ШПАНСКИ СВЕШТЕНИК ЗЛОСТАВЉАО МАЛОЛЕТНИКЕ: Осуђен на тридесет година затвора

ŠPANSKI SVEŠTENIK ZLOSTAVLJAO MALOLETNIKE: Osuđen na trideset godina zatvora

13 septembra 2022

VRHOVNI sud Španije osudio je danas sveštenika na trideset godina zatvora zbog zlostavljanja sedmoro maloletnika u katoličkom internatu pre skoro deceniju kada je radio kao njihov učitelj.

U svojoj presudi sud je naveo da je sveštenik iskoristio svoj položaj da neprikladno dodiruje genitalije dečaka, na primer dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim prostorijama pod izgovorom medicinskog lečenja, prenosi Rojters.Sud je zakljucio „da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera“ i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 evra i odštetu od 2.000 evra svakoj od žrtava.

Navodi o zlostavljanjima dece od katoličkog sveštenstva i o mogućem zataškavanju crkve pojavili su se poslednjih meseci u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli crkvu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Navodi se da je verski autoritet u centralnoj provinciji Siudad Real oduzeo svešteniku čin 2019. godine i prijavio slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim kada je podučavao studente tinejdžere.

List „El Pais“ je u decembru izvestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane sveštenstva u trajanju od sedam decenija, a parlament je kasnije dao zadatak državnom ombudsmanu da sprovede istragu.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je danas da je njegova kancelarija već u prva dva meseca istrage pomogla 201 žrtvi.

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko ožalošćena zloupotrebama i da će sarađivati sa vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i reparacije žrtvama.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  Nas sud tu nece kod ovakvih stvari da se mesa. Neka zlostavlja ko koga stigne, samo da nije javno i u nasoj javnoj rijaliti kulturnoj edukaciji. Kako li tolike pare nisu doprinele nekoj scenskoj predstavi Dostojevskog ili Cehova, kako bas "slucajno" nadjose ove "nadarene" glumce da nas uveseljavaju. Ruse i planski urnisu Srpski narod, imali jos koje budale da mu to nije jasno.

 2. Petrovgrad says:

  Ja očekivao da nam taj frater dodje kao počsni gost ili kum na pederbalu u Beogradu. Sada sigurno neće moći da dodje, jer je službeno sprečen.

  • persida says:

   Neka dodje kao pocasni gost, pred hapsenje. Ima dosta nasih popova koji bi ga docekali. Da li ste primetili da je Kosovac nestao, bas sad pred paradu? Pricao o sorosoidima, a nijednom da osudi homoseksualne parade i druga izivljavanja nad srpskim narodom. Ne sme jer radi za sorosoide.

 3. Čudoser iz Nazareta says:

  "sveta" katolička crkva...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *