ШПАНСКИ ПРЕМИЈЕР: Шпанија ће признати Палестину до лета

ШПАНСКИ ПРЕМИЈЕР: Шпанија ће признати Палестину до лета

2 априла 2024

Шпанска влада планира да призна Палестину као независну државу пре почетка лета, саопштио је премијер Педро Санчез.

Он је прошлог месеца најавио да ће Палестина бити призната током мандата тренутне Владе Шпаније, али је рок померен како би се потенцијално поклопио са европским изборима заказаним за 9. јун, преноси „Паис“.Санчез је ипак напоменуо да влада мора да „обрати пажњу на одлуке које ће бити донете у Бриселу и САД, посебно узевши у обзир америчке председничке изборе у новембру“.

Шпански премијер је јуче започео туру по Блиском истоку, и синоћ је стигао у Јордан, при чему га, у покушају да утиче на кључне актере у региону да постигну одрживо решење за рат у Гази, очекују и посете Катару и Саудијској Арабији.

На званичној веб-страници шпанске владе наведено је да Шпанија циља на признање две државе, и да ће се премијер у Саудијској Арабији, током састанка са престолонаследником Мохамадом бин Салманом, такође залагати да арапске државе које до сада то нису учиниле, признају Израел.

Како пише шпански лист, Шпанија је недавно настојала да постигне договор са другим европским државама о признавању независне палестинске државе.

Лидери Шпаније, Словеније, Ирске и Малте одобрили су заједничку декларацију у којој су показали спремност да то учине „када (тај потез) буде могао да да позитиван допринос и када околности буду одговарајуће“, док се Мадрид нада да ће се остале земље блока придружити накнадно.

Шпанија је признање Палестине у ЕУ промовисала као „коалицију добровољаца“ због оштрог противљења Немачке и Аустрије и недостатка подршке Италије и Француске, а земље које већ признају палестинску државу су већински земље бившег источног блока, попут Румуније, Мађарске, Бугарске, Чешке и Словачке, док је Шведска то урадила независно 2014.

На сајту владе додато је ће се шпански премијер током састанка са лидерима земаља Блиског истока дотаћи питања људских права у том региону, пренео је „Паис“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u