ШПАНИЈА СТАЛА УЗ СРБИЈУ: Забранила косовску заставу!

ŠPANIJA STALA UZ SRBIJU: Zabranila kosovsku zastavu!

7 novembra 2018

Karatisti s Kosova na Svetskom prvenstvu u karateu u Madridu učestvuju bez državnih obeležja. Zastava nema ni u sportskoj hali. Iako su ostali učesnici tog takmičenja na poleđini kimona imali obeležja svojih država, karatistima sa Kosova natpis KOS nije bio dozvoljen, već je na tom mestu pisalo WFK – Svetska karate federacija.

Naime, kako piše Koha ditore, španska vlada koja se oštro protivi nezavisnosti Kosova, odlučila je da zabrani isticanje državnih simbola Kosova na pomenutom takmičenju, kao i u samoj hali gde se takmičenja odvijaju od 5. do 11. novembra.Iako su ostali učesnici tog takmičenja na poleđini kimona imali obeležja svojih država, karatistima sa Kosova natpis KOS nije bio dozvoljen, već je na tom mestu pisalo WFK – Svetska karate federacija. Međutim, Koha navodi da reakcije sa Kosova povodom te odluke španske vlada još nije bilo. Olimpijski komitet Kosova se takođe nije oglašavao.

Takođe, i Karate federacija Kosova izabrala je da ne kaže ništa povodom ove oduke, dok je informaciju o tome da kosovska reprezentacija ima „nejednak tretman“ potvrdila tek nakon zahteva koji joj je Koha ditore uputila.

Španija se, podsetimo, zbog sopstvene situacije sa Katalonijom, koja teži ka nezavisnosti, snažno protivi nezavisnosti Kosova. U aprilu ove godine španski predsednik Marjano Rahoj „okrenuo je naglavačke“ Brisel, kada je odbio da stavi svoj potpis na zajedničku deklaraciju koja je trebalo da bude objavljena tokom samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

Prethodno je španski “Pais“ preneo da je Španija stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije, s ciljem da se ime i potpis Rahoja ne nađu u istom dokumentu i na istom nivou sa predstavnikom teritorije čiju državnost Španija nije priznala.

Rahoj na kraju nije ni otišao na taj samit, a Španija je bila predstavljena na nižem diplomatskom nivou.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    SrPijanski pRCednik je pitao narod "a šta hoćete? Da se izoluJEM"? On smatra da je on država,i da država pripada njemu! Ako je interes Srbije da se izoluješ,što i jeste,onda IMA DA SE IZOLUJEŠ,SVE TI PO SPISKU!

  2. darko says:

    Spanci veci Srbi od naseg predsednika koji ide za Francusku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *