.

– Prezentovaćemo je delegaciji Novog Sada kad dođu. S obzirom na nagoveštena skromna sredstastva tako je urađen i izvedbeni i kombinovani projekat. Gornji deo kuće, koji je potpuno izgoreo i gde se nalazila spomen-soba i muzejska postavka Gavrila Principa, obnovićemo drvenom građom i oplatom. Ako obezbedimo više sredstava od obećanih, onda ćemo poboljšati sada skromnu projektnu dokumentaciju – kazala nam je Dara Kesić.

Rodna kuća Gavrila Principa i spomen-soba u kojoj se nalazio originalni crtež-plan atentata pripadnika Mlade Bosne na Franju Ferdinanda, potpuno je izgorela u napadu hrvatske vojske na Bosansko Grahovo, pre dve decenije u akciji „Oluja“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *