SPAS U MALOM: Buba koja će spasiti svet

SPAS U MALOM: Buba koja će spasiti svet

30 jula 2014

bubicaIako mala jedna buba može da nahrani sve gladne na planeti. Potrebno je samo ljudima objasniti kako da je uzgajaju i problem gladi može biti rešen, kažu autori ovog projekta.

Surlaši su male i skromne bube ali za Muhameda Ašura oni su rešenje mnogih problema u razvijenom svetu, piše CNN.

Ovi skromni insekti mogli bi da iskorene glad i neuhranjenost, izvuku zajednice iz siromaštva i snize nivoe ugljen-dioksida.

Za biće dugačko svega nekoliko centimetara to je veliki učinak ali i moć.

Ašur je sa nekoliko kolega studenata sa MekGil univerziteta pokrenuo kompaniju Aspire sa ciljem da predstavi uzgajanje insekata zemljama kojima fali hrane i nutritivnih sastojaka.

Ova ideja je prošle godine dobila Hult nagradu koju je pratilo milion dolara uloženih u seme. Nakon što su dobili nagradu, oni su pokrenuli pilot program u Gani, gde je čest problem nedostatka hrane.

Trenutno 75% predškolaca i dve trećine trudnica u Gani pati od anemije, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija.

„U ruralnoj zajednici, ishranu uglavnom čine ugljeni hidrati. Zbog nedostatka proteina, kojih ima u ribi i junetini, oni jedu nešto što nije hranljivo“, kaže dr Klement Akotsen Mensag, etimolog i istraživač sa Univerziteta u Gani.

„Surlaši su odlični suplement“, dodaje on.

U 2013. godini Organizacija za hranu i agrokulturu pri UN-u je objavila izveštaj pozivajući na konzumaciju insekata širom planete.

U izveštaju je zaključeno da insekti imaju vrlo slične nivoe proteina kao i govedina a pobeđuje u nivoima gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora i nekoliko amino-kiselina.

„Tamo gde ima manjka gvožđa, manjka i edukacije i poverenja u vlasti. Ukoliko odete u neko malo selo blizu Akre, teško ćete nagovoriti žene da piju tablete gvožđa ili neke druge suplemente“, tvrdi on.

„Na ovaj način predstavljamo gvožđe i proteine na način mnogo bliži ovoj kulturi“, dodae on.

U nekim delovima Gane, već je prihvaćeno konzumiranje surlaša.

„To nećete videti u svim delovima Gane ali gde se konzumira, to se čini sa velikom slašću“, kaže Ašur.

Proces uzgajanja surlaša nije komplikovan. Neko ko je neobrazovan ali industrijski potkovan može pokrenuti proizvodnju za kratko vreme.

Projekat Aspire cilja na farmere koji žive u ruralnim zajednicama gde zemlje ima u izobilju. Oni bi obezbedili farmerima alatke i obučili bi ih besplatno a potom kupili šurlaše i distribuirali ih širom zemlje. U planu je i brašno od surlaša.

Da li vi mislite da je svet nadomak rešenja problema gladi?

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Boze moj bube da jedemo... Ja sam vise za prasetinu, a oni nek cepaju bubetine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *