ШПАНСКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: ЕУ „замрзава“ односе са Америком до председничких избора

ШПАНСКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: ЕУ „замрзава“ односе са Америком до председничких избора

7 јуна 2020

Лидери држава ЕУ схватају да треба ревидирати односе са САД, али то планирају да ураде након што буде познат нови председник САД, пише „Паис“.

Вероватно, Доналд Трамп неће напустити Белу кућу након председничких избора у новембу, али га у ЕУ, ипак сматрају политички рањивим лидером. Разлог су предузети кораци шефа Беле куће у борби против пандемије и смиривања протеста по целој земљи, пише „Паис“. Лист наводи, да већина европских лидера нема намеру да покуша да ревидира односе ЕУ са САД, пре његовог реизбора на изборима 3. новембра или победе кандидата Демократске партије Џоа Бајдена.Брисел не жели да „троши политички капитал“, како би нашао заједнички језик са Трампом, чија је популарност на континенту због протеста пала на минимум. Већина држава ЕУ схвата да је ревидирање односа неизбежно, али су, за сада, спремни да замрзну или успоре развој односа са САД на пет месеци, до председничких избора.

„Без сваке сумње, трансатланским односима је потребна хитна ревизија. На наше односе не можемо одговорити искључиво једностраним мерама“, изјавила је шпанска министарка Аранча Гонсалес Лаја.

„Трансатлански односи? То је питање које треба да размотримо, чим се одрже избори и ми сазнамо њихов резултат“, наводи „Паис“ речи амбасадора Немачке у Бруселу Михаела Клауса, који је учествовао на конференцији аналитичког центра European Policy Centre, на којем је говорио о приоритетима председавања Немачке ЕУ од 1. јула.

На овај начин, трансатланска заједница „улази у непредвидљиву фазу, када САД више не виде како безусловног партнера који штити начин живота, базиран на владавини закона и демократије“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u