Спас од заборава „Застава филма“

Spas od zaborava „Zastava filma“

24 februara 2019

ZNAČAJ „Zastava filma“ je u tome što je daleko prevazišla razlog svog nastanka. Kratki igrani i dokumentarni filmovi koje su stvarali moj otac Petar Golubović, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev i mnogi drugi autori i danas su sveži, hrabri, drugačiji. Sve suprotno onome što se očekuje od profila vojne ustanove. Ti zapisi su trajna i velika vrednost jugoslovenskog i srpskog filma.

Ovo je, između ostalog, rekao reditelj Srdan Golubović na predstavljanju knjige „Vojnofilmski centar ‘Zastava film'“ autora Stevana Jovičića, Vukomana Milovanovića i Miluna Vučinića. O monografiji su u sredu u Domu Vojske Srbije pored Vučinića, govorili i recenzent Mile Jovanić, kao i direktor „Zastava filma“ Goran Ikonić.

– Veliki deo njenog fonda čine snimci NATO bombardovanja – istakao je recenzent knjige Radoslav Zelenović. – Vreme već pokazuje koliko je napor da se zabeleži kataklizma koja nas je zatekla bio važan, jer je dokumentarni zapis. Moramo biti zahvalni Vojsci Srbije što je u vreme tranzicije sačuvala „Zastava film“, koja nije privatizovana i prodata kao „Avala film“ i „Dunav film“. Sa Kinotekom i „Filmskim novostima“ ona je sveto trojstvo i ponos filmske arhivistike.

Monografiju čine tri dela, od kojih prvi obuhvata period od 1896. do 1945, zatim drugi o zenitu produkcije od 1948. do 1990, te poslednja celina koja opisuje vojnu kinematografiju do današnjih dana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *