СПЦ у Острогу само „корисник“?!

SPC u Ostrogu samo „korisnik“?!

25 februara 2015

dru-ostrog_620x0 678785Vlasnik pravoslavnog svetilišta, manastira Ostrog, ne može biti Srpska pravoslavna crkva – ona može da bude samo korisnik! Ovo je u utorak kazao Mihailo Burić, predsednik saveta komisije za izradu DUP-a Glava Zete-Manastir Ostrog, profesor Univerziteta Crne Gore, član DPS i bivši gradonačelnik Podgorice.

– Vlasnik na koga bi se mogao voditi ovaj manastirski kompleks može biti samo Opština Danilovgrad, eventualno država, jer su opština i država po pitanju vlasništva suplementarni – rekao je Burić portalu Analitika.

Ova priča ne iznenađuje dr Budimira Aleksića, profesora na Cetinjskoj bogosloviji, jer to, kako kaže, traje još od vremena titoizma i otimačine crkvene imovine koja ni do danas nije vraćena Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

– Zakon o kulturnim dobrima je tako koncipiran da država ima „odrešene ruke“ pa može čak da zabrani i skup kod manastira ako proceni da to treba uraditi. Suština svega je sprovođenje antisrpske ideologije i borba protiv srpskog identiteta i Srpske pravoslavne crkve kao njenog nosioca u Crnoj Gori – kaže za „Novosti“ Aleksić.

– Režim je agresivno kidisao na svetilište u kome počivaju mošti Srbina iz Hercegovine, Svetog Vasilija Ostroškog. Od majskog referenduma 2006. godine oni „oblikuju“ identitet novog crnogorskog čoveka preko forsiranja stvaranja države, nacije i jezika. Ostalo im je još nedovršeno pitanje crkve.

Aleksić kaže da uzurpaciju i devastaciju crkvene imovine, kao i progon sveštenika iz Crne Gore, danas nastavljaju „isti oni ideolozi koji su početkom devedesetih samo presvukli komunistički šinjel i ogrnuli se u DPS kabanicu“.

– Na delu je državni i crnogorski nacionalistički projekat. Siguran sam da u Evropi danas nema naroda čija se prava toliko brutalno gaze kao što je to slučaj sa Srbima u Crnoj Gori – tvrdi Aleksić.

Prošle godine je inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore „zbog nezakonitih intervencija na manastiru Ostrog“ podneo krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Amfilohija. Razlog je kako navode taj što su urađeni mozaici intenzivnog kolorita sa likovima svetitelja na različitim i neuobičajenim pozicijama, podignuta Crkva Svetog novomučenika Stanka na platou iznad donjeg manastira Ostrog, napravljena kapija u porti gornjeg manastira, dvorište popločano kamenim pločama… Mitropolitu Amfilohiju se sudilo i zbog izrečene kletve: „Ko srušio taj hram, Bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio!“

CRKVA DA SE PITA

Još ranije mitropolit Amfilohije poručio je nadležnima u crnogorskoj vlasti da gradnja hramova nije državno, niti pitanje za ministre, već za poglavare triju konfesija koje postoje u Crnoj Gori.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Ako hocete rat protiv Pravoslavlja i Svetog Vasilija Ostroskog da prisvojate kao stranca i nedaj Boze neku maskotu montenegra, onda se grdno varate. Sveti Vasilije je iz srpske Hercegovine, i tamo nece nikada biti stranac. A Srbi iz Crne Gore (pravi Njegosevi ugodnici i naslednici), se mogu odvojiti od izdajica i vratiti Staru Hercegovinu uz Istocnu Hercegovinu (tj. Republiku Srpsku), sto je bio slucaj pre Nevesinjske puske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *