Spas je u srpskom oružju

Spas je u srpskom oružju

27 juna 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Na otvaranju međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme pod nazivom «Partner 2013» koji još uvek traje u Beogradu, ministar odbrane i Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da ministarstvo odbrane i Vlada Srbije imaju nameru da pomoću odbrambene industrije pokrenu razvoj celokupne srpske privrede.

Poznata je činjenica da vojna industrija i te kako može da bude zamajac ekonomskog razvoja i izvor velikih deviznih prihoda, a kao primer može da posluži vojna industrija Rusije, koja je samo prošle godine prodala oružja i vojne opreme u vrednosti 16 milijardi dolara.

Na sajmu naoružanja, na kome ove godine učestvuje stotinak kompanija, uključujući i one iz Ruske Federacije i sa Zapada, vicepremijer je istakao da vojna industrija u Srbiji zapošljava na desetine hiljada ljudi, što znači dajeostala jedna od najvitalnijih grana srpske privrede koja ima potencijal da pokrene razvoj i drugih privrednih grana.

Između ostalog, on je rekao da će Srbija u narednom periodu nastaviti da unapređuje saradnju sa odbrambenom industrijom Ruske Federacije. Podsetimo, o toj saradnji je Vučić pre pola godine u Beogradu razgovarao sa potpredsednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom, kada su se dvojica vicepremijera dogovarala o proizvodnji za rusko tržište, ali i za treća tržišta.

A koliki potencijal leži u srpsko-ruskom zajedničkom plasmanu oružja i vojne opreme na pomenuta treća tržišta, govori zvanični podatak o izvoznoj moći ruske vojne industrije, koji kaže da je Rusija samo u prvim mesecima ove godine prodala naoružanja za skoro sedam milijardi dolara, što znači da je do sada u ovoj godini zabeležila povećanje izvoza oružja za 15 procenata u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Rusija je u ovom trenutku drugi najveći izvoznik oružja na svetu jer pokriva preko 25 posto globalnog tržišta naoružanja, što joj je prošle godine donelo prihode od oko 16 milijardi dolara. Pomenuta suma novca se svake godine sve više povećava, i to pre svega zbog prodaje naoružanja na Istoku, odnosno najviše u Kini i Indiji. Na taj način je Moskva u kratkom vremenskom periodu od samo dve poslednje godine povećala svoj izvoz naoružanja i vojne opreme za impresivnih 46 posto.

Dakle, da se vratimo na početak priče i na beogradski međunarodni sajam, na kome se moglo čuti da je srpska vojna industrija ostvarila važne rezultate u proizvodnji, izvozu i zapošljavanju, kao i to da je realno da Srbija bude konkurentna na svetskim tržištima. To potvrđuje i nedavno puštanje u radfabrike borbenih složenih sistema u Velikoj Plani, u kojoj je zaposleno preko 200 ljudi, a koja je još ranije prilikom susreta sa Rogozinom bila pominjana u kontekstu srpsko-ruske vojne saradnje.

Prema tome, vojna industrija u Srbiji, ukoliko joj država bude posvećivala potrebnu pažnju, zaista može poslužiti kao zamajac za razvoj celokupne privrede u zemlji, a to pokazuje i iskustvo mnogih država u svetu. Pogotovo ako srpska industrija naoružanja i vojne opreme udruži svoje znanje i proizvodne kapacitete sa onima koji su već dokazani svetski lideri na tom polju, poput Ruske Federacije.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *