Шпаргле – одличне за бубреге и мокраћне канале

Шпаргле – одличне за бубреге и мокраћне канале

25 јуна 2017

Шпаргла је вишегодишња биљка која спада у поврће и која се, осим што се користи у исхрани, користи и за побољшање бројних здравствених проблема и стања. Одличан је извор влакана, фолне киселине, витамина Ц, Е и Б6, а садржи и натријум, калијум, калцијум, магнезијум, фосфор и цинк.

Између осталог се употребљава за олакшавање болова у зглобовима, решавање хормоналног дисбаланса код жена, затвора, прочишћавање крви, повећања плодности, против цревних паразита, против реуме.

У исто време, неки је наносе и директно на кожу за чишћење лица и решавање проблема са акнама.

Два изузетно битна својства ове биљке јесу и то што помажу код лечења инфекција уринарног тракта, тј. мокраћног канала и других стања која изазивају бол и отицање у уринарном тракту, као и за спречавање стварања песка и камења у бубрезима.

Многи пацијенти који имају проблема са бубрезима, имају симптоме високог крвног притиска и отицања, због самог оштећења бубрега.

На шпарглу се често гледа као на природан диуретик, који може да помогне при смањењу отицања и спуштању високог крвног притиска.

Осим тога, она има и својство умиривања читавог уринарног система, што потом спречава даље оштећење бубрега, због њихове повезаности.

Када су бубрези оштећени, биће им теже да функционишу због чега ће се токсини додатно нагомилати у крви, што ће довести то још озбиљнијих симптома и проблема.

Шпаргла ће помоћи тако што ће очистити бешику и бубреге и све токсине кроз мокраћу извести у спољну средину.

Биљна комбинација шпаргле и целера, названа аспарагус-п, помаже у смањењу запаљења уринарног тракта, нарочито у бурезима, што је закључак истраживања објављеног у часопису „Фитотерапијска истраживања“ у марту 2008. године.

У овом истраживању, аспарагус-п је смањио запаљење бубрега и побољшао њихову функцију.

Аутори наводе да аспарагус-п делује тако што смањује активност слободних радикала, који су укључени у запањење и оштећење ћелија.

Међутим, треба скренути пажњу на то да би шпаргла требало да се избегава када су бубрези хронично упаљени, као што је у случају нефритиса.

У том случају не би требало да се једе у већим количинама.

Како јести шпарглу?

Најбољи начин да једете шпарглу јесте као салату уз оброк, јер ћете на тај начин имати највише користи и извући све хранљиве састојке ове благотворне биљке. Поред тога, можете је скувати и од ње направити пире и држати га у затвореној посуди у фрижидеру.

Наравно, немојте га држати дуже од четири до пет дана, како шпаргла не би изгубила своја основна својства. Свакога дана можете узимати четири пуне супене кашике два пута дневно, за терапеутско деловање. Уколико вам је укус прејак, можете га ублажити тако што ћете додати мало воде да бисте смањили интензитет.

Оно што је битно истаћи јесте и да шпарглу можете јести у готово неограниченим количинама због њене ниске калоријске вредности. У 100 грама шпаргле се садржи само 20 калорија, од чега чак 93 одсто отпада на води, а остало иде на угљене хидрате (3,88 грама), протеине (2,2 грама) и масти (0,12 грама).

Превише шпаргле – нуспојаве

Шпрагла је изузетно здрава биљка и уколико је једете превише, нећете имати никакве нуспојаве. Међутим, неки људи имају мало проблема са надимањем и гасовима, након што је једу. Такође, мирис вашег урина може бити нешто јачи него обично. Ово само доказује то да је шпаргла диуретик и да ће превише уноса ове биљке ишчистити токсине и елиминисати их из организма путем мокраће.

Додатна напомена

Озбиљне уринарне инфекције и проблеми са бубрезима се морају лечити антибиотицима. У супротном бактерије могу да инфицирају и друге органе или да уђу у крвоток па доведу чак и до сепсе. Најбоље би било да се консултујете са лекаром како бисте видели на који начин бисте могли да укључите и шпарглу као вид лечења инфекција, поред лекова који су вам преписани.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u