ШПАНСКА ВЛАДА АКТИВИРАЛА ЧЛАН 155: Каталонија губи аутономију!

ŠPANSKA VLADA AKTIVIRALA ČLAN 155: Katalonija gubi autonomiju!

19 oktobra 2017

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije.

Katalonski lider Karlos Pudždemon imao je vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost.

Pudždemon je poslao pismo španskom premijeru u kojem je zapretio da će proglasiti nezavisnost ukoliko ne budu ponuđeni pregovori i dijalog. U međuvremenu, Španija je aktivirala član 155 po kojem se ukida autonomija Katalonije.

Prema pisanju španskog lista „El Pais“, španska vlada sastaće se u nedelju kako bi pokrenula pomenuti član Ustava i tako postepeno ukinula autonomije. Član 155 je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost.

U političkim krugovima taj član zovu i „nuklearna opcija“, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao „atomskom bombom“. Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije. Ta mera u Španiji još nikad nije uvođena. Taj član predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja – i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije, javlja Rojters. Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.

Britanska novinska agencija javlja da će se po ovom pitanju uskoro oglasiti portaparol španske vlade. Mediji su ranije nagoveštavali da Pudždemon ni danas neće izeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.

Ovo je sadržaj pisma Pudždemona španskoj vladi:

Odgovor španske vlade katalonskom lideru:

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Iza Pudz-demona stoji Demon.

  2. Kosovac says:

    „Španija je aktivirala član 155 po kojem se ukida autonomija Katalonije…..“. Ovo što je Španija uradila je mnogo gore od one jogurt revolucije kojom je dušman Milošević zagorčao život Vojvođanerima………. Sada Kataloniju ne spašava ni bagerista Džo sa svojim utovarivačem. Možda jedino ako Soroš zamoli Jevrejskog premijera Natanjahua da pošalje ambasadora koji bi zapretio malo Madridu.

  3. Miraš says:

    Narednih dana bitno je da spre;e i ne doyvole eventualne sukobe u Kataloniji i to sa tvrdnjom pred svetskom javnošću da njih Katalonce kao narod diskriminišu i ugrožavaju Španske vlasti. Takvi sukobi mogu i veštački da se izazovu. Katalonci trenutno od tri bitna uslova imaju samo uslov pod a), ali ni to nije sigurno jer na referendumu je izlasnost bila oko 43%, zatim postojala je mogućnost duplog glasanja. Zasad sigurno nemaju uslove pod b) i C). (a) Mora postojati narod (Katalonci) koji, iako brojčano manjinski u odnosu na ostatak stanovništva matične države (Španije), čini većinu na delu teritorije te države (Katalonije).(b) Država od koje narod u pitanju želi da se odvoji [da izvrši secesiju] mora naneti ozbiljne nepravde tom narodu koje se sastoje od - ozbiljnih povreda ili poricanja unutrašnjeg prava naroda na samoopredeljenje tog naroda (kroz npr. oblike diskriminacije) - ozbiljnih i široko rasprostranjenih povreda fundamentalnih ljudskih prava pripadnika tog naroda; (c) Ne može više biti realnih i delotvornih mogućnosti za mirno rešenje konflikta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *