ШПАНСКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: ЕУ „замрзава“ односе са Америком до председничких избора

ŠPANSKI MEDIJI OTKRILI: EU „zamrzava“ odnose sa Amerikom do predsedničkih izbora

7 juna 2020

Lideri država EU shvataju da treba revidirati odnose sa SAD, ali to planiraju da urade nakon što bude poznat novi predsednik SAD, piše „Pais“.

Verovatno, Donald Tramp neće napustiti Belu kuću nakon predsedničkih izbora u novembu, ali ga u EU, ipak smatraju politički ranjivim liderom. Razlog su preduzeti koraci šefa Bele kuće u borbi protiv pandemije i smirivanja protesta po celoj zemlji, piše „Pais“. List navodi, da većina evropskih lidera nema nameru da pokuša da revidira odnose EU sa SAD, pre njegovog reizbora na izborima 3. novembra ili pobede kandidata Demokratske partije Džoa Bajdena.Brisel ne želi da „troši politički kapital“, kako bi našao zajednički jezik sa Trampom, čija je popularnost na kontinentu zbog protesta pala na minimum. Većina država EU shvata da je revidiranje odnosa neizbežno, ali su, za sada, spremni da zamrznu ili uspore razvoj odnosa sa SAD na pet meseci, do predsedničkih izbora.

„Bez svake sumnje, transatlanskim odnosima je potrebna hitna revizija. Na naše odnose ne možemo odgovoriti isključivo jednostranim merama“, izjavila je španska ministarka Aranča Gonsales Laja.

„Transatlanski odnosi? To je pitanje koje treba da razmotrimo, čim se održe izbori i mi saznamo njihov rezultat“, navodi „Pais“ reči ambasadora Nemačke u Bruselu Mihaela Klausa, koji je učestvovao na konferenciji analitičkog centra European Policy Centre, na kojem je govorio o prioritetima predsedavanja Nemačke EU od 1. jula.

Na ovaj način, transatlanska zajednica „ulazi u nepredvidljivu fazu, kada SAD više ne vide kako bezuslovnog partnera koji štiti način života, baziran na vladavini zakona i demokratije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *