ШПАНСКИ ПРЕМИЈЕР: Шпанија ће признати Палестину до лета

ŠPANSKI PREMIJER: Španija će priznati Palestinu do leta

2 aprila 2024

Španska vlada planira da prizna Palestinu kao nezavisnu državu pre početka leta, saopštio je premijer Pedro Sančez.

On je prošlog meseca najavio da će Palestina biti priznata tokom mandata trenutne Vlade Španije, ali je rok pomeren kako bi se potencijalno poklopio sa evropskim izborima zakazanim za 9. jun, prenosi „Pais“.Sančez je ipak napomenuo da vlada mora da „obrati pažnju na odluke koje će biti donete u Briselu i SAD, posebno uzevši u obzir američke predsedničke izbore u novembru“.

Španski premijer je juče započeo turu po Bliskom istoku, i sinoć je stigao u Jordan, pri čemu ga, u pokušaju da utiče na ključne aktere u regionu da postignu održivo rešenje za rat u Gazi, očekuju i posete Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Na zvaničnoj veb-stranici španske vlade navedeno je da Španija cilja na priznanje dve države, i da će se premijer u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa prestolonaslednikom Mohamadom bin Salmanom, takođe zalagati da arapske države koje do sada to nisu učinile, priznaju Izrael.

Kako piše španski list, Španija je nedavno nastojala da postigne dogovor sa drugim evropskim državama o priznavanju nezavisne palestinske države.

Lideri Španije, Slovenije, Irske i Malte odobrili su zajedničku deklaraciju u kojoj su pokazali spremnost da to učine „kada (taj potez) bude mogao da da pozitivan doprinos i kada okolnosti budu odgovarajuće“, dok se Madrid nada da će se ostale zemlje bloka pridružiti naknadno.

Španija je priznanje Palestine u EU promovisala kao „koaliciju dobrovoljaca“ zbog oštrog protivljenja Nemačke i Austrije i nedostatka podrške Italije i Francuske, a zemlje koje već priznaju palestinsku državu su većinski zemlje bivšeg istočnog bloka, poput Rumunije, Mađarske, Bugarske, Češke i Slovačke, dok je Švedska to uradila nezavisno 2014.

Na sajtu vlade dodato je će se španski premijer tokom sastanka sa liderima zemalja Bliskog istoka dotaći pitanja ljudskih prava u tom regionu, preneo je „Pais“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *