Шпанска министарка одбране запретила Каталонији војном силом ако покуша да се отцепи

Španska ministarka odbrane zapretila Kataloniji vojnom silom ako pokuša da se otcepi

10 jula 2017

MINISTARKA odbrane Španije – Marija Dolores de Kospedal – izjavila je da su oružane snage zemlje dužne da zaštite njenu teritorijalnu celovitost.

Te njene reči naišle su na podršku španskih generala i u političkom vrhu u Madridu. Međutim, u Kataloniji su ih pravilno procenili – kao direktnu pretnju primenom vojne sile protiv ove provincije koja želi da se preko referenduma odvoji od Španije i da postane nezavisna država.

De Kospedal je za vreme proslave 40-godišnjice njenog ministarstva rekla da obaveza armija i Civilne garde nije samo zaštita demokratskih vrednosti i Ustava Španije, nego i njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

„Uvek kada su Španiji bile potrebne njene Oružane snage – one su se odmah stavljale na raspolaganje“.

U isto vreme je u parlament Katalonije stigao predlog zakona o referendumu o nezavisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slučajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih reči je već objavio: „Spremni smo da izvršimo sve što od nas traži Ustav zemlje i što nam naloži vlada Španije“.

Španskim generalima je zabranjeno da se javno izjašnjavaju povodom političkih tema. Zabrana se odnosi i na „katalonsko pitanje“.

Predsednik vlade Katalonije, Karles Pudždemon, povodom ministarkinih reči je već izjavio:

„Vlada Španije – koja sada maše vojnim uniformama – pravi veliku grešku ako misli da će nas time zaplašiti“.

Pudždemon je saopštio da će se „referendum nezavisnosti“ – uprkos svim pretnjama i potezima zvaničnog Madrida – održati 1. oktobra.

Madrid će pokušati da zaustavi Kataloniju preko Ustavnog suda Španije koji će – kako se najavljuje – referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo održavanje.

Pudždemonove reči su najava da se Barselona neće zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred pretnjom slanja španske armije da spreči otcepljenje Katalonije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Pitam se, kako bi Vulin reagovao kada bi Vojvodina htela da se otcepi. Verovatno bi slegao ramenima i rekao da nije on kriv što je napravljen takav ustav….. Ovde sam malo nepravedan prema tom komunisti, zato što bi isto reagovali i ostali da su na njegovom mestu, Brnabić, Vučić, Dačić, Nikolić, Martinović, Veroljub Arsić, Marijan Rističević, Vladimir Đukanović,…. Više bi mogli očekivati od Čedomira Jovanovića nego od ovih koje sam nabrojao, i koje nisam nabrojao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *