ŠPANSKI KARDINAL: Homoseksualnost je defektnost koja se može izlečiti

ŠPANSKI KARDINAL: Homoseksualnost je defektnost koja se može izlečiti

20 januara 2014

Fernando_Sebastian_arzobispo_PamplonaNovoizabrani španski kardinal Fernando Agilar (84) opisao je homoseksualnost kao „defekt“ koji se može otkloniti lečenjem, a time je izazvao osudu grupa koje se zalažu za prava pripadnika gej populacije.

„Mnogi ulažu pritužbe i ne tolerišu to (homoseksualnost), ali ja kažem, uz sve poštovanje, da je homoseksualnost defektan način izražavanja seksualnosti, jer seksualnost ima svoju strukturu i cilj, a to je rađanje“, rekao je Agilar španskom listu „Sur“.

Intervju je objavljen juče, nedelju dana nakon što je papa Franisko imenovao Agilara za jednog od 19 novih kardinala, koji će biti zvanično postavljeni na tu dužnost 22. februara, preneo je AFP.

„Naša tela su puna nedostataka. Ja imam visok krvni pritisak. Pa, da li ću se naljutiti zbog toga što su mi to rekli? To je defekt koji moram da otklonim što bolje mogu“, rekao je novi španski kardinal, koji je penzionisani nadbiskup grada Pamplone na severu zemlje.

„Ukazati jednom homoseksualcu na defekt nije uvreda, već pomoć, pošto mnogi slučajevi homoseksualnosti mogu da se otkriju i normalizuju adekvatnim lečenjem“, istakao je Agilar.

Na pitanje da li deli stav pape Franciska, koji je u julu prošle godine izjavio: „Ako je neko gej, a svesrdno se moli Bogu, ko sam ja da mu sudim“, Agilar je odgovorio da papa pokazuje poštovanje prema svim ljudima, ali da ne menja učenje Crkve.

„Jedno je iskazati dobrodošlicu i naklonost prema homoseksualnoj osobi, a drugo moralno opravdavati homoseksualnost“, objasnio je španski nadbiskup.

Grupa za zaštitu prava homoseksualaca „Kolegas“ pozvala je Agilara da povuče svoj komentar.

„Nadamo se da će on korigovati svoju izjavu. Napominjemo da homoseksualnost nije izlečiva bolest, ali homofobija jeste“, saopštila je ta grupa.

Agilarove reči osudio je i Nikolas Fernandes, koji se nalazi na čelu grupe koja se zalaže za gej i lezbejska prava „Entiende“ sa sedištem u Malagi.

„Ovo nije prvi put da kardinali kažu za nas da smo defektni“, primetio je Fernandes, pozivajući na usvajanje zakona o nediskriminaciji kojim bi se osudile takve izjave.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *