SPC uzima ordenje Dačiću zbog KiM?

SPC uzima ordenje Dačiću zbog KiM?

16 maja 2013

Ivica Dacici i patrijarh IrinejSveštenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i dijaspori pokrenuli su inicijativu da se premijeru Ivici Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja, piše “Nedeljnik“, a prenosi B92. Kako saznaje magazin, ova inicijativa je pokrenuta zbog „više bogohulnih i anticrkvenih izjava“. Na Saboru SPC u utorak može da dođe do potpune podele među vladikama, zahtevom za uzimanje odlikovanja premijeru Dačiću, opozivu odluka samog patrijarha, ali i totalnim sukobima oko afere Kačavenda, piše “Nedeljnik“. Očekuje se podela na klan oko vladike bačkog Irineja i mitropolita Amfilohija, koji su prilikom izbora patrijarka imali najviše glasova.

Izvor “Nedeljnika“ tvrdi da je sakupljeno dovoljno glasova protiv premijera Dačića „nakon nedvosmisleno saopštenog stava Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC o štetnosti Briselskog dokumenta i više puta javnog oglašavanja dačića kao hulitelja Carstva nebeskog“. Takvim ponašanjem i stavovima, poput onog o vraćanju Brozovog spomenika u Užice i Brozovog nasleđa u Srbiju, nije dostojan da bude nosilac bilo kog crkvenog odlikovanja, piše Nedeljnik.

„Ispunili su se svi uslovi da Sveti Arhijerejski Sinod stavi van snage ranije odluke nekiheparhijskih arhijereja, koji su eparhijskim ordenjem odlikovali Dačića. Inicijativu ćemo preko naših nadležnih arhijereja, u skladu sa crkvenim poretkom, podneti Svetom Arhijerejskom Sinodu. Takođe, smatramo nedostojnim da se pojedini ministri Dačićeve Vlade u one krno-vaskrsne dane i nakon njihovog glasanja za takozvani Briselski sporazum odlikuju crkvenim ordenjima, kap što je to bio slučaj za Vaskrs u Mileševskoj eparhiji. Treba se podsetiti da srpski arhijereji i Sveti Arhijerejski Sabor 1937. zbog Konkordata nisu ordenjem nagrađivali nego su privremeno izopštili iz Crkve tadašnjeg predsednika Vlade Milana Stojadinovića i sve njegove ministre i poslanike“, otkriva za “Nedeljnik“ jedan od episkopa koji je molio da mu se identitet ne otkrije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *