ШПАНИЈА НЕ МЕЊА СТАВ – НЕЋЕ ПРИЗНАТИ тзв. КОСОВО

ŠPANIJA NE MENJA STAV – NEĆE PRIZNATI tzv. KOSOVO

7 marta 2023

Španija ne menja svoj stav u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti „Kosova“, a poručuje da je vreme da se ulože poslednji napori u rešavanje sporova između tzv. Kosova i Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje upućeno španskom Ministarstvu spoljnih poslova da li je Madrid promenio stav o „Kosovu“, nakon što su se Priština i Beograd usaglasili oko evropskog predloga za normalizaciju odnosa, iz ovog ministarstva je rečeno da „pitanje teritorije `Kosova`“ treba da bude rešeno kroz dijalog, uz posredovanje Evropske unije.„Vreme je da uložimo poslednje napore za rešavanje kosovskog pitanja“, rekla je za RSE Elena Aljarila Kortezon, savetnica za komunikacije u Ministarstvu spoljnih poslova Španije.

Španija i još četiri zemlje EU (Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka) i dalje ne priznaju nezavisnost koju je „Kosovo“ proglasilo 2008. godine.

Zvanični Madrid je rekao da ima još posla na postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa tzv. Kosova i Srbije.

„Rezultat sastanka od 27. februara bio je korak napred, ali ima još posla u smislu postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, koji je u februaru pozdravio Evropski savet. Iako je pozitivno što su se i Priština i Beograd usaglasili oko teksta predloga bez ikakvih izmena, neće biti čvrstog dogovora bez jasnog plana kako će se on sprovoditi“, navodi se u odgovoru upućenom RSE.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bob says:

    WTF?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *