ШПАНИЈА ПОНОВИЛА: Не постоји независно Косово!

ŠPANIJA PONOVILA: Ne postoji nezavisno Kosovo!

13 marta 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Španije Žozepom Borelom istakao da je Priština donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time označila njegov kraj, kao i da se ne zna šta će biti njeni sledeći potezi, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu.

Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.Vučić je šefu španske diplomatije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije.

On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje.

Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovala da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćene sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih avio-linija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Predsednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sasulja says:

    Samo jos da to shvati i vlada u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *