ШПАНСКИ СУДИЈА У ХАГУ ДИГАО ГЛАС: Доживотни затвор Караџићу нема везе са људскошћу

ŠPANSKI SUDIJA U HAGU DIGAO GLAS: Doživotni zatvor Karadžiću nema veze sa ljudskošću

23 marta 2019

JEDAN od dvojice sudija Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu koji je bio protiv doživotne kazne Radovanu Karadžiću, Španac Hose Rikardo de Prada Soleansa (62), objasnio je u izdvojenom mišljenju da smatra da ga je trebalo osuditi na 40 godina, jer „kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost“, što se dešava s doživotnom.

„Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi s trajanjem ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne sme izgubiti svoju ljudskost, i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete“, napisao je De Prada, prenose današnje „Večernje novosti“.De Prada je postao sudija 1986. godine, a radio je u Krivičnom odeljenju Nacionalnog suda Španije specijalizovanog za organizovani kriminal, tešku korupciju, ratne zločine i terorizam.

Od 2005. do 2007. godine bio je sudija Apelacionog suda veća BiH, gde je osudio trojicu Srba zbog zločina protiv čovečnosti, a od 2011. godine je sudija Mehanizma u Hagu.

Drugi sudija koji nije glasao za doživotnu kaznu Karadžiću bio je Portugalac Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Od 2005. do 2007. godine bio je sudija Apelacionog suda veća BiH, gde je osudio trojicu Srba zbog zločina protiv čovečnosti, a od 2011. godine je sudija Mehanizma u Hagu. Naravno,čim Srbina osudiš dobiješ unapređenje,i onda žvalaviš o pravdi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *