Спас у Шешељу и Вучићу!

Spas u Šešelju i Vučiću!

7 aprila 2016

Muharem Bazdulj 345Piše: Muharem Bazdulj

Jedan od ključnih zapleta u istoriji krimića kao žanra jest očigledno samoubistvo kod koga se ispostavlja da je reč o ubistvu. Mnogi pisci su se okušali u tom tipu zapleta, Agata Kristi ga je posebno volela, a kod Artura Konana Dojla javlja se u jednoj od prvih njegovih priča o Šerloku Holmsu – „Pet narančinih semenki” iz 1891. godine.

Ipak, Dojlova književna veličina dobro se vidi po tome što je on uspeo i da napiše savršenu subverziju pomenutog klišea. Više od trideset godina nakon „Pet narančinih semenki”, Dojl ispisuje jednu od poslednjih priča o Šerloku Holmsu – „Problem mosta Tor”.

U srži ove priče iz 1922. godine je ingeniozna ideja o samoubistvu koje izgleda kao ubistvo. Ljubomorna supruga toliko je posesivna da će radije da se ubije i napakuje „ubistvo” ljubavnici muža, nego što će se pomiriti s njihovom srećom.

Razmišljam o ovom Dojlovom gambitu dok poslednjih dana iščitavam tabloidne elaboracije i interpretacije tajminga haške presude Vojislavu Šešelju. U njihovoj srži je ideja da se tribunal urotio da naškodi Vučiću tako što će usred predizborne kampanje „pogurati” Šešelja.

Ima u toj interpretaciji mnogo problema, a jedan od ključnih je taj što se još odavno znalo da će presuda Šešelju biti izrečena ovog proleća, dok praktično niko osim Aleksandra Vučića do pre dva meseca nije pouzdano znao da će ovog proleća biti (vanrednih) izbora.

Možda je sve to posledica moje (pre)velike ljubavi prema krimićima, no ja pre mogu zamisliti da je Vučić planirao da se izbori dese nedugo nakon presude Šešelju, nego da je tribunal udesio da se presuda izrekne usred predizborne kampanje. Jer Šešeljev (ograničeni) izborni uspeh nikom ne odgovara toliko kao Vučiću.

 

U tom smislu je izuzetno indikativan intervju koji je pre neki dan Radiju Slobodna Evropa dala profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

Uplašena rastom Šešeljeve popularnosti, ova intelektualka koja je pre četiri godine bila najvisprenija i najartikulisanija pobornica „belih listića” i odbijanja glasanja za „manje zlo” otvoreno poručuje „da ćemo se ponekad pitati je li sada spas glasati za Vučića, ako on bude nastavio da se predstavlja kao Šešeljev protivnik”.

Malo posle, novinarka je pita: „Time hoćete da kažete da ćemo i mi, možda, za nekoliko godina doći u situaciju da ljudi iz proevropskih stranaka koje su protiv Vučića pozivaju svoje birače da glasaju za Vučića?”, a Vesna Rakić Vodinelić nedvosmisleno odgovara: „Da, nažalost. Uključujući tu i mene.”

Ulazak Šešeljevih radikala u skupštinu s nekih trideset-četrdeset poslanika Vučiću savršeno odgovara. Dobiće živopisno strašilo i za Zapad i za onu elitu čiju podršku već godinama uzalud traži.

Jedna od personifikacija te elite upravo je Vesna Rakić Vodinelić. Ako ona kaže kako joj se čini da je pored Šešelja u Vučiću spas i da može da zamisli samu sebe kako agituje za Vučića, tome se nema šta dodati.

Dobar je Maks Veber, ali ni Artur Konan Dojl nije za bacanje.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mladjenović Radoman says:

    NIJE SPAS NI U ŠEŠELJU NI U VUČIĆU. 2016.04.08 Ovi izbori ne odgovaraju tek nastalim opozicionim strankama, a odgovaraju koaciji u SNS i radikalima. Kada se tiče radikala, oni ne mogu preći preko deset osto biračkog tela, i ako to učine, moraju ozbiljno, zbog budućnosti mladih članova, promeniti retoriku u parlamentu...Jer to im je poslednja šansa da shvate u kakvomse geostrateškom i političkom položaju nalazi Srbija, a i oni, kao stranka, za sledeće izbore.Gin- Šešelj će biti sigurnio, pošto je Žalbeno Veće haškog Tribunala najavilo žalbu na presudu, osuđen. Suština je krimića u tome, da radilaki, kada se izrekne Šešelju presuda-koja neće biti mala- gube onu snagu koju nosi g-din Šešelj, a to odgovara g-dinu Aleksandru Vučiću, ali ne odgovara Srbij?... Za četiri godine mandata, koje će SNS, sa SPS formirati srpsku Vadu, sigurno, živećemo vrlo teško. Meseci su meseci, godine su stoleća! Zato što smo u teškim reformama, koje neće izdržati starije osobe, bolesni, mnogi socijalni i retardirani slučajevi u Srbiji, radnici, zdrastvo, prosveta, i veliki broj otpuštenih građana iz javnog sektora. Mladi će masovno, u budućem mandatu ove nove vlasti, koju sam naveo, sigurno napuštati Srbiju! Deokratija, mediji, sve ostaje, kao i politika, ostaje po starom. A šansu je trebalo pružiti, Saši Raduloviću, Dverima i DSS, Zavetnicima, kao i delovima DS-e. SNS. sa političke scene Srbije, trebalo bi da nestanu, Barem da nemaju mogućnost sa sastave Vladu, ali je to u ovim uslovima nemoguće, sa svojom verbalnom retorikom partnerima, svi, koji se uz njih šlepuju, a zna se šta su sve učinili Srbii. Stanje građana je materijalno i duhovno, moraslno, gore nego ikada. Svi to vide, a neće da vide? Kao i radikali, u ovakom bučnom, nejasnom i nepristojnom nastušima u ovoj kamapnji. Srbi ne smeju navija na izbore za VOĐU, nego za Programe.Da se ozboljno sa istim upoznaju. Niti za PARTIJE, BIROKRATSKI PArtikularizam, NEGO ZA VLADAVINU prava, jednakosti među ljudima, programima koja ubrzano rešavcaju dugogodišnje srpske probleme, koji se periodično ponavljju posle svakih izbora, kao martovske kiše. hVALA. MLAĐENOVIĆ RADOMAN: mladjenovic.radoman@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *