СПЕЦИЈАЛНА ОПЕРАЦИЈА КОЈА ИМ НИЈЕ ЈАСНА! Питање које мучи Запад: Зашто Москва масовно издаје пасоше Донбасу

СПЕЦИЈАЛНА ОПЕРАЦИЈА КОЈА ИМ НИЈЕ ЈАСНА! Питање које мучи Запад: Зашто Москва масовно издаје пасоше Донбасу

19 марта 2021

Уочи избора у Русији, украјинска стручна заједница почела је да прави своје верзије тога шта су циљеви поједностављене процедуре за доделу руског држављанства становницима Донбаса.

Ближи се датум избора за Државну думу у Русији што приморава украјинске медије да посвећују све више пажње овој теми. Тако су на украјинском порталу бројни стручњаци изнели претпоставке да је поступак поједностављеног издавања руских пасоша локалним становницима, покренут у Донбасу, имао за циљ да утиче на исход предстојећих парламентарних избора у Русији.Слично мишљење изнео је члан украјинске делегације у трилатералној контакт групи Серхи Гармаш. Њега је подржала и водећа аналитичарка Независног центра за политичка истраживања Јулија Тишченко, која је изнела своју верзију да се „Донбас, попут Крима, може користити као додатна основа за фалсификовање“ током предстојећег гласања.

Међутим, Сергеј Стуканов, шеф одељења за аналитику Центра за анализу садржаја, није се усагласио са овим ставом. Он је указао на неизводљивост такве теорије завере, с обзиром да око 400 хиљада становника Донбаса, који су већ добили руске пасоше, не могу имати велики утицај на политички однос снага широм Русије. Уместо тога, указао им је на рационалније циљеве којима је Русија тежила, започевши масовну дистрибуцију пасоша.

„Прво, Русија мора да надокнади људске ресурсе изгубљене након распада Совјетског Савеза“, рекао је Стуканов, напомињући да повећање броја радно способног становништва омогућава убрзање развоја руске економије.

Други мотив Кремља за доношење такве одлуке може бити жеља да се присуство руских грађана, који живе у Донбасу, искористи за оправдање, ако је потребно, његове интервенције у украјинској кризи у циљу заштите суграђана.

„Донбас, насељен руским држављанима, који у било које време могу да позову Москву у помоћ, може се назвати врло погодним средством које је увек при руци“, резимирао је Стуканов, нагађајући о правим мотивима руске „пасошизације“ Донбаса.

Независни руски аналитичари међутим сматрају да је ово специјална операција руских служби које спроводе меку моћ Москве која се припрема за обрачун са Америком на тлу Украјине.

Када Америка покрене рат на тлу Украјине како би испровоцирала Русију, добиће исто оно што је добила поводом Крима и Донбаса.

Тада ће Русија не само одбранити Донбас него ће имати изговор да отцепи још веће делове Украјине који су вековима били у саставу Русије.

Како се очигледно може закључити, неко у Вашингтону као да ради за Русију и својим непромишљеним и агресивним поступцима даје Русији једну по једну територију.

Осим што су вратили Белорусију у загрљај Русије изгледа да ће Русији предати и пола Украјине.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 коментара

 1. Kulak says:

  Žitelji Donbasa su Rusi i ruskojezični ukrajinci.To je za Amere nerešiv problem.

 2. Aco says:

  Pasoši prvo pa pripajanje Rusiji ...i tako sve do Moldavije...Poljaci uzimaju svoje Ukraini ostaje centralni deo ako budu dobri Dnjepar granica.

 3. Boban says:

  Ukrajina je 1992. godine imala 52 miliona stanovnika, a danas na teritoriji koju kontroliše ima oko 37 miliona stanovnika. Ekonomija je u rasulu, iseljavanje ogromno, došlo je do sloma institucija koje su preplavili Banderovci i nacional-fašisti koji mrze sve što je rusko, a zaboravljaju da je Ukrajina kroz istoriju uvek bila jedna od ruskih zemalja - autodestrukcija. Zapad uvek igra na kartu - divide et impera, pa opet inicira klanje Slovena sa Slovenima. Putin je shvatio igru, pa parče po parče ruskih zemalja vraća u svoju orbitu i za sada vešto izbegava međusobno klanje. Geopolitičke igre se usložnjavaju, a sukob Grčke i Turske će označiti početak najvećeg ludila koje je čovečanstvo videlo...

 4. Риста says:

  Неко нас сматра основцима па нам грешком увалио једну основну лекцију. Чудо како се тај учитељ није сетио да и Мађар Орбан масовно даје пасоше магарима из војводине. Да није исти разлог? Учитељ у туђем оку види трн, а у своме не види ни балван.

  • Риста says:

   Успут, и хрватска даје путовнице хрватима из војводине врло често. Баш "симптоматично".

   • Covid GEJts 2039 says:

    Hrvata u Vojvodini ima saka jada, nije to adekvatno Donbasu gde su svi Rusi. Nije da Kromanjonci ne bi hteli Vojvodinu ali srpska vojska bi ih zgazila za 3 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u