Specijalci Srbije i Republike Srpske ujedinjeni protiv terorizma

Specijalci Srbije i Republike Srpske ujedinjeni protiv terorizma

22 октобра 2013

4vjezbaNa jezeru Perućac pored hidroelektrane „Bajina Bašta“ na granici Republike Srbije i Republike Srpske uspešno je izvedena zajednička vežba „Drina 2013“, protivterorističke jedinice MUP-a Srbije i specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske u slučaju zauzimanja hidroelektrane od strane terorista. Dve najelitnije policijske jedinice Republike Srpske i Srbije su u polučasovnoj pokaznoj vežbi demonstrirale svoje veštine i uvežbanost.

Eliminisani su svi potencijalni neprijatelji koji su imali nameru da zauzmu ovaj veliki hidro-objekat od strane združenih jedinica MUP-a, Republike Srpske i Srbije, a koje su izvršile uslovno oslobađanje iz vode, vazduha kao i sa kopna .

O važnosti uvežbanosti jedinica MUP-a dve republike saopštio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radisav Jovičić:

Brana u Bajinoj Bašti na samoj granici između Republike Srpske i Srbije – mi nismo spremni da prihvatimo luksuz da se u bezbedonosnom smislu opustimo i da smatramo da nikada nećemo biti meta određenih terorističkih aktivnosti.

Ministar unutrašnjih poslova i premijer Srbije Ivica Dačić je dosledan saradnji dve republike:

Mi nastavljamo dalje sa saradnjom onako kako smo zacrtali u našem Sporazumu o specijalnim vezama i odnosima koje imamo između dve Vlade i naravno između dva Ministarstva unutrašnjih poslova i naše policije.

Cilj vežbe, koja je obuhvatila i delovanje u slučaju pretnje otvaranja svih ispusta za vodu ili rušenja Hidroelektrane upotrebom eksplozivnih naprava je bilo i to da se stekne sigurnost i uvežbanost jedinica dva MUP-a za zajedničko delovanje u slučaju terorističkih napada ili drugih sličnih situacija.

Pokaznoj vežbi, na jezeru Perućac, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radisav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova i premijer Republike Srbije Ivica Dačić, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović kao i visoki predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova obe Republike.

Pored pokazne antiterorističke vežbe MUP-ova dve bratske Republike na Perućcu je održana i svečanost povodom rekonstrukcije i puštanja u rad četvrte turbine na hidroelektrani, a u koju je uloženo 77 miliona evra.

Zajednička pokazna antiteroristička vežba dva MUP-a i svečano puštanje u rad četvrte turbine na Hidroelektrani su još jedni segmenti u nizu potvrda bliskosti i stremljenju ka zajedničkom delovanju Republike Srpske i Srbije kao i spremnosti na uzajamnu pomoć, uzajamno zajedničku saradnju, kao i još bolje unapređnjnje odnosa koje su Republika Srpska i Srbija ozvaničile i u Sporazumu o specijalnim vezama, a koji ih obavezuje na još prisniju saradnju u svim segmentima međusobnih veza i odnosa.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u